Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Good me, bad me: nature versus nurture

op 23 december 2016 door

OVER GOOD ME, BAD ME

De debuutthriller van Ali Land gaat over Milly, die eerst Annie heette. Zij is opgenomen in het gezin van psycholoog Mike, nadat zij haar moeder bij de politie heeft aangegeven. Haar moeder heeft meerdere kinderen mishandeld en vermoord en zij dwong Annie om erbij te zijn. Wat voor effect heeft dit op het 15-jarige meisje?
In Good Me, Bad Me worstelt ze met zichzelf, haar verleden en haar huidige omstandigheden terwijl ze wacht op de rechtszaak tegen haar moeder.

INHOUDELIJK

De 18 leesclubleden (15 met een gewonnen boek en 3 met een eigen exemplaar) hadden om verschillende redenen gekozen voor het lezen van een Engelstalig boek. Bijvoorbeeld omdat men zich ergert aan slechte vertalingen, of gewoon omdat men meer Engels wilde gaan lezen, of, zoals iemand opmerkte: 'Omdat Engels mijn lievelingstaal is… Je kan immers met één woord soms iets zeggen waarvoor je in een andere taal een hele zin nodig hebt en je kan ook veel meer nuances weergeven dan in andere talen.'
Het psychologische drama was een veel genoemde reden om qua inhoud voor dit boek te kiezen. Het enthousiasme was tijdens het lezen in ieder geval groot. Iemand schreef toen ze het net uit had: 'Loved it!' Ook het taalgebruik wordt goed beoordeeld; ondanks het Engels leest het verhaal heel vlot.

Tijdens de discussieronde blijken er toch ook andere geluiden naar boven te borrelen. Zo vinden de deelnemers praktisch allemaal dat de personages rondom Milly aardig vlak blijven. Een reden hiervoor kan zijn dat de periode waarin het verhaal zich afspeelt relatief kort is. De dochter van psycholoog Mike maakt het echter bij sommigen wel te bont met haar pestgedrag; een deelnemer zei over haar: 'Phoebe wilde ik een mep geven'.
Het hoofdthema van het boek blijkt al uit de titel: goed versus slecht / nature versus nurture. Ook onderliggende thema's als moeder-dochterrelatie, geheimen, pesten en eenzaamheid worden genoemd.

De schrijfwijze van het boek is apart: alles wordt verteld vanuit het perspectief van Milly: haar ervaringen en gedachten zijn alles was je als lezer meekrijgt. Je moet het doen met wat je rechtstreeks van Milly als 'unreliable narrator' verneemt, wat zij ziet en wat zij doet.

Gevraagd naar hun mening of het boek heeft voldaan aan de verwachtingen zijn de reacties toch gematigder dan je op basis van de ervaringen in het leesclubcafé zou denken. Dat komt ook omdat het boek is aangekondigd als één van de meest bijzondere, controversiële en explosieve debuten van 2017. En hoewel het boek als spannend wordt beschouwd, wordt die kwalificatie niet helemaal waargemaakt, vindt men. Desalniettemin is het voor een debuut zeker een goed en onderhoudend boek.

EINDOORDEEL

Een paar quotes over het boek:

'Indrukwekkend voor een debuut'

'Maar de spanning, de nieuwsgierigheid naar meer is er absoluut! De manier waarop je Mily's wereld en er eigenlijk niet meer uitgaat'.

'Goed of slecht is niet zwart-wit'.

'Het eerste wat opvalt als je het boek in handen hebt, is de prachtige cover'.

WAARDERING

Zoals gezegd werd het enthousiasme tijdens het lezen iets getemperd bij het beantwoorden van de leesclubvragen. Dat heeft echter geen effect gehad op de waardering voor het boek, waar bij de recensies toch minimaal 3 sterren is gegeven en zelfs een paar keer 5 sterren.

Het gemiddeld cijfer dat de leesclubdeelnemers geven is 4 (3,75) sterren.

Alle deelnemers bedankt voor jullie inbreng en enthousiasme tijdens deze leesclub!



Reacties op: Good me, bad me: nature versus nurture

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ali Land

Ali Land

Ali Land werkte tien jaar lang met kinderen en tieners met ernstige psychische p...