Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hart-Slag: zo sterk kan vriendschap zijn

op 12 oktober 2018 door

Een oproep voor een leesclub met het boek Hart-slag van de Vlaamse schrijfster Joanne Carlton leverde veel aanmeldingen op. Vijftien gelukkig lezers werden ingeloot en vijf enthousiaste lezers sloten aan met een eigen exemplaar. 

Het boek was op social media al veelvuldig voorbij gekomen en de beoordelingen waren goed tot zeer goed. Spannend dus om dit boek te mogen bespreken in een leesclub. Zouden deze lezers even enthousiast reageren als de lezers die we op social media hadden gezien? 

Het boek plofte niet op de mat of in de brievenbus, met bijna 500 pagina's werd het een pakketje. Door de dikte werd de maximale beschikbare leestijd van drie weken volop benut, waarna we konden starten met de discussie. 

Korte samenvatting

Laat elk moment tellen Sam en Jasper zijn hartsvrienden sinds een tragedie in hun kinderjaren hen bij elkaar bracht. De twee geloven dat ze alle tijd van de wereld hebben om hun doelen te bereiken. Hun levens worden brutaal verstoord wanneer ze vernemen dat Jasper terminaal ziek is door een tumor in zijn hart. Het vooruitzicht voorgoed afscheid van elkaar te nemen valt de twee zwaar. Met nog slechts enkele dagen te leven, is Jasper vastbesloten om de korte tijd die hem nog rest, te benutten. Hij smeekt Sam om zijn laatste wens, om eenmalig te mogen zingen voor een publiek, te vervullen. De gebroken vrienden laten alles wat ze kennen achter om het onmogelijke te bereiken, terwijl ze tegelijkertijd worstelen met hun verdriet, verlies en het onvermijdelijke afscheid.

De leesclub

We bespraken de cover en de titel en of het een typische YA was of niet. We gingen uitgebreid in op de personages Sam en Jasper en namen de verhaalopbouw, de schrijfstijl en de thema's onder de loep. Tot slot keken we naar de setting en konden we de personages nog toespreken om daarna af te sluiten met het vergelijken van onze verwachtingen van voor het lezen met nu.

Een samenvatting van de levendige discussie met deze enthousiaste groep lezers met enkele quotes uit de discussie.

Cover en titel

Het boek is oorspronkelijk in het Engels geschreven (Heart-beat) en later door de schrijfster vertaald naar het Nederlands. Voor beide versies is een eigen cover gekozen. De Nederlandse cover wordt over het algemeen wel gewaardeerd, maar enkele lezers vinden de Engelse mooier.

Samuel:
Ik vond de cover wel goed en mooi, aansprekend eigenlijk, al moet je eerst het verhaal lezen om een duidelijk begrip te krijgen waarom deze cover.
Kathleen heeft een mooie aanvulling:
Ik heb ergens een interview gelezen waar de auteur zei dat ze bewust had gekozen voor Jasper voor de Nederlandse versie en Sam voor de Engelse, zodat ze allebei hun eigen cover kregen. Op de Engelse cover kijk je mee over Sams schouder en in de Nederlandse cover sta je precies naast Jasper op het podium.
Palu:
De titel is goed gekozen. Het heeft een dubbele betekenis. Zowel als letterlijk over de hartconditie van Jasper, als een beat van de muziek. Goed gekozen titel dus!

De titel vind men passend, maar ook over de titel Engels/Nederlands ontstaat een discussie.

Laura F:
De titel van het boek vind ik wel erg mooi en passend, hierin komen de muzikale en de medische aspecten van het verhaal samen. De Engelse titel vind ik eigenlijk nog mooier: Heart-Beat.
Aspra:
ja Heart-Beat komt inderdaad nog beter overeen met de inhoud... De "Beat" van het kloppend hart en de "Beat" van de muziek. Eigenlijk super goed gevonden, die titel in het Engels.
Annannette:
Ja! In het Engels werkt de titel beter, maar in het Nederlands werkt hij ook, alleen dan op een andere manier! Hart slaat zowel op de ziekte, als ook op het hart volgen en met het hart de laatste dagen van je leven invullen. En de slag slaat zowel op een slag maken in je leven, als op een slag krijgen omdat het tegen zit. Ik vind heart-beat beter passen, maar ik vind Hart-Slag ook geen verkeerde keuze!

Sam en Jasper

Zij zijn de hoofdpersonages in het boek. Ze spreken de lezers aan, ook al maken ze soms vreemde keuzes. Maar een ding staat als een paal boven water: Hun vriendschap is geweldig en bijzonder.

Quotes over Jasper:

Caro:
Jasper is een typische jonge kerel die zich onzeker voelt en zijn vader wil tevreden stellen en daardoor zichzelf wegcijfert en zijn talent niet kan uiten.
Priscilla:
Naar mijn idee is Jasper een vrij onzekere jongen die meer aan anderen denkt dan dat hij rekening met zichzelf houd. Hij wil anderen graag een plezier doen en vergeet daardoor vaak aan zichzelf te denken.
Annemarie:
Een sterke persoonlijkheid, ook al weet hij dat nog niet aan het begin van het boek. Hij evolueert en bloeit open op een podium, ongeacht zijn ziekte. Ik vind hem krachtig.

Quotes over Sam:

Lizzie:
Ze komt heel volwassen over, maar toch steelt ze je hart. Het ontroerde me hoe ze zich eenzaam en alleen voelde. 
Aukje:
Toen ik de achterflap las ik ervan uit ging dat Sam een jongen was. Het was voor mij even schakelen toen bleek dat het een meisje was.[..] Ik vond Sam nogal een eigenheimer. Het moet op haar manier, zoals zij het wil. En door haar hoge IQ is ze ook wat contact gestoord. Dat maakt haar niet heel sociaal. Ik vond haar dan ook niet zo leuk in het begin.
Jamie:
In het begin had ik wat moeite met dit personage. Alles moet op haar manier, maar ze wist me te veroveren. Ze geeft echt om Jasper en kan bij hem haar gevoelens uiten. 

Een vraag die altijd bijzondere antwoorden oplevert is Wat is je opgevallen in het verhaal?

Wicca:
De hechte vriendschap tussen Sam en Jasper. Door het vuur gaan voor elkaar.
Evy:
Ik vond vooral het einde het meest opvallende. Het is een van die momenten in een boek die je helemaal sprakeloos zal achterlaten.
Sanne:
Dat een goede vriendschap tussen een jongen en een meisje écht wel kan, zonder dat het romantisch moet zijn.
Het is ook prachtig uitgewerkt!
Destiny
Het meest is mij de onvoorwaardelijke liefde van de hoofdpersonages opgevallen. Niet alleen voor elkaar voelden zij onvoorwaardelijke liefde, maar ook voor hun familie. Daarnaast vond ik het ook erg mooi dat er dromen werden gevolgd, ondanks de onzekerheid die Jasper voelde.
L.J.:
Dat sommige mensen grensoverschrijdende dingen kunnen teweeg brengen en meer mensen kunnen raken dan ze ooit voor mogelijk hielden.

Verwachtingen, conclusie en eindresultaat

Men begon met hoge verwachtingen, ze kwamen bij de meeste lezers uit en werden soms zelfs overtroffen, maar een enkeling had geen klik met verhaal en las het met moeite uit.

Het was een bijzonder boek met heftige en liefdevolle thema's. YA? Ja, maar zeker ook geschikt voor de volwassen lezer die houdt van een mooi verhaal.

We sloten de leesclub af met vijf keer 5 sterren, elf x 4 sterren, een keer 3,5 en twee keer 3 sterren, waardoor het een afgerond een prachtig gemiddelde van 4 sterren heeft.

Vijf sterren:
Lizzie:
Carlton zet met dit boek een echte emotionele rollercoaster neer. Je ervaart vreugde, liefde, intense vriendschap, verdriet, onmacht… alles gewoon, ook de nodige humor weet ze er in te verwerken.

Kathleen:
Eén grote boodschap heb ik geleerd uit dit boek: Beleef je dromen nu en wacht niet tot morgen. We hebben allemaal wel iemand verloren aan een ziekte, of maken het van dichtbij mee, net zoals de auteur. Die gevoelens en emoties zijn perfect verwerkt in dit prachtige verhaal.

Vier sterren:
Sabina:
De wereld stopt na vandaag niet met draaien, ook al eindigt het hier voor ons.

Palu:
Dit boek heeft me echt weten te raken. Het heeft me geleerd om NU te leven.

Ina:
De vriendschap tussen Jasper en Sam is mooi verwoord. Sam heeft erg veel over in de vriendschap voor Jasper zeker omdat er geen liefde in het spel. Het einde is erg verrassend kortom mooi boek!

Drie sterren:
Annannette:
Voor mij is dit een "wel leuk" boek, een boek dat ik niet met tegenzin gelezen heb, maar wat net dat beetje mist om me echt bij te blijven of om echt een hele toffe ervaring te zijn.

 

Hieronder staat alle quotes uit de eigen recensies van de leesclublezers.



Reacties op: Hart-Slag: zo sterk kan vriendschap zijn

Meer informatie

Gerelateerd