Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 25 maart 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN


Vraag 1: 

Vraag 1
Vraag1a: Wat is je eerste indruk? Uitgaande van de cover, de achterflap enzovoorts..
Vraag 1b: Wat zijn je verwachtingen van dit verhaal, wat maakte dat jullie dachten, bij deze leesclub moet ik zitten, dit boek moet ik lezen?

Vraag 1c: Zijn jullie al bekend met de auteur Pam Jenoff of is dit de eerste kennismaking met haar boeken?

Vraag 2:
Vraag 2a. Wat vond je in het algemeen van de schrijfstijl? Vond je het prettig en gemakkelijk lezen of moest je er goed je aandacht bij houden? Denk daarbij ook aan woordgebruik en lengte van zinnen.

Vraag 2b. Hoe zou je de schrijfstijl omschrijven? Vond je het bijvoorbeeld passen bij een historische roman? Waarom wel of waarom niet?

Vraag 3:
Vraag 3.a Er komen aardig wat personages voor in dit verhaal, wie spreekt jullie het meeste aan, wie vind je het minst leuk en waarom?

Vraag 3b. wat vonden jullie van de manier hoe de personages zijn neergezet, Was er een personage wat je meer aansprak en waarom?

Vraag 3c. Wat zouden jullie veranderen aan de personages als jullie de auteur zouden zijn?

Vraag 4:
4a. Wat vinden jullie van de setting van dit boek?

4b . Hoe vinden jullie dat de schrijfster de geschiedenis heeft gebruikt in dit verhaal? 

Let op: De leesclubcoördinator kan afwijken van deze set vragen.

Vraag 5:

vraag 5a. Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?

vraag 5b. Welke elementen gebruikt de auteur om het verhaal spanning / emotie / diepgang mee te geven? Denk daarbij aan perspectiefwisselingen / flashbacks / flashforwards en keuze voor de verteller (vertelperspectief).

Vraag 5c. Als je het boek in 3 kernwoorden zou moeten omschrijven welke kernwoorden zou je dan gebruiken?

vraag 6:

Vraag 6a. Wat is jullie het meeste opgevallen in dit verhaal? Of het meeste bij gebleven?

6b. Als jullie een zin of Quote hebben die je is opgevallen kun je hem hier ook kwijt.

Vraag 7:

7. Wat vonden jullie van de ontkoping en wat kunnen jullie daar over zeggen. Was het een ontknoping zoals jullie verwacht hadden of heeft het jullie verrast?

Vraag 8:

Vraag 8. Stel het boek zou verfilmd worden, en jullie zouden de acteurs en actrices mogen kiezen, wie zien jullie dan voor je als Ella en Sadie, maar ook wie zien jullie voor je voor de andere personages zoals Pawel, Krys, Saul, Saul zijn vader, Grootmoeder Babba, Ella's stiefmoeder etc.

8b. Denk je dat de Pam Jenoff met het verhaal een boodschap heeft willen meegeven? Zo ja, welke is dat dan?

8c.Als je dit boek in je top 100 of top 1000 zou moeten plaatsen, welke plek kreeg het dan ongeveer? En waarom op die plaats?

Vraag 9:

9 Nu zijn er al tal van vragen gesteld, maar misschien kunnen jullie zelf wel een vraag bedenken die je aan je medeleesclubgenoten wil stellen, dit mag van alles zijn.
Zorg dat jullie je vragen gewoon los stellen en dat de vragen door de andere beantwoord worden via de grijze reageerknop.
Misschien dat niet iedereen nog een vraag heeft, maar iedereen kan antwoorden op de vragen van anderen. 

Vraag 10 

Vraag 10a: Zijn de verwachtingen die jullie hadden van dit boek uitgekomen, waarom wel en als het niet zo is waarom niet?

Vraag 10b: Pam Jenoff heeft al meerdere boeken geschreven, gaan jullie nu na deze leeservaring meerdere boeken van haar lezen?

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Pam Jenoff

Pam Jenoff

Pam Jenoff is Amerikaans en werkt als advocaat en professor in de rechten. Ze i...

Gesponsorde boeken