Advertentie

Eindverslag - IJskoude karakters op het ijs

op 27 mei 2016 door

Op 6 juni werden de winnaars van deze leesclub bekendgemaakt, op 8 juni werden de meeste boeken al geleverd. De uitgeverij heeft er dus geen gras over laten groeien en wist op die manier 15 lezers heel gelukkig te maken. Meteen was ook duidelijk dat het boek wel degelijk door de brievenbus paste, dat blijkt namelijk niet onbelangrijk te zijn, gezien de getuigenissen in het leesclubcafé. Voor sommigen kwam het boek nog net op tijd om mee op reis te kunnen. Een roman die zich afspeelt op het koude ijs meenemen naar warme zonnige oorden, dat moet kunnen, vonden onze lezers.

Iedereen was bijzonder in zijn nopjes over de vormgeving van het boek, een hardcover, schitterende kleuren en als kers op de taart een ijsblauw leeslintje. Velen verwachtten een zeer spannende thriller, terwijl ‘IJs’ toch als spannende roman in de markt gezet is. Dit misverstand zou best wel eens de latere beoordeling kunnen beïnvloeden.

Waarover gaat ‘IJs’ ?

Het verhaal speelt zich grotendeels af in de Zwitserse Alpen. Het is 1985 wanneer Sarah en Mat, een verliefd koppel, op weg zijn naar een berghut waar ze een romantische avond hopen door te brengen. Wanneer ze de deur van de hut openen wordt echter al snel duidelijk dat de avond anders zal verlopen dan gepland. Wat er de dagen daarna gebeurt, wordt door de auteur (noodzakelijkerwijs) in het vage gelaten. Een ander deel van het verhaal situeert zich in 2003. Het is duidelijk dat de auteur ons langzaamaan zal laten weten wat er in 1985 precies gebeurd is.

Opbouw en schrijfstijl

Koen d'Haene heeft zijn verhaal goed opgebouwd, het wisselen van perspectief of tijd is voor bijna niemand verwarrend en beetje bij beetje wordt duidelijk dat niet alles is wat het lijkt. Over het laatste hoofdstuk zijn de meningen verdeeld. Voor sommigen is het overbodig en voegt het niets toe, anderen wisten het dan weer wel te smaken.

'IJs' is prettig leesvoer, de schrijfstijl is prima geschikt voor dit soort spannende verhalen, rechttoe rechtaan. Van de Nederlandse lezers kwamen wel een aantal opmerkingen over het Vlaams van de auteur. Opvallend toch hoe die opmerkingen over de verschillen tussen Nederlands en Vlaams blijven opduiken. Zo vond Suzanne Kwak het Vlaamse taalgebruik even wennen, maar zeker niet storend. Roosje vind dat de Vlaamse schwung het geheel iets aardigs en zangerigs geeft. Het Vlaams geeft de roman direct een bepaalde charme, vindt Thea. Iets minder positief is Yvonne Vogels, zij vindt de schrijfstijl moeilijk en weet te zeggen dat d’Haene soms ook Belgische woorden en uitdrukkingen gebruikt. En Femke tenslotte vond de schrijfstijl fijn, maar de Belgische woordkeuze soms wel vervelend.

Hatelijke, ijskoude personages

Zeer opvallend is dat vrijwel geen enkel personage op de sympathie van de lezers kan rekenen. Het zijn dan ook een bende ijskoude egoïsten. Met ‘IJs’ hebben we dan ook een schitterende titel te pakken, die zowel letterlijk op het ijs in de Alpen als op het karakter van de personages kan slaan. Als thema’s van dit boek worden het vaakst genoemd : liefde, lust, vertrouwen, egoïsme, jaloezie, misdaad, persoonlijkheid en gewetenswroeging. Vooral de proloog vonden vele lezers spannend. Ook de vele flashbacks werden duidelijk gesmaakt, zij gaven deze roman de nodige spanning, iets waar veel lezers toch naar op zoek bleken.  

Feedback over de leesclub

De tien discussievragen één voor één lanceren kan ook in deze leesclub op goedkeuring rekenen. Thea en Silvia van Elzelingen zeggen expliciet dat ze dit systeem zeer prettig vinden. Het zorgt voor meer structuur en het resultaat is veel duidelijker dan wanneer alle commentaren door elkaar staan. Grootste uitdaging is zoals steeds om iedereen gelijktijdig aan het lezen te krijgen. Wie pas na drie, vier weken instapt, kan nog op weinig interactie met de andere lezers rekenen.

Vragen aan de auteur

Wie wil weten of Koen d’Haene zelf bergbeklimmer is, waarom hij een eerste roman voor volwassenen wilde schrijven en waarom hij voor de Zwitserse Alpen als locatie voor ‘IJs’ gekozen heeft, kan graag hier een kijkje nemen. De auteur gaat ook dieper in op het veelbesproken open einde van het boek.

Voor Tommy Verhaegen en vele andere lezers waren de persoonlijke reacties van Koen D'haene op de vragen van de lezers een absolute meerwaarde. Ze geven een mooie blik achter de schermen over het ontstaan van het boek.

Waardering

Het boek werd door alle deelnemers, en een extra 16e lezer, beoordeeld en gerecenseerd. De feedback is gematigd enthousiast, de lezers geven 11 keer 3 sterren en 5 keer 4 sterren. Dat resulteert in een gemiddelde score van 3,3 sterren.

Wil Veltkamp  vind ‘IJs’ een prettig leesbaar verhaal. Ondanks de wisselingen in de tijd, verlies je nooit de draad van het verhaal, vindt hij.  Een goede debuutroman, zo zegt Marieke Scheers, waarin vooral de omgeving zeer goed wordt omschreven. Als lezer waan je je in de sneeuw en in de bergen, je voelt de sneeuw in je schoenen druppen. Silvia van Elzelingen  tenslotte vindt het een minpuntje dat het verhaal na de spannende proloog wat traag wordt, gelukkig weet Koen D’haene desondanks je aandacht goed vast te houden. 

Verslag door Greet Braem - leesclubcoördinator Reacties op: Eindverslag - IJskoude karakters op het ijs

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Koen D'haene

Koen D'haene

Koen D'haene (Wevelgem, 1964) schreef eerder zes jeugdromans , o.m. Gek van een ...

Gesponsorde boeken