Verslag

op 23 februari 2016 door

In het spoor van de eclips is het debuut van de Ierse schrijfster Bronagh Curran. Zij schreef  volgens de uitgever ‘een verhaal in de traditie van John Green, met humor, romantiek en veel emotie’. De deelnemers ontvingen een ongecorrigeerde drukproef zodat ze het boek al konden lezen terwijl de eerste volledige druk nog in productie was. Waren de deelnemers onder de indruk van In het spoor van de eclips?

Over In het spoor van de Eclips
Het leven zit de 15-jarige Nat Dobbs niet echt mee. Hij stottert, is mager en bepaald geen sociaal genie. Hij doet wel zijn best om goed in de groep te passen, maar de laatste keer dat hij dat probeerde, eindigde hij met zijn onderbroek op zijn enkels - op de lokale televisie. De schaamte na dit incident is zo groot dat Nats ouders besluiten naar een ander dorp te verhuizen. Daar leert Nat Milo Quincey kennen. Milo, een 65-jarige kluizenaar met ALS, luistert tenminste naar hem. Als Milo Nat vertelt dat hij heel graag de totale zonsverduistering in Kentucky zou willen zien - de eerste in de VS in 35 jaar - besluit Nat dat hij mee wil gaan. Tot Nats grote vreugde stemt dorpsbeauty Celeste ermee in om hun chauffeur te zijn. De road trip wordt een onverwacht succes en de drie groeien steeds dichter naar elkaar toe. Maar een tragisch ongeval wacht hen in de duisternis. 

De cover van het jaar
Wij kregen de ongecorrigeerde versie te lezen, niet wetend hoe de echte cover eruit zou zien. Een paar weken later kwam het het officiële boek op de deurmat vallen. Het officiële boek kwam binnen en iedereen was enthousiast. Zo zegt Jet: "De cover is zo PRACHTIG! Staat al te pronken in mijn kast." Op de cover staat de zon afgebeeld met daarvoor de maan; de eclips. De donkerblauwe achtergrond en de bergen zorgen voor een passende cover bij de titel. Femke G. zegt: "Het omslag heeft wat mij betreft nu al kans op mooiste cover van 2016!"

Tranen van het lachen en van het huilen
De leesclublezers vonden het begin erg lastig en het duurde even voor je in verhaal zat. Zo zegt Femke V. "In het begin vond ik het verhaal heel erg irritant." Het verder lezen was het wel waard volgens Jamael: In het begin moest ik mijzelf even over de streep trekken om door te blijven lezen. Ik ben erg blij dat ik dit wel gedaan heb.” Wat opviel was dat Jet wat humor in het boek ziet terwijl Ingeborg het daar juist niet mee eens is. Veel van de lezers waren erg enthousiast over dit boek, zo zegt Veerle dat het een van haar favorieten boeken geworden is. Kayleigh zegt:  Ik heb meerdere tranen weg moeten pinken en ik denk dat ik niet uit hoef te leggen waarom..”

Met de vergelijking van John Green zijn de meeste leesclublezers het eens. Zo zegt Kayleigh: "Als het een auteurloos boek zou zijn, zou ik bijna geloven dat John Green het had geschreven.’’  Een heel mooi compliment voor Bronagh. Wat een van de leukste dingen is, is het feit dat Bronagh zelf erg betrokken is. Zo reageerde ze op de recensies van de leesclublezers. "Thank you all so much for taking the time to read and review my book."  

Eindoordeel
In het Spoor van de Eclips heeft vooral positieve reacties gekregen. Zo zegt Ingeborg: "Als je ‘In het spoor van de eclips’ eindelijk dichtslaat, heb je Quincy, Nat en Celeste in je hart gesloten en wil je als lezer maar een ding: meer…! ". Ook zegt Veerle: Dit boek is echt een van mijn favorieten geworden! Een super mooi boek met een meeslepend verhaal!” . Ook zit er een mooie conclusie in het boek, een echte levensles die er mooi uit is gepikt door Sorbotrol: "Ga eens echt met iemand praten, waar iedereen een mening over heeft. Je komt er vaak achter dat iemand heel anders is dan je had verwacht". Ook is bijna iedereen het eens met Annette: Het spoor van de Eclipse is een zeer geslaagd verhaal, met actuele thema’s, goed verwerkt in deze vlot te lezen YA-roman. Het verhaal blijft boeien, tot het laatste blad. Een echte aanrader.”

Het boek krijgt door de leesclublezers een gemiddelde van 4 sterren.

Lees ook de recensies van de leesclub-deelnemers op de boekpagina van In het Spoor van de Eclips.


Reacties op: Verslag