Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag: Waar een ei wel niet goed voor kan zijn!

op 03 januari 2023 door

Isaac & Egg, de debuutroman van Bobby Palmer, werd gekozen om de eerste leesclub van 2023 mee te starten. De flaptekst trok flink wat aandacht, wat resulteerde in mooi aantal inschrijvingen. Hoewel er slechts 15 mensen ingeloot konden worden, werden zij bijgestaan door een handjevol deelnemers die enthousiast met eigen exemplaar aanschoven. Hierdoor werd de leesclub met twintig lezers gestart.

Isaac Addy heeft de ergste ochtend van zijn leven. Wanhopig staat hij op de rand van een brug, hij kijkt de leegte in en slaakt een schreeuw. En dan schreeuwt er iets terug. Op precies het juiste moment ontmoet Isaac een nieuwe vriend.

Dit is het begin van een onvergetelijk avontuur, waarin rouw, hoop, vriendschap en liefde centraal staan. Het is een verhaal dat iedereen zal herkennen, je zal raken en je aan het denken zet. Want soms moet je dwars door het dal om eruit te komen.

Isaac & Egg is een van de meest ontroerende, hoopvolle, eerlijke en fantasierijke romans – en anders dan alles wat je ooit eerder hebt gelezen.

Voorpret
Na het ontvangen van het boek was het lastig om het enthousiasme onder controle te houden en iedereen ging dan ook lekker op onderzoek uit. De binnenkant werd vluchtig doorgebladerd waardoor er meteen bijzondere dingen opvielen, maar de buitenkant van de roman wist de tongen te laten rollen. De vrolijke en frisse kleuren werden direct opgemerkt, evenals het ei dat markant de cover versiert. Els van Daele is van mening dat er veel symboliek in het ei zit verborgen: "Het ei dat eruitziet als een horizon, het eigeel dat uitgelopen is in het (diepe) dal, de donkere wolk boven het hoofd van het personage." Natuurlijk werden er ook andere items opgespeurd; dingen die wellicht iets met de inhoud te maken hebben. Zo zag Gea Kuipers het mannetje met een donderwolkje boven zijn hoofd op een brug staan; een opmerking waardoor de andere deelnemers de kaft nog eens met een tweede blik bestudeerden. 

Onderwerpen
Hoewel de flaptekst al aangeeft dat het boek rouwverwerking bespreekt, vroeg coördinator Yvie welke onderwerpen de deelnemers zelf goed naar voren zagen komen. Vanzelfsprekend waren dat onderwerpen die met rouw gepaard gaan, zoals verdriet, wanhoop/depressie en vrienschap, maar ook werden er thema's als overleving(sdrang), zorgzaamheid, hoop en ouderschap opgemerkt. Annelies Simons herkende de onzekerheden van het leven erin, zoals de angst voor het (nog) onbekende vaderschap en het onderhouden van een gezin. Sophiemein liet terecht doorschemeren dat het verhaal voor iedereen een andere betekenis kan hebben: "Na het overlijden van een dierbare, het verliezen van een baan/hebben van een burn out, het eindigen van een relatie kan dit boek helpen om met humor, de mensen om je heen, nieuwe vriendschappen, hobby’s, het blijven verzorgen van jezelf er weer boven op te komen. Dit zal voor niet iedereen even simpel zijn, maar wellicht kunnen bepaalde aspecten die in het boek voor komen daarbij helpen: huis op ruimen, jezelf verzorgen, nieuwe vriendschappen maken, humor, positiviteit. Die aspecten kunnen helpen zonder dat je het in eerste instantie verwacht".

Schrijfstijl
Vrijwel unaniem werd aangegeven dat er veel gebruik werd gemaakt van beeldspraak. De een lag dat wel, de ander totaal niet. Annemieke Hulsman vond het natuurlijk, vlot en modern aanvoelen. Een ander kenmerkend element is de simpelheid en laagdrempeligheid, dat luchtigheid in een zwaar onderwerp weet te brengen. Kimsie vond de verschillen in lettertype en opmaak een welkome afwisseling en Marjolein werd door de speelse druk en kreten door het boek aangenaam verrast. Toch was niet iedereen even gecharmeerd van deze stijl. "Door de typografie die bepaalde handelingen en geluiden (letterlijk) uitvergroot en misschien ook wel de fel gekleurde cover had ik een beetje een cartoon idee, waardoor ik persoonlijk de diepte in het verhaal helemaal mistte", aldus Maxime LokhorstCynthia geeft als tip dat je de realiteit een beetje moet loslaten tijdens het lezen van dit boek: "Dit kan niet echt gebeurd zijn, maar wanneer je meegaat in de beleving van Isaac leef je helemaal mee"

Plot
Het plot wordt als creatief en origineel beschouwd. RinekeN vond de start van het verhaal erg sterk en werd meteen gegrepen door het leed van Isaac. Nataliavanbavel vond de opbouw mooi en werd erg nieuwsgierig naar Egg. De vertelling verloopt chronologisch en blikt regelmatig terug naar gebeurtenissen uit het verleden. Deze structuur werd door deze flashbacks echter soms wel als verwarrend ervaren door de deelnemers, evenals de plottwist. Deze komt vrijwel uit het niets en liet verschillende indrukken achter. KarlijnN merkte als eerst de wisseling van perspectief op, die ze heel bijzonder vond. Maaartje vat het kort en krachtig samen: "Hoewel erg ogenschijnlijk saaie gebeurtenissen plaatsvinden (opruimen, eten gooien, koken, veel films kijken) en het verhaal langzaam voortkabbelt, is het alles behalve saai omdat dit met een ei gebeurd. Aan het eind gebeurt er opeens heel veel, waarbij onthullingen worden gedaan en Egg vertrekt."

Personages
Over Egg zijn heel wat fantasieën beschreven en om de nieuwe lezer in het ongewisse te laten, verklapt dit verslag daar dan ook niets over. Als je toch nieuwsgierig bent naar hoe de deelnemers Egg voor zich zien, kun je hier een kijkje nemen. De protagonisten zijn Isaac & Egg, maar ook Mary speelt een grote rol in de vertelling. Het is lastig ruimschoots op de personages in te gaan zonder spoilers te verklappen, maar over het algemeen kan wel gezegd worden dat Isaac een gevoelige man is en die door - de fratsen van- Egg empathie weet op te wekken. De relatie tussen Isaac en Mary wordt mondjesmaat prijsgegeven. Anita Michielsen vindt Isaac en Mary een leuk stel: "Ze vullen elkaar aan. Zijn complementair in hun doen en laten. Ze inspireren, motiveren en creëren elkaar". 

Pro's en cons
De positiviteit van boek die zich combineert met een zwaar onderwerp, werd eigenlijk unaniem door iedereen geprezen. Egg werd door de meeste deelnemers op nummer één gezet als positief punt van de roman. Elyra: "Hij brengt Isaac nieuwsgierigheid, zorgzaamheid, gekkigheid, vreugde en hoop". MarijeMiggiels zag ook een heel ander prachtig punt, namelijk de hoop die de zwangere zus van Isaac gaf door hem nooit op te geven, terwijl daar toch voldoende aanleiding toe was.

Isaac & Egg is een boek waar veel uit te halen valt en nog meer als je er voor open staat. Een leesclub biedt plaats voor tien vragen en de verwachting was dan ook dat lang nog niet alles besproken was. Hier kun je alle vragen en antwoorden van de deelnemers zelf nog nalezen. Om dit tegeltje een echt verslag te geven en geen geheel nieuw boek over Egg, is er flink gefilterd door de (zeer!) royale antwoorden van de deelnemers. Vanzelfsprekend is alles wat er besproken is na te lezen. 

De roman werd heel divers beoordeeld, maar werd met een gemiddelde score van 3,6 sterren beloond.

 



Reacties op: Eindverslag: Waar een ei wel niet goed voor kan zijn!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bobby Palmer

Bobby Palmer

Bobby Palmer is een freelance journalist die heeft geschreven voor onder andere ...