Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag: Een levendig verhaal over de geschiedenis van Batavia/Jakarta

op 15 mei 2021 door

Op 27 maart viel het eerste vernieuwde magazine van AD in de bus, Mezza. Het Mezza boekenpanel verkoos in maart het boek Moederstad van Philip Dröge tot Boek van de Maand. Tien gelukkige lezers werden uitgekozen om dit boek te lezen en te bespreken.

Het boek: Moederstad

Kan een stad in je DNA zitten, ook al heeft je wieg er niet gestaan?

In Moederstad gaat Philip Dröge in het moderne Jakarta op zoek naar sporen van het oude Batavia. Meer dan drie eeuwen lang woonden zijn voorouders in de stad, zo heeft hij ooit van zijn Indische grootvader gehoord. Wie waren ze? In wat voor stad leefden ze? Hoe is Aziatisch DNA in zijn genoom terechtgekomen?

Na jaren van archiefonderzoek en speurtochten in Jakarta naar de ziel van deze megastad, kwam Dröge op het spoor van zijn Indonesische, Chinese en Europese voormoeders en voorvaders. Zo is Moederstad niet alleen een biografie van Jakarta, maar ook een familiegeschiedenis.

Onze leeservaring

De meesten van ons zouden het boek op basis van de cover ook in de winkel opgepakt hebben. Voor sommigen van ons vooral omdat er familiegeschiedenis op staat, want dat is een leuke manier om meer te leren over geschiedenis in het algemeen. Anderen worden nieuwsgierig naar de vrucht die erop afgebeeld staat. Die is niet iedereen bekend, maar blijkt een Doerian te zijn: een stinkende vrucht die tevens de bijnaam van Jakarta is. De vrucht blijkt goed bij het onderwerp te passen:

Jakarta wordt veel vergeleken met deze vrucht, stinkend maar als je het een maal geproefd hebt, krijg je een hele andere mening. Dat kun je ook wel over de stad zeggen. Ondanks dat het een enorme, drukke én stinkende stad is, zal het zeker ook zijn charme en mooie plekjes hebben.

Evelien

Ook de titel blijkt betekenisvol te zijn:

Het is in eerste instantie toch de stad waar de roots van zij familie van moeders kant liggen. Daarnaast is Jakarta 'Ibu kota' , de hoofdstad, waarbij Ibu ook kan staan voor moeder of mevrouw.

Harriet

De opbouw van het boek is soms wat rommelig, maar daardoor is het ook heel levendig. De afwisseling tussen de verschillende verhaallijnen vinden we prettig. We zien zo wat voor invloed het verleden op het heden heeft gehad, het verleden ging meer voor ons leven, het werd meer dan alleen feitjes over geschiedenis. Vooral doordat familieverhalen verweven zijn met de geschiedenis, kwam dit meer tot leven voor ons. Ook werd het knap gevonden dat de auteur meer dan 300 jaar terug ging in de tijd. Ook over die begintijd is er nog veel informatie boven gekomen.

Voor de opbouw van het boek betekent het (voor mij) dat je echt mee genomen wordt op reis door Jakarta/Batavia. Je ziet als het ware de stad voor je ogen ontstaan.

Marjolein

We hebben een redelijk beeld gekregen van Batavia/Jakarta, al hadden we het kunnen waarderen als er wat meer beeldmateriaal, zoals bijvoorbeeld plattegrondjes van de stad door de tijd heen in het boek hadden gestaan.

De schrijfstijl wordt door enkele lezers met die van Geert Mak vergeleken:

Geen lange ingewikkelde verhandelingen, maar een geslaagde poging om de geschiedenis levend te maken.

Nynke

We beschrijven de schrijfstijl verder als prettig, eenvoudig en toegankelijk. Dröge vertelt in korte zinnen en bondig, waardoor het vlot leest en niet langdradig wordt. 

We vonden het niet alleen een (familie)geschiedenisboek over kolonisatie, maar ook een reisboek. Het gaat natuurlijk over het reizen van Nederland naar Batavia/Jakarta over de eeuwen heen (ook de reis van de auteur zelf telt hierbij natuurlijk mee). Meer zijdelings kwamen thema's als slavernij, man-vrouw verhoudingen en klasseverschillen nog aan de orde. Er zat eigenlijk best veel in dit boek!

Beoordeling

*** sterren

Ik geef het boek drie sterren, omdat het al bij al niet heel veel indruk op me gemaakt heeft, de schrijfstijl wel prettig maar niet super is (zag ook wat fouten), plus het grote gemis van stambomen en plattegrondjes - Angèle van Baalen

**** sterren

Moederstad is een boek van verbazing en verwondering over mensen die in het verleden de grote stap naar Batavia hebben gezet - marije-freriks

***** sterren

Voor iedereen die het een gebrek heeft ervaren in het geschiedenisonderwijs waar het Nederlands-Indië aan gaat: lees dit boek! - Marjolein

We kwamen uit op een gemiddelde van 3,7 sterren.

Bedankt allemaal voor jullie deelname!



Reacties op: Eindverslag: Een levendig verhaal over de geschiedenis van Batavia/Jakarta

Meer informatie