Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel: Verrassend, beetje langdradig, maar vooral heel fijn!

op 05 augustus 2016 door

Aan de leesclub van Mislukt namen 15 deelnemers deel. Benieuwd wat zij er van vonden? Lees dan snel de korte samenvatting van dit verrassende YA-verhaal.

Inleiding

In deze leesclub bespraken we Mislukt van Iris Boter. Het verhaal gaat over Loïs, een studente aan de kunstacademie, die haar leven op meerdere manieren omschrijft als mislukt. Totdat ze Giel ontmoet. Hij brengt meer kleur in haar leven en dankzij Giel begint Loïs zich weer beter en gewaardeerd te voelen. Ze staat op het punt om haar grote geheim met hem te delen, als ze van de trap valt en alles, maar dan ook alles anders wordt. Boter is overigens geen onbekende in het veld van de kinder- en jeugdboeken. Ze is echter voor het overgrote deel van de deelnemers een onbekende schrijfster.

Inhoudelijk

Al voordat de leesclub goed en wel begonnen is en daar hadden we ook wel genoeg tijd voor, is er al een discussie losgebarsten over de cover. De groep is eigenlijk in twee groepen in te delen. De ene groep vindt de cover supertof en op basis daarvan zich ingeschreven voor de leesclub, anderen vinden hem te druk en hadden graag een ‘less-is-more’ cover.

Als dan na al het wachten eindelijk de boeken binnenkomen, breekt vrijwel onmiddellijk de discussie los. Vooral over de vraag ‘Hoe ontwikkelt het hoofdpersonage zich gedurende het verhaal?’ zijn meerdere interpretaties en lezersvoorkeuren zichtbaar. Loïs komt tijdens het verhaal terecht in het lichaam van Emma en wordt ook weer Loïs, maar dan in een ander leven. De omgeving waar Loïs in terechtkomt, beïnvloedt hoe Loïs over zichzelf denkt en wordt door de lezers als ontwikkeling beschreven. “Loïs 2.0 heeft duidelijk een ontzettende ontwikkeling doorgemaakt, waardoor ze echt zichzelf durft te zijn.” Er is echter wel een duidelijk verschil zichtbaar in welke Loïs het ‘leukst’ gevonden wordt.

Wat daarnaast opviel is dat alle lezers aangaven een romantisch verhaal met een fantasy twist te verwachten. Na het lezen gaven de meeste lezers aan dat ze de romantiek in het eerste deel herkenden, maar deze romantiek miste aan het einde. Vooral het ontbreken van Giel in het derde deel droeg daar aan bij. Alhoewel sommige lezers daar dankzij bepaalde details net iets anders over dachten: “Ja, erg leuk dat ondanks dat Giel in de laatste lijn niet bestond, toch de initialen L & G in het raamkozijn gekrast stonden. Ga je dan toch weer over nadenken!” Over het genre fantasy waren de lezers het niet helemaal eens. Sommigen vonden dat het boek toch fantasy was, omdat er sprake is van tijdreizen, terwijl anderen vonden dat het fantasy niet echt naar voren kwam. Tijdreizen was niet genoeg om een boek fantasy te noemen.

Buiten de leesclubvragen om gingen de deelnemers op eigen initiatief aan de slag met de filosofie van het boek. Bijvoorbeeld wat de rol van de kat in het boek was. “Wat vonden jullie van de kat Omer? Is hij in alle stukken dezelfde kat? Hij herkent haar in meerdere tijdlijnen en die tijd is een te lange periode om al die tijd te leven.” “Ik vond kat Omer wel passend in het verhaal. Hij zou inderdaad niet zo oud kunnen zijn, maar heb er eigenlijk niet zo over nagedacht tijdens het lezen. Wellicht dat Omer ook kan tijd reizen en daardoor in alle tijdzones bij Loïs was.” Tevens werden er door de lezers filosofische delen uit het boek geciteerd die zij hebben opgepikt uit het boek: "Liefde is je hart open en bloot in iemands ene hand leggen en hem een mes in zijn andere hand geven."

Waardering

Mislukt is door de deelnemers goed gewaardeerd, want het boek krijgt gemiddeld 4 sterren! De lezers noemen het een boek dat makkelijk leesbaar is, filosofische lessen bevat en een lekker verhaal is om te lezen. Toch krijgt het boek van vele lezers geen 5 sterren, omdat het begin wat langdradig is en op het einde te snel gaat. “Ik had even tijd nodig om in het verhaal te komen, na de plotwending las ik het in 1 adem uit, maar het einde had nog ietsje langer mogen doorgaan voor mij...Ik wilde nog nét iets meer weten.” Een algemene conclusies luidt: Mislukt is een topper van een YA- boek, waarin de schrijfster mooi de drie levens door elkaar heen werft en een einde dat uitnodigt voor een vervolg.

 



Reacties op: Eindoordeel: Verrassend, beetje langdradig, maar vooral heel fijn!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Iris Boter

Iris Boter

Iris Boter is een Nederlandse schrijfster en illustrator. Ze debuteerde in 2002 ...