Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

feelgood in Frankrijk

op 06 februari 2019 door

In December mochten er 15 gelukkige meedoen met de leesclub van Onder de sterren van Montpellier van Marina Folkers, Het derde boek alweer van Marina Folkers.
Met twee extra lezeressen die meededen met hun eigen exemplaar konden we van start.
Marina zelf deed ook vol op mee met de leesclub, zo beantwoorde zij de vragen die er aan haar werden gesteld, maar was ze ook in de discussie te vinden.

Korte samenvatting:
Cleo wil het liefst ver weg van de roddels die haar achtervolgen. De kans om een paar maanden naar Zuid-Frankrijk te gaan, grijpt ze dan ook met twee handen aan. Ondanks haar verlangen om onzichtbaar te blijven, is een ontmoeting met de aantrekkelijke Luc onvermijdelijk: deze Fransman woont pal naast het huis waar Cleo verblijft. Ze voelt zich op haar gemak bij hem en geeft zich steeds meer bloot. Maar is haar vertrouwen in hem wel terecht?

 Luc, die eigenlijk niet zit te wachten op gezelschap, schiet Cleo in nood steeds te hulp. Hiermee slaat hij een weg in die hem voor belangrijke keuzes stelt. Wat moet hij wanneer hij beseft dat hij bij Cleo geen kans zal maken als ze erachter komt wie hij daadwerkelijk is? 

De Leesclub:
Tijdens de leesclub bespraken we allerlei dingen rond het verhaal, zo waren we het soms erg met elkaar eens, maar soms ook totaal niet, de verschillende vragen werden onder veel enthousiasme beantwoord.


Wat vinden jullie van de ontwikkeling van zowel Chloe als Luc? Welke van hen spreekt je het meeste aan en waarom?


Tamara “De ontwikkeling ging wel een beetje 'snel' want voor mijn gevoel zei ze het ene moment dat ze hem niet meer zou storen maar het volgende moment belde ze toch weer meteen. Ik vond het wel heel geloofwaardig dat het geleidelijk aan een stuk makkelijker ging en dat Luc niet meer zo stug was. Dat is ook waarom ik voor Luc kies met zijn eigen 'geheim' in plaats van voor Cleo ;)


Het was mij in het begin niet helemaal duidelijk wat ze ging verven, ik dacht dat ze de buitenkant van een huis moest doen en vroeg me daar af hoe ze dat in vredesnaam als vrouw alleen voor elkaar zou moeten krijgen! Ze kwam in het begin wel een beetje over als een zielig en hulpbehoevend vrouwtje maar dat was ze op het laatst helemaal niet meer ;)”

Soraya “Ik vond de ontwikkeling heel natuurlijk gaan. Ik zou eigenlijk hetzelfde handelen als Cleo. En vond het heel mooi hoe Luc ontdooit maar worstelt met het geheim wat hij heeft.

Mijn hart brak echt op sommige punten door alles wat Cleo heeft meegemaakt en daarom spreekt zij mij ook het meest aan.
Je leert ze allebei echt goed kennen en bij mij blijven ze in mijn gedachten zitten.”

Barisca
“Cleo durft; ondanks alles (pesten, onzekerheid, haar jeugd, haar zus, vader en moeder) neemt ze een dapper besluit. Haar keuzes zijn niet altijd handig, al veranderd dat in de loop van het boek wel. Maar haar personage blijft staan; het verandert niet op een manier dat ze ongeloofwaardig wordt. Cleo blijft Cleo (gelukkig) waarin ook plaats is voor de veranderingen die de ontmoeting met Luc teweeg brengen.

Luc vond ik lastiger te doorgronden, omdat pas later zijn strubbelingen aan bod kwamen. Eerst dacht ik dat hij schrijver was, hij bleek een bekend zanger te zijn. Daardoor bleef zijn personage langere tijd mysterieuzer en ook iets afstandelijker.”


Wat vinden jullie van de cover en de titel, passen deze beide bij het boek, of hebben jullie een idee voor een andere titel?

Bvrsil "De avond dat ze gingen kamperen is de vonk echt overgeslagen, het boek gaat veel over romantiek dus vind ik de cover en titel heel passend. Ook aan het begin van het boek toen ze samen in Luc’s tuin lagen, lagen zij onder de sterren.

De cover vind ik heel mooi. Ik hou van de verschillende lettertypes en het is heel simpel gehouden met hun silhouette, de kleuren en de lichtjes op het achtergrond."

Marieke "Een heerlijke romantische titel die perfect past bij het boek (de scene komt letterlijk terug in het boek). En ook de cover straalt ook die romatiek uit. Erg mooie cover."

Morgan "Het is wel heel toepasselijk de cover en de titel. Echt passend bij het verhaal. Alleen zou ik de personentekening veranderen. Niet dat de man de vrouw in de lucht houdt maar dat ze samen op die rotsblok zitten die avond en kijken naar het uitzicht/de sterren"

Wat is jullie het meeste opgevallen in dit verhaal, zag al dat sommige van ons op het verkeerde been waren gezet door het binnen schilderen, maar zijn er nog meer andere dingen die jullie echt opgevallen zijn?

Fransisca "Ik zag dat klimmen over die schutting ook helemaal voor me, kneep 'm ook even of het nu wel of niet goed zou gaan en of ze ontdekt zou worden of niet.

Maar ook het kopen van verf zag ik voor, dit herinnerde mij aan mijn eigen bezoek aan een bouwmarkt jaren geleden op zoek naar de juiste verf voor mijn eigen appartementje destijds.

Het bezoek aan het winkeltje vond ik ook mooi beschreven, dat Cleo helemaal opging in alles wat ze zag"

Jolien "Mij vielen er ook niet echt specifieke zaken op. Ik ben het wel eens met wat hier al geschreven is. Het verhaal laat je toe om je verbeelding aan het werk te zetten. De situaties zijn heel fijn beschreven. Wat mij nog op viel waren de vroegere gebeurtenissen die ook erg goed beschreven waren zoals de schuldgevoelens die Luc had over de dood van zijn schoonzus. Dit is heel aangrijpend geschreven wat er voor zorgt dat je mee genomen wordt in hun gevoelens."

Bosbrandt "Inderdaad, de band van Cleo met haar oma vond ik heel mooi. Dat deed me wel wat. En daarnaast de sfeer van het verhaal, zo fijn naar voren gehaald. Je voelt de warmte, Cleo steeds op haar slippers en in jurkjes. De tuin van Luc, de warmte in Montpellier, de terrasjes, zon, zonnehoedjes enz. Ook het sieradenwinkeltje vond ik een fijn moment, ik ga er bijna zelf sieraden van maken!"



Heeft Marina Folkers jullie op een of andere manier kunnen raken?

En op welke manier dan? In positieve of in negatieve zin?


Jeannie "Ze heeft me op een positieve manier kunnen raken! Het thema pesten is altijd zwaar beladen. Marina Folkers is er in geslaagd om het thema te gebruiken in een mooi en romantisch verhaal. Ja, Cleo heeft last van haar pestverleden en dat zal ongetwijfeld in haar verdere leven nog weleens opspelen maar de pesters hebben haar er niet onder gekregen!

Amarins Geraakt heeft ze me niet, dat vind ik een te groot woord. Wel heeft ze prachtige thema,s verwerkt in een heel mooi verhaal. De beide hoofdpersonen heb ik van genoten, maar echt geraakt hebben ze me niet"

Eline "Geraakt is niet het goede woord. Ik heb het zeker met plezier gelezen, maar het is me niet nog dagen bijgebleven. En dat is wel iets wat ik eigenlijk verwacht als ik het heb over een boek dat bij geraakt. heeft.


Maar zoals hierboven al gezegd wordt: Je hoeft niet altijd geraakt te worden om een boek goed te vinden. Zoals bijvoorbeeld de band met haar moeder en zus. Het is duidelijk dat deze niet goed is en dat moeder en zus graag de touwtjes in handen hebben en zo hun eigen visies hebben. Ik denk dat ik ergens wel had verwacht dat Cleo daar tegenin zou gaan. Dat ze zou zeggen; allemaal heel leuk en aardig. maar zo ben ik niet. En dat wil ik niet"

Zijn jullie verwachtingen uitgekomen van dit boek, en smaakt het misschien naar meer dit boek?

Marinka
"De verwachting die ik van dit boek had was dat het een heerlijk boek was om bij weg te dromen.

En die verwachting is zeker uitgekomen!
Daarnaast zou ik ook zeker meer willen lezen van Marina Folkers. Maar ik zou ook zeker meer willen lezen van Cleo en Luc"

Loetje "Jazeker en jazeker! Een leestlekkerwegboek met 'op vakantie in Frankrijk' gevoel dat vraagt om vervolg ... of toch die verfilming"

Eindoordeel
Met twee keer 5 sterren, twaalf keer 4 sterren en 2 keer 3 sterren werd deze leesclub met een dikke 4 sterren afgesloten.
4 sterren

4sterren
boba80 Marina heeft een goed boek neergezet en stiekem kijk ik al uit naar een vervolg, nu maar hopen dat die ook gaat komen.
Morgan 4 sterren voor dit meeslepend, grappig en romantisch verhaal. Girls (and boys) laat je maar meeslepen in dit verhaal!

3sterren
Eline Ik zit eigenlijk op 3,5 ster. Na heel lang twijfelen rond ik dit af naar 3 sterren.

"Al met al heeft Marina Folkers een mooie en toegankelijke roman geschreven over liefde en zelfvertrouwen. En dan niet alleen liefde voor een partner, maar ook liefde voor jezelf. En dat is iets dat we allemaal van tijd tot tijd wel kunnen gebruiken."



Reacties op: feelgood in Frankrijk

Meer informatie

Gerelateerd