Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een verdrietig maar ook hoopvol boek!

op 10 juli 2017 door

Deze leesclub was de eerste met een spiritueel boek. Marcel Beijer is journalist, tekstschrijver, columnist, hypnotiseur en auteur. In 2017 verscheen zijn eerste roman Overwonnen Verlangen, het boek voor deze leesclub. Wat was het spannend om te zien hoe de lezers reageerden op dit boek en genre. Gelukkig waren verschillende deelnemers onmiddellijk enthousiast na het lezen van de korte inhoud. Nu was het afwachten om te zien hoe de leesclub en het boek ontvangen en gewaardeerd werden. 

Over het boek

Jessi verscheen in mijn gedachten. Ik zag hoe ze huilde. Een ijzige kou omringde mijn hart.

'Is er iets met Jessi?'

'Niet met Jessi zelf. Maar haar gezin. Zo verschrikkelijk ...'

Ze keek even naar het plafond, blies wat adem uit en pakte mijn hand vast.

Jessi en haar veel jongere buurman Marius hebben een bijzondere band met elkaar. De een is nog jong en de ander gebonden, maar ze worden onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken. Dan doet in beider leven zich een groot drama voor. Het verandert hun perspectief op het leven compleet. Jessi zoekt steun bij haar collega Sven en zijn vrouw Anja. En Marius zoekt steun bij Vincent, die met zijn praktische levensinstelling vaak de spijker op zijn kop slaat. Anja vertelt Jessi over haar gids en engel, die altijd bij haar is. Hij leeft in een andere dimensie, waar alles licht en energie is. In die wereld zijn er geen belemmeringen voor grenzeloze liefde, hoeveel bedenkingen er in het dagelijks leven ook voor lijken te zijn. Uiteindelijk grijpt het zichtbare en het onzichtbare in elkaar in een prachtige ontknoping.

Een spannend en aangrijpend boek, dat een wereld van troost en begrip heel dichtbij brengt.

De cover

De cover met de witte duif op de voorgrond werd bij de meeste deelnemers enthousiast en als mooi beoordeeld. Esther De cover vind ik super mooi. Daar moet geen verandering in komen. Door de cover werd mijn aandacht naar het boek getrokken en heeft me zeker aangemoedigd om aan deze leesclub deel te nemen. Karin Ik zou de cover ook niet veranderen. Alle drie de elementen waar het in het boek om draait staan op de cover. 

Joke De kaft van het boek trekt gelijk de aandacht. Mooi met rustgevende kleuren en een duif en anker als symbolen. Deze symbolen vervullen een grote rol in dit verhaal.

Marcel Beijer die zelf actief meedeed en deze leesclub daarmee boeiender maakte verwoordde het zo: " Het Amerikaanse internetstation Paperback Radio (dat zich louter richt op boeken) pikte deze cover eruit als om een voorbeeld te geven van een 'split cover' : de titel en naam van de auteur staan in het midden. Boven de titel staat een beeld (de duif) en onder de titel nóg een beeld (het anker). Dat schijnt tamelijk bijzonder te zijn". Sommige lezers hadden op de vraag om zelf een cover te ontwerpen toch nog een ander idee.

Karine Als ik zelf een voorstel van cover zou mogen doen dan zou ik de cover toch minder 'klassiek' maken. Het strand, anker en de duif metbreed gespreide vleugels als een engel vind ik passen bij de titel maar dit zijn wel zeer klassieke afbeeldingen.

Ik zou eerder een getekende cover ontwerpen met het silhouet van links een vrouw (Jesse), rechts een man (Marius) en ertussen potloodschetsen van duif, anker, huis, kinderen,... verweven met de letters van de titel Overwonnen Verlangen. De cover hedendaagser maken zodat het een breder publiek aanspreekt.

Nadine Ik vind de cover niet mooi. De achtergrond met de duif vind ik wel een mooi beeld.

Maar de titel en schrijver vind ik er te simpel opgezet in een basis lettertype.

Daar had meer mee gedaan mogen worden.

Thema’s

De thema’s in dit boek waren zware onderwerpen die  op een “mooie” manier gebracht werden. Hoewel het boek over afscheid nemen, rouw en verdriet ging was het meer dan dat. Volgens de leesclub is het een boek dat troost kan brengen als je er voor openstaat. Naast verdriet en pijn was er ook zeker plaats voor hoop en symboliek. Overwonnen Verlangen is een spiritueel verhaal  op een vlotte  manier en voor een breed publiek geschreven. In de leesclub hebben we nog gepraat over de verschillende manieren van rouwverwerking en het gebruik van de symbolen.  Is er meer na dit leven of toch niet was ook een onderwerp dat voorbij kwam in het boek. In de leesclub ging het ook over of toeval bestaat of er toch volgens, eender welke overtuiging, een "plan" is voor iedereen. Dit boek zorgde ervoor dat we gingen nadenken over de essentie van het leven. Het mooie aan dit verhaal is dat er na het verdriet ook terug plaats is voor hoop en zelfs romantiek.

Annette  Het meest hoopgevende element in dit boek is voor mij het feit dat alles een betekenis heeft in het leven .Niets is toeval. Al ervaar je dat niet op dat moment, naderhand besef je dat het zo heeft moeten zijn.

Esther 

Een boek dat troost kan bieden bij rouwverwerking maar ook een boek dat als confronterend en zwaar kan worden ervaren.

Laura De hoofdthema's van het verhaal zijn rouw(verwerking) en spiritualiteit. Deze elementen zijn echter heel mooi en subtiel in het boek verwerkt, waardoor het boek niet te zwaar is en deze thema's niet overheersen.

Marja Het verhaal heeft duidelijk meerdere boodschappen en door het lezen wordt je hierover zeker aan het denken gezet en kun je er hoop en kracht uithalen.

Ervaring met deze leesclub

Door de vakantie duurde de leesclub langer dan anders en was er minder interactie. Toch werd er tussen de vakanties in nog heel wat besproken. Op de vraag of er na dit soort van leesclub nog meer in dit genre mogen komen werd positief gereageerd.

Annette. Of ik meedoe met een  nieuwe leesclub? Ik zou zeker mee willen doen. Het geeft stof tot nadenken over de dingen des levens. En dat is toch weer eens wat anders dan nadenken over wie bijvoorbeeld de moordenaar zou kunnen zijn.

Yoti Ik heb voor het eerst een spiritueel boek gelezen en ik vond het een mooi boek. Ik sta voor alle genres open en door deze leesclubs lees ik ook boeken die ik normaal niet zou lezen.

Karin  Het boek leest heel gemakkelijk. Door korte hoofstukken met een datum lijkt het alsof je een dagboek leest.
Dit was mijn eerste spirituele boek maar heb hem zeker als positief ervaren.

Eindoordeel en waardering

Overwonnen Verlangen is een boek dat volgens de leesclub de moeite waard is om te lezen. Het is een rustig opgebouwde spirituele reis die voor iedereen interessant is en met een vlotte pen geschreven is. 

Onze speciale dank gaat nog naar de openhartige en actieve schrijver Marcel Beijer. Veel succes en plezier voor de toekomst en we zijn benieuwd naar je volgende roman. Dit boek is een ander boek dan we gewoon zijn in een leesclub en het was dus maar de vraag hoe het boek beoordeeld zou worden door de deelnmemers.

Misschien vond de leesclub de roman wel goed geschreven maar hoe werd dit vertaald in hun eindoordeel? 

Nadine Voor Overwonnen verlangen van Marcel Beijer moet je open staan voor een andere kijk op het zichtbare en vooral het onzichtbare van deze wereld. Het verhaal wordt rustig opgebouwd, de spiritualiteit wordt rustig aan geïntroduceerd en uitgebreid. Ook voor de beginnende geïnteresseerde of iemand die normaal niets met spiritualiteit heeft is het verhaal goed te volgen en interessant

Wil Geleidelijk aan verandert de rouw in hoop en een aantal gebeurtenissen laat ons zien dat er meer is na de dood en dat symbolen kunnen helpen rouw te verwerken. Marcel Beijer vertelt in korte hoofdstukken, wisselend van personage van rouw, van hoop, van geluk en van liefde. 

Overwonnen Verlangen viel  in de smaak en eindigt met een mooie score van een afgeronde 4 sterren . Er was niemand die het boek lager beoordeelde dan 3 sterren.  De eerste spirituele leesclub is dus een succes geworden!. Er waren lezers die graag nog een boek in dit genre zagen. Andere vragen er niet speciaal naar maar als het onderwerp hen aanspreekt , staan ze er zeker voor open. Alle lezers bedankt en graag tot een volgende keer!

Samenvattende quote's

Byenna 

Liefde, dood, verdriet, rouw, onderwerpen die bij het leven horen, maar toch elke keer bijzonder zijn als je het van dichtbij meemaakt. De schrijver heeft deze ‘alledaagse’ onderwerpen op zo’n manier in een jasje gestoken waarbij dit boek absoluut niet saai is maar vlotjes weg leest. Ook blijft het boek pakkend doordat de tijdslijn in het verhaal vaak verspringt waardoor je nieuwsgierigheid geprikkeld blijft en toch ook alles weer op zijn plaats valt. Op het eind van het boek geeft de schrijver nog een boodschap mee dat speciaal voor rouwenden een grote troost kan bieden tijdens een rouwproces.

Jyoti De auteur heeft de spirituele elementen heel mooi in het verhaal geweven, zodat ik als lezer geen moeite had met deze elementen. Overwonnen verlangen is een ontroerend verhaal over liefde, rouw, hoop en steun.

Fany Wondermooie zinnen in een universeel verhaal dat troost kan bieden

Joke Een mooi boek met zinnen die in het geheugen blijven hangen.



Reacties op: Een verdrietig maar ook hoopvol boek!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marcel Beijer

Marcel Beijer

Marcel Beijer (Hilversum, 1961) is journalist, tekstschrijver, columnist, hypnot...