Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel

op 13 mei 2017 door

Eindoordeel

 

Pick your Poison

Met een kleine groep lezers begonnen we aan het Engelse boek Pick Your Poison, het vijfde deel uit de Ruby Redford-reeks van Lauren Child. Een Young Adult boek over een geheimzinnige spionnenorganisatie en hun intelligente, maar eigenzinnige dertienjarige codebreker. Wat zij ervan vonden zal hieronder duidelijk worden.

Na dit vijfde deel komt er nog één deel waarna de serie is afgelopen.

 

Samenvatting

Ruby Redfort: je kan op haar rekenen wanneer je in de moeilijkheden zit. Een bijt van een giftige slang? Zij weet het juiste antiserum. Heb je iemand nodig die de schuld op moet nemen? Je hoeft het haar niet eens te vragen. Eén stap voor problemen blijven? Dat is niet zo makkelijk. Er zijn altijd slangen om voor op te passen, maar ze zijn niet half zo giftig als de geruchten die in Twinford rondhangen. Al snel weten de problemen Ruby in te halen en komt ze serieus in gevaar. Wanneer haar intelligentie haar niet kan redden heeft ze twee opties: wegrennen of vechten. Natuurlijk kiest ze onverstandig voor het tweede.

 

Het vijfde deel

Pick Your Poison was het vijfde deel van de serie, maar niemand in de leesclub had de eerdere delen gelezen. Was het boek toch nog te begrijpen? brvsil zegt hierop: "Ik was vaak erg verward door de personages, af en toe wist ik niet wie aan het woord was."

Mehsi vond het goed dat er flashbacks in zaten, maar grotendeels miste zij ook een paar dingen: "(...)er [zijn] toch karakters in dit boek [die] voorbij komen die je niet kent, en dat je niet echt kan snappen waarom die zo slecht zijn. En dan heb je nog dat je geen idee echt hebt hoe vriendschappen zijn ontstaan, of hoe Ruby bijvoorbeeld bij Spectrum is gekomen. Dus ja, het is inderdaad leuk gedaan, maar ik wens toch wel een beetje dat ik eerst de andere boeken had gelezen." 

Wordbondage stoorde zich er juist aan hoeveel er werd teruggeblikt naar eerdere delen: "Eigenlijk een beetje teveel. De verwijzingen naar andere boeken waren veel te veel."

De algemene mening is dat de auteur wel veel moeite heeft gedaan om uit te leggen wat in eerdere delen is gebeurd, maar dat je toch teveel blijft missen.

Schrijfstijl

Pick Your Poison leest als een James bond boek voor tieners. Gadgets, een geheime spionnenbasis, slechteriken met namen als Count von Viscount en Babyface Marshall... Hoe ervaarden de lezers dit samen met de schrijfstijl en het feit dat het in het Engels geschreven was?

Greet Braem had het volgende hierover te zeggen: "Het viel me op dat het Engels niet altijd even eenvoudig was, vooral in het begin. Best verwonderlijk dat de taal in een kinderboek moeilijker is dan bijvoorbeeld in de thriller die ik vorige maand las. Best wel wat slang hier en daar, dat is voor anderstaligen altijd lastig. Heel veel dialogen, beetje onnozel en nietszeggend soms. Mijn ding was het niet, de schrijfstijl, maar ik ben dan ook niet de doelgroep van de Ruby Redfort-boeken, ik wil er dus niet te zwaar aan tillen."

Mehsi vond het boek makkelijker om te lezen. Haar valt ook het aparte taalgebruik op: "Ik vind de schrijfstijl heel fijn, ook al moet ik zeggen dat ik af en toe het gevoel had dat ik weer in de jaren 80 was. De woorden die de kinderen gebruiken, maar ook hoe ze ansich praten. "

Lucanne daarentegen was niet te spreken over de schrijfstijl: "De schrijfstijl was voor mij niet mijn ding. Het hak op de tak maakte me lichtelijk nerveus! Ik had ook nog niet eerder een boek van haar gelezen. Het was niet mijn ding."

Eindoordeel

Dan nu het eindoordeel! Er zijn veel verschillende hoeveelheden sterren gegeven:

"Enorm veel dialogen in dit boek, soms een beetje onnozel en nietszeggend, maar dat wordt misschien net gesmaakt door de doelgroep. (...) Genoeg slang om het de Nederlandstalige lezer niet altijd makkelijk te maken. Ruby Redfort, leuk voor een keer, maar niet voor herhaling vatbaar." - Greet Braem (drie sterren)

"Al met al is het een aardig boek wat duidelijk geïnspireerd is door comics, waar duidelijk nog een vervolg op komt. Of ik de rest van de serie ga lezen? Nee." - TussenDoortje (drie sterren)

"I really enjoyed the book, the pacing was really fantastic (though a bit slow at some points, but then it picks up and you have to hold on for a good ride), there were countless of hilarious quotes that I will savour, Ruby is awesome. I am definitely happy I was picked to participate in this reading club!" - Mehsi (vijf sterren)

"Even though this book didn't fit my ally and was a little too thick, it's an easy read." - brvsil (twee sterren)

"Aardig voor een keer, mede door de prachtige codes die gekraakt moeten worden, maar niet voor herhaling vatbaar." - Yvette (drie sterren)

"She could be a rolemodel for young girls because she is almost just like them, except for the being spy bit." - Wordbondage (vier sterren)

"Het enige minpunt (naast de geloofwaardigheid die regelmatig in het geding komt) is dat Pick Your Poison als op zichzelfstaand boek, ondanks de leuke humor en actie, wat tekort komt." - Bookjunk (drie sterren)

Waardering

Het gemiddelde bij deze leesclub is uiteindelijk drie sterren geworden.



Reacties op: Eindoordeel

Meer informatie

Gerelateerd

Over