Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel - Heerlijke weg te lezen verhaal met diepgaande thema's

op 23 juli 2016 door

Een paar weken geleden liet de Feelgood Leesclub zich uit over Razend van Lis Lucassen. Razend is het tweede deel in het drieluik dat Lis Lucassen schreef. Was het een waardige opvolger? Lees snel de samenvatting van deze leesclub en kom achter het antwoord.

LEESCLUB
Tijdens de leesclub bespraken de leesclubdeelnemers wat zij van het boek vonden.  

Liefde en vertrouwen

De thema’s die een belangrijke rol in het boek hebben, zijn volgens de meeste lezeressen liefde en vertrouwen. Liv houdt na jaren nog steeds van Stef en wil hem helpen uit de problemen te blijven. Marleen Touw ziet dit duidelijk terugkomen: “Liefde is voor mij het hoofdthema, zowel bewust verlangen als onbewust. Voor Liv is het van af het begin af aan duidelijk waar ze op uit is, Stef terugvinden. En voor Stef is het juist dat hij er langzaam aan achter komt dat hij Liv nodig heeft om hem uit zijn dal te trekken.” De andere Marleen ziet het anders: “Stef zijn beide op zoek naar vriendschap, misschien zelfs de vriendschap die ze jaren geleden hebben verloren.”

Sterke ontwikkeling personages

De meeste lezeressen zijn het met M-I-N-C-A eens “Bij Stef ontwikkelde zich in het begin niet zo heel veel, hij bleef veelal in de depressieve stand hangen, wat eigenlijk wel begrijpelijk is. Gaande het verhaal verandert dit wel, je komt steeds meer over Stefs verleden te weten en dat maakt het boek vooral spannend.” Suzanne licht dit heel duidelijk toe: “Stef verandert van een ongevoelige botte hork in een jongen met veel meer sympathie. De groei van Stef is geloofwaardig en goed neergezet.” Liv maakt duidelijk volgens de lezeressen minder ontwikkeling door: “Liv vond ik inderdaad minder sterk neergezet, ergens kreeg ik geen hoogte van haar.” Marleen wijt dit aan het feit dat ze vanaf het begin al een sterk personage was.

New adult

Een van de vragen die aan bod kwam was: waarom is Razend een new adult boek? Suzanne legt uit wat New Adult is: “Een NA boek is een boek voor ongeveer 18 - 25 jaar, waarin de hoofdpersonen net wat meer hebben meegemaakt dan Young Adult en waarin ook wat heftigere thema's gebruikt mogen worden. Ook zit er geen censuur op seks, zoals bij Young Adult vaak het idee is.” Bianca is 40, maar geniet volop van dit genre: “Dacht zelf eerst dat NA en YA vooral ook bedoeld waren voor de jongere lezers maar ben zelf de 40 al ruim gepasseerd en lees ze met veel plezier.” Alle lezeressen vinden dat het boek voldoet aan de ‘voorwaarden’ van new adult.

BEOORDELING

De meeste lezeressen zijn erg positief over Razend. Het is een verhaal over vertrouwen en liefde. “Je kunt wel tegen beter weten in blijven zoeken naar wat je kwijt bent, maar uiteindelijk dwingt het je verder te kijken”, noemt Bianca, die het boek 5 sterren gaf. Margo was een van de weinigen die het boek ‘niet zo aanraden aan vrienden.’ De lezeressen beoordelen Razend met afgerond 4 sterren.

Bianca beoordeelt het boek met 5 sterren: “Je kunt wel tegen beter weten in blijven zoeken naar wat je kwijt bent, maar uiteindelijk dwingt het je verder te kijken.”

Bibi beoordeelt het boek met 4 sterren: “Net als in Hitte is het taalgebruik van Lis Lucassen erg mooi, zonder dat het overdreven veel franjes heeft.

Lore beoordeelt het boek met 4 sterren: “Razend is een ideaal boek voor op een ontspannend moment aan het strand, in de zetel of gewoon als je op zoek bent naar een niet-te-hard-nadenken-boek.”



Reacties op: Eindoordeel - Heerlijke weg te lezen verhaal met diepgaande thema's

Meer informatie

Over

Lis Lucassen

Lis Lucassen

Lis Lucassen is het pseudoniem van thrillerschrijfster Olga Hoekstra. Lis Lucass...