Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel - je recensie

op 22 september 2016 door

Over Ren Janina, ren

Ren Janina, Ren vertelt het verhaal van de Joodse Janina. Haar gelukkige kindertijd wordt overschaduwd door de groeiende dreiging vanuit Rusland en Duitsland. En dan begint de oorlog. Amper 10 jaar is ze aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Dan komt het moment dat het te gevaarlijk is om thuis te blijven wonen en moet ze vluchten. Alleen.

De leesclub

Begrippen

Tijdens het lezen merkte de deelnemers al gauw dat het soms best lastig is om alle, voor ons onbekende, namen uit elkaar te houden. Wie is nou wie? Gelukkig bevat het boek een stamboom en een woordenlijst die zorgt voor overzicht en de boel iets verheldert. Daphne Nijenhof zegt hierover: “De stamboom is erg fijn om af en toe even te oriënteren.”

Thema’s

In Ren Janina, Ren, komen meerdere thema’s aan de orde. Vooral het thema familiebanden was duidelijk aanwezig. “Bijzonder dat men elkaar op de been houdt door de liefde voor elkaar. Door álles voor elkaar over te hebben, zelf als de dood het gevolg is,” vertelt Jolandah. Ook de jodenhaat wordt genoemd. “Wat een ellende en haat zeg. Ik snap niet hoe mensen zover konden gaan,” aldus IngeBrun.

Vragen aan de auteurs

Tijdens het lezen hadden de deelnemers de mogelijkheid om vragen te stellen aan de auteurs en daar werd ook flink gebruik van gemaakt. Hierdoor hebben de lezers onder andere meer inzicht gekregen in het ontstaansproces van ‘Ren Janina, Ren’. Want hoe doe je dat, een boek schrijven met zijn tweeën? En zijn er al plannen voor een volgende samenwerking?

Eindoordeel en waardering

Het regende sterren tijdens de leesclubs. De deelnemers waren erg positief over Ren Janina, Ren. Alle beoordelingen telde minimaal vier sterren! Alle beoordelingen samen brengen het gemiddelde op vier sterren.
Emma: “Het boek is vlot geschreven, heeft een goede verhaallijn en is een echte aanrader!” Vier sterren
IngeBrun: “Wat zijn er vreselijke dingen gebeurt en dit zou nooit meer mogen gebeuren. Ik ben dankbaar en blij dat wij hier in vrede mogen leven. Voor mij echt dubbel de 5 sterren waard.” Vijf sterren
Edith: “Wat ik fijn vind aan het verhaal is dat de schrijfsters er niet al te veel oorlogsgruwelen bij gehaald hebben, zoals in heel veel andere oorlogsboeken wel het geval is. Ze hielden zich puur aan het verhaal van de familie Katz en daar kwam al genoeg ellende in voor.” Vier sterren



Reacties op: Eindoordeel - je recensie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeannette van Ditzhuijzen

Jeannette van Ditzhuijzen

Jeannette van Ditzhuijzen werkte vier jaar als journalist op Curaçao. Sin...

Marjan Brouwers

Marjan Brouwers

Mijn naam is Marjan, ik schrijf, woon en werk in de stad Groningen. Na mijn stud...