Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Santa Subito van Pierre De Clercq

op 09 mei 2023 door

Over het boek

Santa Subito

Pierre De Clercq
Uitgeverij Manteau

Zomer 1978. De jonge Ernest trekt naar Rome met een dwingende erfenis: zuster Merita, hartsvriendin van zijn overleden moeder, heilig laten verklaren.

In Rome wordt hij geholpen door fixer Livio en zijn dochter Stefania, mooi als een madonna. Ernest logeert in hun vervallen palazzo terwijl het duo het zusterdossier door de complexe Vaticaanse procedure probeert te sluizen. Hij verliest er zijn centen aan Livio en zijn hart aan Stefania. Maar dan neemt het dossier van zuster Merita op miraculeuze wijze een spectaculaire vlucht.

Leesfragment

Ben jij er helemaal klaar voor om op reis te gaan met Ernest in dit even vrolijke als ontroerende verhaal vol vaart en humor? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Santa Subito. Spreekt het fragment je aan en wil jij graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.

Lees hier een fragment

Achter het boek

Pierre De Clercq is een gevierd scenarioschrijver die onder meer verantwoordelijk is voor de successeries Windkracht 10, Flikken en Amigo's. Voor die laatste schreef hij samen met producent Jean-Claude Van Rijckeghem een kookboek, Amigo's eerlijke keuken.

Met de roman Santa Subito maakt hij zijn debuut als romanschrijver, waarin hij ook een versie van zichzelf plaatst; de scenarioschrijver die het verhaal van Ernest bewerkt voor film. Een verhaal vol intriges rond de Vaticaanse enclave en oplichters met een groot hart. Op de website voor het boek omschrijft De Clercq het als volgt:

'Zeven diamanten op zwart fluweel. En een makkelijk te pluimen slachtoffer.
Talloze ritten door Rome, achterop een scooter en met een musette Romeo-Smiths.
Audrey en Gregory.
Wie is de Advocaat van de Duivel?
Een ontvoering en amici voor het leven.
Een aanslag en een heilige schaduw in de stad (Un Ombra Santa nella Città).
De paus op bezoek. Incognito en met een hoedje.'

De Clercq laat met zijn roman duidelijk het spanningsveld zien tussen scenarioschrijven en romanschrijven, waarbij zijn ervaring ligt bij het eerste. Met de lezer deelt hij wat hij in het boek wel kan doen dat hij in een verfilming niet kan en geeft zo een inkijkje in zijn dagelijkse werk:

'Wat ik voorstel: de eerstecommuniedag tot en met de kruisbeelden op de spoorrail zetten we als een proloog apart. Dan knippen we naar Ernest veertien jaar later die zijn fiets naar buiten duwt voor zijn rendez-vous met Annie. En we vergeten die hele "Musketon en scapulier". [...] Ook omdat jij anders, beste Liv, behalve een Ernest van zes jaar en een volwassen Ernest ook nog een Ernest van negen of tien jaar zou moeten zien te casten. En dan ook nog een puber.'



Reacties op: Santa Subito van Pierre De Clercq

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Pierre De Clercq

Pierre De Clercq

 Pierre De Clercq creëerde en schreef successeries als Windkracht 10, ...