Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel: Verrassend verhaal over vertrouwen in jezelf, vriendschap en liefde

op 17 juni 2016 door

Het was een grote verrassing, maar liefst 25 lezeressen namen deel aan de Feelgood Leesclub van het boek Scoop! van Iris Houx, een verhaal over vertrouwen, vriendschap en ongelijkheid op de werkvloer. Nieuwsgierig wat de lezeressen van Scoop! vonden? Lees dan snel de samenvatting van deze leesclub.

OVER SCOOP!

Esmée Evers verhuist naar de grote stad, waar ze een baan krijgt als redactiechef. Althans, dat vertelt ze haar vriendinnen, in werkelijkheid is ze redactieassistente. Haar leugentje is lastig vol te houden als één van haar vriendinnen haar bazin wordt bij hetzelfde magazine. Wanneer een bekende tv-ster noodgedwongen moet onderduiken, krijgt Esmée de kans zichzelf te bewijzen. Ze bedenkt een plan dat niet alleen de media op zijn kop zet, maar ook haar eigen carrière, vriendschappen en relatie...

LEESCLUB
Tijdens de leesclub bespraken de leesclubdeelnemers wat zij van het boek vonden.  

Vriendschap

Een van de hoofdthema’s is volgens de deelneemsters vertrouwen en vriendschap. Esmee komt gedurende het verhaal te weten wat vriendschap is en ze wel en niet kan vertrouwen. Trenke weet dit goed te verwoorden: “Esmee leert dat vrienden je niet afkraken en hard lachen om blunders die je zijn overkomen. Dat mag best een beetje, maar als ze je er rot door doen voelen, gaan ze te ver. Echte vrienden voelen aan waar die grens ligt.” Anneke vat het thema vriendschap samen met de woorden: “Dat bepaalde jarenlange vriendschappen niets zeggen, dat het uiteindelijk achteraf soms hartstikke nep kan zijn geweest.”

Pesten op de werkvloer en vertrouwen in jezelf

Het valt veel lezeressen ook op dat het verhaal gaat over het pesten op de werkvloer. Jasmijn zit in een functie die haar niet past en Esmee is daar de dupe van. “Het gemak waarmee Jasmijn zich op de positie van redactiechef weet te manoeuvreren en dat niemand inziet dat ze er eigenlijk niets van bakt”, is een opvallend item in het boek dat Marieke Scheers noemt. Door het vertrouwen dat Esmee gedurende het verhaal in zichzelf krijgt, weet ze de situatie de hand te bieden. Goldie zegt hierover: “Ik denk dat de auteur de verandering heeft mee willen geven. Dat je zelf belangrijk bent. dat je niet jezelf moet wegcijferen voor anderen. Dat je zelf als mens ook wat waard bent. Iedereen heeft zijn goede eigenschappen waar hij of zij goed in is.” Maar de deelneemsters zouden nooit met Jasmijn willen samenwerken. Liz: “Ik zou waarschijnlijk een beetje hetzelfde doen als Esmee in het begin. Over me heen laten lopen, me laten behandelen als slaafje.” Anneke zou knettergek van Jasmijn worden en Nienkee zegt: “Denk dat ik er dan zelf de dupe van word en helemaal niet meer met plezier naar mijn werk ga als ik zo'n baas heb.”

Humor of te hip?

Volgens de lezeressen was het vooral heel erg opvallen dat Iris Houx zelfverzonnen uitdrukkingen gebruikt. Deze woorden en/of uitdrukkingen zijn zo vertelt dat ze precies laten zien wat Iris Houx bedoelt. Een vroege reactie van Bianca is: “Het is lekker vlot geschreven met heel veel humor.” Volgens Trenke is Scoop! echt Iris. Cindy is wat sceptischer en zegt: “Ik denk dat de schrijfstijl meer bij de jongeren onder ons aanslaat dan bij de wat ouderen. Dat komt juist door de populaire taal, alle engelse quotes, de schuttingtaal. Het is een jonge schrijfstijl.” Paula was ook in het begin niet onder de indruk van de schrijfstijl: “Ik vond het boek in het begin niet prettig lezen. Dat kwam vooral door het zo nu en dan grove taalgebruik. Van Esmée kreeg ik het idee dat ze ADHD had. Ik vond haar wat te druk.”

Verkiezing best zelfverzonnen woord/uitdrukking

In de leesclub werd veel gesproken over de woorden die Iris zelf verzon. De redacteuren en correctors van Scoop! waren wat sceptisch, de lezeressen vonden het geweldig. Leesclubcoördinator Diana besloot te kijken wat de lezeressen het leukste vonden. Iedereen wist meteen wat een harige pannenkoek was en de uitdrukking ‘Ik ga af als een rookmelder’, wordt door menig lezeres gebruikt. Ook de verspreking Wasmijn Jetzers en bavianenkontenroze en bordeelsluipende sneakers geven meteen beeld bij de woorden. Ook vielen de quotes van vriendin Andrea erg in de smaak bij de lezeressen.

BEOORDELING

De meeste lezeressen zijn positief. Cindy de Rijk was in het begin wat sceptisch: “Ik vroeg mij echt af wat jullie nou zo leuk vonden aan het boek, sommige leuke stukjes konden echt niet opboksen tegen dat sterke negatieve gevoel dat ik had.” Toch was zij zo gepakt dat ze kan spreken van een groot schrijverstalent. Iris Houx wordt geroemd om de humor, het heerlijk luchtige verhaal en de boodschap met betrekking tot het pesten op de werkvloer. Scoop! is met een gemiddeld cijfer van 4,5 sterren een echte aanrader.

OPVALLENDE QUOTES

Judith beoordeelt het boek met 4 sterren: “Scoop! is een heerlijk creatief geschreven boek en met eigen verzonnen woorden heeft Iris echt een origineel en geweldig verhaal weten neer te zetten."

Anna beoordeelt het boek met 4 sterren: “Het unieke aan Scoop! is dat de roman als hoofdthema liefde heeft en dit op allerlei fronten uitwerkt, zoals liefde voor de partner, jeugdliefdes en vriendschappen. De focus van de roman ligt echter op de liefde voor jezelf. Juist door de manier waarop Houx dit thema heeft uitgewerkt resulteert in verrassende elementen en wendingen in het verhaal en zorgt tegelijkertijd dat de roman geen doorsnee chicklit is.

Cindy de Rijk beoordeelt het boek met 4 sterren: “Scoop! Evenaart de grootte van Shopaholic, Dagboeken van Bridget Jones en Devils wears prada, op gelijkwaardig niveau, maar dan van Nederlandse bodem.”



Reacties op: Eindoordeel: Verrassend verhaal over vertrouwen in jezelf, vriendschap en liefde

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Iris Houx

Iris Houx

Iris Houx (1975) debuteerde in juni 2016 bij The House of Books met de feelgood ...