Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag

op 15 oktober 2018 door

Over Six Minutes

Stress verminderen door te lezen. Het klinkt erg simpel. Dat moeten ze bij Zorg en Zekerheid ook gedacht hebben. De zorgverzekeraar is het brein achter de Six Minute Stories. Het concept is erg simpel. Een achttal auteurs heeft een kort verhaal geschreven dat in zo’n zes minuten gelezen kan worden. Want zelfs zes minuten lezen zou al voldoende moeten zijn om stress te verminderen.

In deze tweede reeks van Six Minutes hebben de volgende auteurs een kort verhaal geschreven: Tim den Besten, Herman Koch, Niña Weijers, Elfie Tromp, Mano Bouzamour, Marieke Lucas Rijneveld, Thomas Olde Heuvelt en Anna Drijver.

Tijdens de leesclub

Het korte verhaal
Een verhaal vertellen dat de lezer in slechts zes minuten kan lezen is een hele opgave. Je hebt veel minder ruimte dan wanneer je een ‘echt’ boek schrijft. Een flinke uitdaging dus voor de auteurs. Maar volgens de deelnemers van deze leesclub is dat toch zeker mogelijk. “Enkele van de verhalen die we gelezen hebben, hebben ons toch wel aan het twijfelen gebracht over wat we nu precies lazen, en hebben ook bewezen dat je er zelfs een volledige plotwending in kwijt kan”, aldus Marvin O. Als voorbeelden noemt hij de verhalen van Elfie Tromp, Marieke Lucas Rijneveld en Anna Drijver. “Ik denk dat deze drie de meest complete verhalen hebben afgeleverd.” Ook Steph denkt dat het best mogelijk is, maar noemt het verhaal van Tim den Besten als voorbeeld. “Ik begreep het verhaal en het heeft me aan het denken gezet over de media. Bij de andere verhaaltjes was er telkens wel een element dat ik niet echt begreep, alsof ik een puzzelstukje niet heb zien liggen.”
Wendy van Lierop en daarentegen van mening dat een kort verhaal met diepgang wel mogelijk is, maar dat de six minute stories daar net te kort voor zijn: “Je moet van alles introduceren en dat kan niet in een korte tijd.”
Ook Sofie de Smedt heeft zo haar op- en aanmerkingen: “Een klassiek kort verhaal is over het algemeen langer dan de six minute stories. Dan is dit veel beter te doen. Ik merkte in deze boekjes dat de auteurs vaak interessante elementen verwerken, maar er niet in slaagden deze voldoende uit te werken. Ik houd er zelf niet van dat ik een hele analyse moet maken om te weten wat er in het verhaal gebeurt.”
Annelies Tielen laat weten dat ze vooraf dacht dat het moeilijk zou worden: “Maar een aantal boekjes zette mij toch aan het denken. Bijvoorbeeld die van Marieke Lucas Rijneveld en Herman Koch. Beiden hebben een mooie schrijfstijl en weten een rond verhaal te vertellen in een zeer beperkt aantal woorden.” Ze geeft bovendien aan dat wanneer Marieke Lucas Rijneveld een volledige roman zou schrijven met deze karakters ze deze absoluut zou lezen.
Volgens EllenvD is een kort verhaal zeker mogelijk, maar mist deze vaak de gelaagdheid van een roman.

Stress?
Het hele idee van de six minute stories is dat het de lezer helpt om stress te verminderen. Merken onze lezers daar iets van tijdens het lezen?
Steph: “Ik lees op elk moment dat het mogelijk is. En als ik mijn fitbit mag geloven dan laat het ook effectief mijn hartslag dalen.
Nieske geeft aan dat ze al langer weet dat lezen helpt bij het verminderen van stress den dat ze dit probeert in te zetten bij haar schoolklassen: “het mooie is: bij zeker 80 procent van de leerlingen zie ik het ook werken. Je ziet ze gewoon rustig worden als ik ze voorlees of als ze zelf lezen.

Ook Qudith gelooft dat lezen kan helpen bij het verminderen van stress, maar plaatst nog wel een kleine kanttekening, al is het met een knipoog: “ik krijg er stress van als ik maar niet kan stoppen met lezen, terwijl ik nog veel moet doen of juist moet gaan slapen omdat de wekker weer vroeg gaat ;-)”

 
Eindoordeel en waardering
Deze leesclub kende verschillende waarderingen. Het eindoordeel is uitgekomen op 3,5 ster.

EllenvD: “Het niveau van de verhalen is behoorlijk wisselend. Sommigen lijken in 6 minuten uit de mouw van de auteur geschud. Anderen daarentegen zijn zo doorwrocht en opeengepakt dat je wilde dat de auteur de ruimte had gekregen om een roman te schrijven.” 2 sterren

Carien Touwen: “Alle acht verhalen lees je in ongeveer zes minuten. Ze doen wat een kort verhaal moet doen, ze nemen je even mee naar een andere wereld en daarin slagen alle auteurs. En het is een nog mooier duwtje in de rug voor het korte verhaal.” 3 sterren

Annelies Tielen: “Bij elk boekje werd ik aangenaam verrast over hoe de auteur in zo weinig woorden toch een verhaal kan vertellen.” 4 sterren



Reacties op: Eindverslag

Meer informatie