Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 20 mei 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1: Cover en verwachtingen ( Link )

Cover

1a: Wat vind je van het uiterlijk van het boek (cover, rug en achterkant)? Denk bijvoorbeeld aan kleurgebruik, lettertype, illustratie, quotes en dergelijke.

1b: Als je snel door het boek bladert, wat is dan je eerste indruk wat betreft lettertype, lengte hoofdstukken, witruimte etc.?

1c. Zou je dit boek in de winkel hebben opgepakt? Waarom wel/niet?

Verwachtingen

1d: Waarom heb je je voor deze leesclub ingeschreven, oftewel wat zijn je verwachtingen van dit boek?

1e: Mari Hannah is in Engeland een bekende auteur. Ze schreef namelijk al twaalf thrillers, waarvan acht met DCI Kate Daniels in de hoofdrol. Spoorloos is het zevende deel in die serie, maar het eerste boek dat naar het Nederlands is vertaald.
Verwacht je dat je hierdoor (te) veel achtergrondinformatie van de personages zult missen, of vind je het prettig om helemaal blanco in een lopende serie te stappen?

Vraag 2: Schrijfstijl en perspectief ( Link )

Schrijfstijl

2a. Wat vind je van de schrijfstijl van Hannah? Vind je die vlot, saai, droog, geweldig, meeslepend ... noem maar op, maak van je hart geen moordkuil. Wel graag met uitleg waarom je dat vindt.

2b. Doet deze schrijfstijl je aan een andere auteur denken? Zo ja, aan wie?

Perspectief

2c. Het hele boek wordt vanuit de derde persoon verteld. Wat vind je in dit geval van deze vorm, is die goed gekozen? Leg uit!

2d. Wat vind je van de perspectiefwisselingen? Zijn ze logisch, zijn ze altijd duidelijk etc.? Leg uit!

Vraag 3: Hoofdpersonage Kate ( Link )

Kate

3a. Hoe zou jij Kate's karakter beschrijven? Leg uit waarom je haar zo ziet.

3b. Wat vind je van Kate als leidinggevende en in relatie tot haar collega's?

3c. Hoe kijk je tegen de relatie van Kate en Jo aan? Spui lekker alles wat er in je opkomt.

3d. Zou je vrienden met Kate kunnen zijn? Waarom wel/niet?

Vraag 4: Overige personages ( Link )

Personages

4a. Wie van de overige personages vind je het meest interessant/boeiend? Motiveer je antwoord.

4b. Wat zou je graag meer van deze persoon (4a) willen weten, en waarom?

4c. Met wie van alle personages had je het minst? Leg uit.

De lift

4d. Je staat met één van de personages (niet Kate en ook niet iemand die je bij 4a of 4c genoemd hebt) in de lift en moet hem/haar 1 vraag stellen. Welke vraag stel je?

4e. Welk antwoord geeft het personage bij vraag 4d van de deelnemer boven je? (NB: de deelnemer die vraag 4 als eerste beantwoordt, kiest de deelnemer onder hem/haar.)

Vraag 5: Setting, spanning en ontknoping ( Link )

Setting

5a. De eerste helft van het boek is gesitueerd op London Heathrow Airport. Wat vind je van een vliegveld als setting? En heeft de auteur het beeld en de sfeer van deze setting goed kunnen overbrengen? Leg uit.

Spanningsopbouw

5b. Hoe zou jij de spanningsopbouw beschrijven? Zat er bijvoorbeeld veel spanning in? Was de spanning continu aanwezig? Zag je een oplopende spanningslijn, of meerdere spanningsbogen? Motiveer je antwoord.

5c. Heb je veel plotwendingen ontdekt? Met andere woorden: werd je regelmatig op het verkeerde been gezet en/of ging het verhaal af en toe een heel andere kant op dan je had verwacht? Leg uit.

Ontknoping

5d.  Wat vond je van de uiteindelijke ontknoping? Werd je erg verrast? Motiveer je antwoord.

Vraag 6: Uitgever versus lezer ( Link )

Verwachtingen 2.0

6a. Bij vraag 1e vroeg ik dit: "Verwacht je dat je hierdoor (te) veel achtergrondinformatie van de personages zult missen, of vind je het prettig om helemaal blanco in een lopende serie te stappen?". Kijk eens wat je bij die vraag hebt geantwoord en of je verwachting is uitgekomen. Vertel wat wel en wat niet, en of je dat als positief of negatief hebt ervaren.

6b. Is het in jouw ogen een slimme zet van de uitgever geweest om met dit deel te beginnen? Leg uit. (Je mag 6a en 6b ook combineren.)

6c. Op de cover staat een citaat van Lee Child. Ben je het daarmee eens nu je het boek hebt gelezen? Ja/nee is voldoende, maar je mag meer zeggen ;)

6d. Verzin zelf een citaat voor op de cover dat de lading volgens jou (nog) beter dekt. Gebruik maximaal 15 woorden. Uiteraard met respect naar het boek en de auteur geschreven, maar wel in alle eerlijkheid.

De serie

6e. Inmiddels heeft Hannah deel 8 van de serie geschreven, Her Last Request. Als dat boek naar het Nederlands wordt vertaald, ga je het dan lezen? Waarom wel/niet?

6f. En als de uitgever er voor kiest om het eerste deel van de serie The Murder Wall te vertalen, is je antwoord dan anders dan bij 6e? Leg uit.

Vraag 7: Verfilming ( Link )

Cast

7a. Jij bent dé aangewezen persoon om voor Kate, Hank, Brian, Bright én Jo een acteur te zoeken. De acteurs mogen uit binnen- en buitenland komen. En ben je niet zo thuis in de film/seriewereld dan is Google een goede vriend, of je kiest iemand uit de leesclub. Voor welke 5 acteurs kies jij, en waarom?

Scènes

7b. Je moet 1 scène schrappen zodat de film niet te lang wordt. Welke scène schrap je, en waarom?

7c. De film wordt te kort, dus jij moet er een scène bij bedenken. Dus niet een bestaande scène verlengen, maar echt iets nieuws. Ga lekker creatief los en schrijf een scène tussen de 100 en 150 woorden.

Vraag 8: Humor ( Link )

Humor

8a. Bevat Spoorloos humor, en zo ja, kun je daar een voorbeeld van geven?

8b. Vind je dat een thriller humor mag bevatten? Motiveer je antwoord.

8c. Noem een voorbeeld van een thriller waarin zowel spanning als humor voorkomt. Waarom noem je juist dit boek?

Vraag 9: Tips ( Link )

Serie

9a. Welke thrillerserie (oud of nieuw, afgerond of nog lopend, het maakt niet uit) vind jij de beste ooit, en waarom? Vergeet niet de auteur te noemen.

Standalone

9b. Welke auteur heeft de beste thriller als standalone (dus ook niet stiekem het eerste deel van een serie) ooit geschreven, en waarom? Vergeet hier niet ook de titel van het boek te noemen.

Vraag 10: Vergeten vragen ( Link )

10. Wat is die ene brandende vraag die ik niet gesteld heb? Stel hem hier! En het zou erg leuk zijn als iedereen elkaars vraag wil beantwoorden, zodat we er een spetterende einddiscussie van kunnen maken. Succes!

---------------------

NB: De deadline van de recensie is dinsdag 19 juli!

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mari Hannah

Mari Hannah

Mari Hannah schreef al meer dan twaalf thrillers, waarvoor ze meerdere grote pri...