Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel

op 17 september 2016 door

De leesclub verdiepte zich de afgelopen weken in Stemmen uit het verleden. Een meeslepende roman geschreven door Tamara McKinley. Een aangrijpend verhaal over liefde, vriendschap en moed in oorlogstijd. In dit verslag lees je het eindoordeel van de leesclub over Stemmen uit het verleden.

Over Stemmen uit het verleden
Het is 1936 als Annabella besluit om Londen te verlaten en zich in Parijs opnieuw te vestigen. Ze werkte aan haar carrière als verpleegster, maar dankzij een klein schandaal is dat verleden tijd. Dus tijd voor een nieuwe start. In Parijs sluit ze al snel vriendschap met de kunstenaars Henri en Etienne en worden ze onafscheidelijk. Dan besluiten de mannen om te gaan vechten in de Spaanse Burgeroorlog. Annabella wil mee als verpleegster, maar het noodlot slaat toe: ze worden geraakt door een bombardement.

Twintig jaar later reist Eugenie Ashton naar Parijs voor een uitwisselingsprogramma. Maar ook om het mysterie van haar moeders verleden op te lossen.

Leesclub
Tijdens de leesclub werden er leeservaringen uitgewisseld. Het onderstaande is daarvan de samenvatting.

Ontwikkeling personages
Een ontwikkeling in de personages zagen de leesclubleden het meest bij Annabella. Astrid: ‘Ik vond Annabella erg naïef in het begin, gaandeweg veranderde ze, mede door de gebeurtenissen in een sterke vrouw die weet wat ze wilt’. Maar een aantal gaf ook tante Aline aan als een bijzonder en opvallend personage. Linda: ‘Vooral tante Aline is een kleurrijk persoon, staat voor iedereen klaar en stimuleert personen om voor iets te gaan’. Marja zag ook een ontwikkeling rondom tante Aline: ‘Tante Aline verandert van een wereldse, aantrekkelijke vrouw naar een ouder persoon met mankementen en spijt van dingen in haar leven’.

Schrijfstijl
De leesclubleden waren erg positief over de schrijfstijl van Tamara McKinley. Vooral de leden die voor het eerst iets van McKinley lazen. Samm: ‘Dit was mijn eerste boek van Tamara McKinley. Ik vind haar schrijfstijl prettig omdat ze alles zo uitgebreid beschrijft. […] Maar de stijl is goed en leest fijn en vlot weg’.

De lezeressen die al eerder iets van de schrijfster hadden gelezen, waren toch een tikje teleurgesteld. Jo: ‘Al moet ik eerlijk bekennen dat het heel anders is dan haar andere boeken. Die vraten mij vrijwel direct op’. Astrid: ‘Haar eerdere boeken lieten je zo meevoelen en meevoeren in het landschap, de situatie, alles. Het is niet echt te vergelijken met haar eerdere boeken, die hadden iets magisch’. Jeanne las mee met haar eigen exemplaar en zei: ‘Het is een mooi boek, maar lang niet zo uitgewerkt als de boeken over Australië’.

Plottwist en komt er een vervolg?
Dat het verhaal in chronologische volgorde wordt verteld, beoordeelden de leesclubleden als positief. Alleen de uitwerking van het plot was voor vele teleurstellend. Astrid: ‘Het plot zit goed in elkaar, maar ik vond dat er te weinig mee gedaan werd. Poef boek uit, terwijl ik nog wel wat andere dingen uitgewerkt had willen zien’. Francis is het daar ook mee eens. Zij vindt het plot goed in elkaar zitten, maar ook de uitwerking mist ze. Daardoor is het net alsof er een stuk mist aan het einde. Voor Isolde was het zelfs frustrerend dat de schrijfster een mooie verhaallijn heeft laten liggen. Elvame hoopt daarom op een vervolg en veel leesclubleden waren het met haar eens.  

Beoordeling
De leden van de leesclub van Stemmen uit het verleden zaten op één lijn. Ze vonden het een heerlijk verhaal om te lezen, ondanks dat de uitwerking soms tegenviel. Isolde: ‘Het boek was anders dan ik op voorhand verwachtte, maar beslist de moeite waard!’.

Stemmen uit het verleden is gemiddeld met 4 sterren beoordeeld!

Astrid beoordeelt met vier sterren: ‘Boeiend, maar mist de magie uit haar eerdere boeken’.

Samm geeft het boek ook vier sterren: ‘Ik vind dit boek een pluim waard, maar had liever nog wat meer magie in het verhaal gehad’.

Linda: ‘Deze roman krijgt van mij 4 sterren. Het is een eerste kennismaking met deze schrijfster, maar ik zou graag ook haar andere boeken willen lezen’.

Francis beoordeelt ook met vier sterren: ‘Ik vond het een prachtig en boeiend verhaal. De personages ontwikkelden zich mooi, maar hadden iets verder uitgediept mogen worden. […] Al met al een prachtige roman die ik 4 sterren geef!’.

Dayenne gaat ook voor vier sterren: ‘Dit verhaal vol romantiek, spanning en drama met op de achtergrond de kunstenaarswereld van Parijs en de Spaanse Burgeroorlog, maken deze historische roman een geweldig boeken boek om te lezen’.

n.b. In sommige quotes van leesclubleden heb ik een paar woorden moeten veranderen om de samenvatting spoilervrij te houden. Hierbij is niets aan de inhoud van de quote veranderd.

 

 

 



Reacties op: Eindoordeel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tamara McKinley

Tamara McKinley

Tamara McKinley groeide op in Australië maar woont al lange tijd in Engelan...