Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag | The Smoke Thieves, een inleiding die naar meer smaakt

op 24 augustus 2018 door

De naam Sally Green komt je misschien bekend voor, ze is dan ook de auteur van de befaamde Half Bad-serie. Onlangs verscheen haar nieuwe boek The Smoke Thieves, een spannende mix van fantasy en young adult. Als lezer maak je in dit boek kennis met maar liefst vijf verschillende hoofdpersonages wiens verhalen op schijnbaar magische wijze met elkaar verbonden zijn. 

We begonnen deze leesclub met 12 enthousiaste deelnemers en 2 coördinatoren. Hoe de leesclub verlopen is en wat al deze lezers ervan vonden, kan je in dit eindverslag te weten komen!

The Smoke Thieves in het kort – zonder spoilers natuurlijk!

 “A princess, a traitor, a soldier, a hunter and a thief.” Deze woorden stellen kort en krachtig onze vijf helden voor. Het verhaal start met the hunter, een jong meisje genaamd Tash, die samen met Gavrell, een boom van een vent, op demonen jaagt. De rol van prinses is weggelegd voor Catharine die opgroeit in een koninkrijk dat vrouwen vijandig gezind is. Ze wordt ten allen tijde bijgestaan door Ambrose, hij heeft gezworen om haar te beschermen en neemt zijn job net iets te serieus. Vervolgens reizen we naar de andere kant van het continent waar we Edyon ontmoeten, een jongen met een zwak voor stelen. Ten slotte hebben we nog de traitor, March, die toch niet zo vredelievend is als hij op het eerste zicht lijkt… In een koninkrijk dat op het randje van oorlog balanceert, ligt het lot van iedereen in de handen van deze vijf jongeren.

Zoveel personages! 

The Smoke Thieves wordt verteld vanuit vijf verschillende perspectieven. Sam Fokke:  "Op het begin had ik erg mijn twijfels, aangezien ik het normaal gesproken fijner vind om te lezen uit één perspectief." Maar uiteindelijk waren die twijfels nergens voor nodig, vindt Lotte Van Herreweghe: "Ik vond de verschillende vertelperspectieven heel knap. In het begin lijkt het alsof ze niks met elkaar gemeen hebben, maar naarmate het boek vordert, kan je beetje bij beetje alle puzzelstukjes in elkaar passen." Dionne vond zelfs dat de verschillende vertelperspectieven interessanter waren dan die in Game Of Thrones. Ze wou nooit verder bladeren naar haar favoriete personage, maar bleef altijd even geboeid door iedereen. 

Voor Marit was Edyon haar favoriete personage en we snappen heel erg goed waarom. “De manier waarop hij met gevaarlijke situaties omgaat, namelijk door een poging te doen zich eruit te praten, vond ik erg leuk om te lezen, en een fijne afwisseling van mannelijke YA fantasy personages die over het algemeen meer vertrouwen op hun kracht.” In fantasy kan je dat aspect inderdaad heel vaak missen. Mannen zijn vaak vechters, prinsen klaar om je schone dame te redden, dus is het geweldig om eens krachtige vrouwelijke personages aan het werk te zien.

TEAM TZSAYN OF TEAM AMBOSE 

Wat is een goed boek zonder een beetje romantiek? In The Smoke Thieves heeft hoofdpersonage Catherine[F1]  heel veel keuze... Maar wie gaat ze kiezen? De leesclub hield ervan om te speculeren. De overduidelijke meerderheid koos voor Tzsayn omdat hij als bijpersonage een heel interessant karakter had en Catherine zou samen met hem een echt power koppel worden. Alleen leesclubcoördinator Fien koos voor het andere team: “Ik vond Tzsayn ook heel erg leuk, maar voor mij bleef die wat meer op de achtergrond." Ambrose, die arme ziel, heeft dus niet veel leesclubbers in z'n kamp... We zijn benieuwd wat de uiteindelijke keuze van Catherine zal zijn in mei 2019! 

De inleiding naar een groter verhaal

Alhoewel er heel veel gebeurde in het boek, voelde dit boek voor vele leesclubbers toch aan als een inleiding. “Green neemt haar tijd om de personages en de wereld te introduceren, maar ze weet dat op zo'n manier te doen dat de aandacht die ik had voor het lezen daar niet onder heeft geleden. Het maakte me eerder nieuwsgierig, “ vertelt Katy Hurkmans. Iedereen stemde unaniem in met Katy, al hadden velen het gevoel dat sommige personages wel hebben geleden onder de trage opbouw. Volgens Marjolein hadden vooral Tash en Edyon daaronder te lijden en verloor ze soms wel eens haar aandacht bij hen.

Monica had niet hetzelfde probleem, want zij vond de schrijfstijl van Green zalig. “Ik vond het zo fijn weglezen! Het schrok me een beetje af toen ik het boek daadwerkelijk in huis had en de dikte kon zien en voelen en de dunne pagina's doorkreeg, maar het heeft me geen moment gehinderd omdat Sally Green echt een hele fijne schrijfstijl heeft. Hele duidelijke zinnen gebruikt, goede beschrijvingen van de omgeving en de wereld maar niet 7 pagina's de tijd daarvoor neemt.”

De puzzelstukjes die in elkaar vallen

Melissa had net als alle andere clubleden wel verwacht dat onze vijf helden elkaar zouden ontmoeten, maar had helemaal niet kunnen bedenken hoe Sally Green het voor elkaar zou krijgen. Monica weet wel waarom: “Ook omdat de personages zo verschillend zijn en beginnen allemaal in andere delen van de wereld was het voor mij een raadsel hoe het ging invlechten.” We willen het einde niet spoilen, maar Marit is heel erg blij met hoe Green alle losse eindjes aan elkaar heeft weten te vlechten. “Nu ze op het einde allemaal bij elkaar zijn ben ik wel erg benieuwd naar het vervolg!”

Marjolein had toch wel een beetje haar twijfels bij het einde en leesclubcoördinator Audrey is het helemaal met haar eens: “De pay off aan het eind, die wat mij betreft wat uitgebreider had gemogen. Het boek is over het algemeen heel veel opbouwen naar iets, wat er aan het eind niet helemaal uitkomt, omdat het voor mijn gevoel wat afgeraffeld wordt.’ Mireille beaamt dit ook in haar comment: ‘Het minste vond ik het einde, maar dat is misschien meer omdat het stopt midden in een vrij grote actiescène en ik veel te nieuwsgierig ben naar hoe het eindigt.”

Wij willen het vervolg!

Ja, je moet het eens teruglezen, maar elke leesclubber wil dolgraag het vervolg in handen hebben. Elk hebben ze een eigen theorie over het vervolg, maar zeker weten zullen ze pas zijn als het boek uit is. Quinty heeft al een hele theorie uitgedokterd over hoe boek twee zal verlopen, maar toch zal ze nog even moeten wachten… Maar ze besluit wel dit: “Ik denk dat het volgende deel zeker even goed gaat zijn als dit deel, als het niet beter is!” En Marit wil maar één ding: “Vooral hoop ik op meer Edyon ;)’

Eindoordeel

Op enkele deelnemers na, kunnen we wel zeggen dat The Smoke Thieves de vuurdoop heel goed doorstaan heeft! Zo gaven Melissa, Dionne, Mireille en Quintyvlim het boek maar liefst 5 sterren! Van Sam, Lotte en Katy kreeg het boek 4 sterren, Monica twijfelde duidelijk tussen 4 en 5 dus ging ze voor 4.5 sterren. Marit was duidelijk iets minder onder de indruk en koos voor 3 sterren. The Smoke Thieves kon Sanderr duidelijk niet bekoren, hij had iets anders verwacht en daarom koos hij voor 2 sterren.

Dit alles zorgt voor een gemiddelde van 4.2 sterren!



Reacties op: Eindverslag | The Smoke Thieves, een inleiding die naar meer smaakt

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sally Green

Sally Green

Sally Green is een Engelse schrijfster. Eerder had ze verschillende baantjes tot...