Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel - je recensie

op 10 december 2017 door

Eindverslag

Met 16 enthousiaste deelnemers bekeken we dit YA-debuut van de schrijfster C.L. Taylor. Lees mee wat ons oordeel is…

Over ‘The treatment’

Na enkele succesvolle thrillers vond C.L. Taylor de weg naar het YA-genre. Ze zegt zelf dat ze dit boek op precies dezelfde manier benaderde als het schrijven van een ‘volwassen’ thriller.

Welcome to The Residential Reform Academy. We’re here to cure you. Of Everything.

All sixteen year old Drew Finch wants is to be left alone. She's not interested in spending time with her mum and stepdad and when her disruptive fifteen year old brother Mason is expelled from school for the third time and sent to a residential reform academy she's almost relieved.
Everything changes when she's followed home from school by the mysterious Dr Cobey, who claims to have a message from Mason. There is something sinister about the 'treatment' he is undergoing. The school is changing people.
Determined to help her brother, Drew must infiltrate the Academy and unearth its deepest, darkest secrets.

Leesclub

De meeste deelnemers hebben het boek als een speer gelezen, mede door de vlotte schrijfstijl die men dan ook benoemt als een groot pluspunt. Iedereen deed erg enthousiast mee in de discussie waardoor het tempo lekker hoog lag.

Een groot deel van de deelnemers aan de leesclub keek er echt naar uit om dit boek te mogen lezen! Zij hadden het boek al een tijdje in het vizier en hadden hoge verwachtingen. Lotte had nog niet eerder Engelstalig gelezen en wou graag eens iets anders proberen. Het feit dat het een combinatie tussen YA en thriller was, sprak iedereen wel aan.

De indoctrinatie/conditionering zoals beschreven in het boek, zorgt voor wat discussie. Chantal gooit de knuppel in het hoenderhok en in de daaropvolgende reacties zijn de meesten het er wel over eens dat het ongeloofwaardig lijkt dat er in zo een korte periode zoveel kan verwezenlijkt worden. Ook de deconditionering gaat te makkelijk in het boek.
In het dagelijkse leven krijgt ieder van ons te maken met externe beïnvloeding. Reclame en geloof, regimes die een bevolking in de hand proberen houden… Er zijn tal van voorbeelden gegeven. Gelukkig zijn de meesten van ons er zich van bewust en worden we geleerd zelf een mening te vormen, maar als je geboren wordt in een bepaalde omgeving is het moeilijk om er aan te ontsnappen en je gedachtenpatroon te veranderen.

De spanning zit vooral in de sneltreinvaart van het verhaal. Toch vonden sommige lezers het nog niet spannend genoeg, Lotte zegt dat het verhaal voor haar te snel verschoof tussen verschillende gebeurtenissen. De meesten hadden het gevoel dat het einde van het boek erg voorspelbaar was, maar voor sommige lezers was dat geen probleem. Marjolein zegt bijvoorbeeld dat ze een beetje voorspelbaarheid niet erg vindt.

Drew is een leuk hoofdpersonage, maar voor sommigen net iets te impulsief (anderen noemen het eigengereid… het is maar hoe je het bekijkt). Alleen Chantal vond Drew een erg zwak hoofdpersonage .
Het is vooral de interactie met het personage Mouse die de meeste lezers bijgebleven is. Mouse is verrassend en grappig en geeft daardoor het boek net dat extraatje.

 

Vragen aan de auteur

*Tau* was ons lijntje naar C.L. Taylor en dat gaf ons de kans om haar ook wat vragen te stellen.

Op de vraag waarom ze een YA-boek geschreven heeft antwoord ze dat dit verhaal gewoon verteld moest worden. Ze is erg blij met de reacties op het boek, ook de lezers van haar ‘volwassen’ thrillers zijn erg positief over dit boek en dat vindt ze zelf erg leuk!

Ze haalde inspiratie voor dit boek uit ‘ One flew over the Cuckoo’s nest’ en  ‘Prison Break’.  Haar informatie over indoctrinatie haalde vooral uit de technieken die de Chinezen op de Amerikaanse soldaten gebruikten tijdens de Koreaanse oorlog.

Ze heeft erg genoten van het schrijven van dit boek en misschien komt er nog wel een vervolg op het verhaal van Drew, maar daar zijn nog geen plannen voor.

 

Eindoordeel

De meeste deelnemers aan de leesclub liggen op één lijn met hun oordeel. Dat is ook op te maken aan de drie- en viersterren beoordelingen die gegeven worden. Bij sommigen lag de verwachting erg hoog vóór het lezen en dat zorgde voor een klein beetje teleurstelling. *Tau* benoemt dat ook in haar recensie. Ze vindt de uitwerking van de thema’s te basic en daardoor minder realistisch overkomen. Dorien vindt ook dat de uitwerking wat te wensen overlaat, en dat er meer potentie in de verhaallijn zat en dat is precies hoe Dees en Laura het ook ervaarden. Adinda had meer diepgang verwacht en Chantal vreest dat meer mensen bepaalde elementen saai of ongeloofwaardig zullen vinden.
Fiz heeft vooral respect voor Drew’s wilskracht. Wordbondage, Lotte en Mehsi zijn het er over eens dat het boek erg spannend en moeilijk neer te leggen was. Hilma werd vanaf het begin in het leven van Drew gezogen. Mireille vond dat het vooral dat de plot erg bizar in elkaar zat.
Lees schaap heeft heerlijk kunnen ontspannen met dit boek. Wat heeft een mens meer nodig?

Eigenlijk vond iedereen het een leuk tusssendoortje dat heel makkelijk las en dat is ook wat Marjolein duidelijk aangaf in haar beoordeling. Evy en kouk denken wel dat het boek hen niet zal bijblijven.

Waardering

Het grootste deel van de deelnemers geeft dit boek drie sterren. De rest van het veld geeft zelfs vier sterren en daarmee eindigt ‘The treatment’ op een gemiddelde kleine 3,5 ster.



Reacties op: Eindoordeel - je recensie

Meer informatie

Gerelateerd

Over