Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie

op 09 mei 2016 door

Gedurende de Hebban Leesclub met Verloren taal zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik het 'Plaats reactie'-veldje helemaal onderaan alleen als je alle vragen ineens wilt beantwoorden of iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

1.    Lezers en dus ook recensenten ervaren een boek niet allemaal op dezelfde manier, zo verging het ook Verloren taal. Het boek is goed ontvangen, waarbij het oordeel over het taalgebruik soms opvallend uiteenliep. De ene recensent had het over ‘schrijfstijl die op de huid zit’, de ander over een ‘melodramatische toonzetting’. Wat is jouw mening hierover? Wat vind je zelf van het taalgebruik? En hoe verklaar je dit verschil in oordeel?

2.    Welke thema’s komen in Verloren taal aan de orde? Wat is volgens jou het belangrijkste thema?

3.    In Verloren taal lees je hoezeer taal verbonden is met emotie. Hoe vind je dit gegeven uitgewerkt?

4.    ‘Jood, verraad je nooit,’ is een uitspraak van de opa van Bronja. Wat wordt hiermee bedoeld? Wat zijn de gevolgen als je van deze uitspraak je levensmotto maakt?

5.    Familie kies je niet, je krijgt haar ongevraagd in de schoot geworpen. Maar familie is belangrijk bij het vormen van een identiteit. Hoe zie je dat terug in Verloren taal? Zijn er nog andere aspecten die bijdragen aan het vormen identiteit, en die lijken te ontbreken in Bronja’s leven?

6.    Waarom voelt hoofdpersoon zich anders? In het begin van het boek oppert ze enkele redenen, klopt dat volgens jou? Waarom denk jij dat zij zich anders voelt, of anders is?

7.    Dat vluchten een ingrijpende gebeurtenis is in een mensenleven lezen we dagelijks in de krant. Dat het wellicht nog een generatie later een stempel op een leven kan drukken, wordt in Verloren taal onderzocht. Wat is jouw conclusie na het lezen van het boek?  

8.    Zowel in het huis in Israël van Eva, een nicht van Bronja’s moeder, als bij Dasa, de weduwe van de vader van Bronja in Californië, hangt een voor Bronja bekende geur. Ken je dit verschijnsel, heb je zelf ook geuren die emoties oproepen? Vind je het overtuigend beschreven?

9.    Het boek is naast een familiegeschiedenis van een familie uit het oude Europa ook een erg persoonlijke zoektocht. Toch zou het boek volgens sommige recensies het particuliere ontstijgen omdat het universele vragen opwerpt over identiteit. Wat vind je van deze uitspraak?  

10.    Zou je Verloren Taal aan anderen aanraden? Waarom wel of niet?

Vergeet niet om na het lezen ook een lezersrecensie te plaatsen op de boekpagina van Verloren taal en een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering te plaatsen in Eindoordeel.




Reacties op: Leesclubdiscussie

Meer informatie

Gerelateerd