Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 02 september 2018 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

1. A. Is VOX voor jou een geloofwaardig/overtuigend boek, slaagt Dalcher erin je mee te nemen in haar verhaal? Waarom wel of niet?
   B. Wat was het overheersende gevoel voor jou tijdens het lezen van VOX? (bijv. verdrietig, ongemakkelijk, verward, geamuseerd,     verveeld, anders?)

2. Wat vind je van hoofdpersonage Jean? Is ze sympathiek of juist niet en waarom? Wat vind je ervan dat ze er in eerste instantie voor kiest om niet op het aanbod voor het onderzoeksteam in te gaan?

3. ““I keep reminding myself it isn’t my fault. I didn’t vote for Myers. I didn’t vote at all, actually.””: Ver voor de Pure Movement geeft Jean haar stem eigenlijk al op door geen gebruik te maken van haar stemrecht. In welke situaties kiezen we er zelf voor om stil te zijn en snap je de keuze van Jean?

4. Uit de Pure Movement spreekt een duidelijk wereldbeeld; de vrouw als onderdaan met het christelijk geloof als uitgangspunt of excuus (dat ligt eraan vanaf welke kant je het bekijkt). Zijn er Pure Movement-ideeën waar je je in kunt vinden of waar je het mee eens bent en waarom?

5. Ons gedrag wordt gestuurd door wat we zien, dat wat we als ‘normaal’ beschouwen. Kun je Steven zijn denkbeelden en acties kwalijk nemen? Wat was je gevoel bij zijn personage?

6. Gemiddeld spreekt een mens zo’n 16.000 woorden per dag, de vrouwen in VOX krijgen een limiet van 100 woorden per dag. Hoe zou jij deze 100 woorden gebruiken en hoe zou je je voelen als het recht om te spreken (en in sommige gevallen zelfs te denken) je zou worden afgenomen? Zou je proberen om op een andere manier uiting aan je gedachten te geven en zo ja, hoe?

7. "I do hope you read VOX in two ways: both as a speculative political dystopia in which the governmental control shatters the lives of a family, and also as a thought-piece that will make you consider the gift of language, that amazingly complex capacity that we so often take for granted." VOX is een dystopische roman met meerdere gezichten. Is het volgens jou vooral een politiek, een wetenschappelijk of een romantisch boek of iets totaal anders? Een roman of een thriller, zijn er nog andere genres waar je VOX zou kunnen onderbrengen?

8. Welke thema’s zijn voor jou het belangrijkst in het verhaal van Dalcher en is de auteur erin geslaagd om je te laten nadenken over deze onderwerpen?

9. Wat vind je van de opbouw van het verhaal en de manier waarop het plot zich ontwikkelt? Hoe beviel de schrijfstijl van Dalcher je?

10. Welke verwachtingen had je vooraf over dit boek (en waar waren deze op gebaseerd)? Heeft de auteur je verwachtingen wel of niet waargemaakt?

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd