Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Yeva's dagboek van Yeva Skaljetska

op 19 oktober 2022 door

Over het boek

Dit is het aangrijpende dagboek van de twaalfjarige Yeva, die uit Oekraïne moet vluchten als Rusland haar land binnenvalt. Als ze op een vroege ochtend in maart wakker wordt van het geluid van geweerschoten, weet ze dat haar huis in Charkiv niet meer veilig is. In de vochtige, kleine kelder waar ze met haar oma moet schuilen, besluit ze haar verhaal op te schrijven.

In een aangrijpend verslag, aangevuld met foto’s, fragmenten uit de berichten tussen Yeva en haar vrienden en krantenkoppen uit de hele wereld, volgen we Yeva op haar reis van Charkiv naar Dublin.

Leesfragment

Lees je graag het menselijke verhaal achter grote wereldproblematiek en heeft Yeva ook jouw hart weten te raken met haar vlucht? Lees hieronder alvast een sneak preview van Yeva's dagboek, dat werd vertaald door Saskia Peeters.

Lees hier een fragment

Achter het boek

Yeva Skaljetska woonde in Charkiv, Oekraïne bij haar grootmoeder. Haar ouders zijn gescheiden, haar vader woont in Rusland en haar moeder in Turkije. Nadat de oorlog uitbrak in Oekraïne in februari 2022 werd hun appartementencomplex gebombardeerd en besloten oma en kleindochter het land te ontvluchten. In maart stapten ze op de trein met Ierland als eindbestemming.

Een journalist van Channel 4 zag Yeva en haar oma op het station en besloot hun reis te volgen. Dankzij zijn reportage leefden duizenden mensen mee met Yeva en Irina en zagen hoe Yeva onderweg trouw haar dagboek bijhield. Yeva's dagboek is een verslag van een vlucht, de verschrikkingen van de oorlog, angst, wanhoop en opluchting – allemaal door de ogen van een kind. Het boek verschijnt wereldwijd in tientallen landen tegelijkertijd.

Yeva en Irina zijn in Ierland opgevangen door leraren Catherine Flanagan en Gary Abrahamian, die bekend raakten met het verhaal van Yeva dankzij de verslaggeving van Channel 4. Yeva en haar grootmoeder zijn slechts twee van de vijf miljoen mensen die inmiddels Oekraïne ontvlucht zijn. Ook vele vrienden van Yeva zijn inmiddels gearriveerd in landen als Duitsland en Polen.



Reacties op: Yeva's dagboek van Yeva Skaljetska

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Yeva Skaljetska

Yeva Skaljetska

Yeva Skaljetska woonde in Charkiv, Oekraïne, totdat de oorlog uitbrak....