Zondebok van Jacobine van den Hoek

op 03 april 2019 door

Op 9 april verschijnt van de hand van auteur Jacobine van de Hoek het debuut 'Zondebok', een sfeervolle en spannende historische roman over een krachtige vrouw in het zestiende-eeuwse Amsterdam aan de vooravond van de 80-jarige oorlog.

Zondebok

Het is 15 januari 1566 wanneer de burgerweeskinderen uitbreken en Amsterdam onveilig maken. Fye Lieveheer heeft erover gedroomd, maar vertelt dit, behalve aan haar dochter Sara en man Gerrit, aan niemand. Fyes ontmoeting met haar oude liefde Laurens, een rijke korenkoper, maakt haar van slag en onvoorzichtig. Ze wordt verliefd, haar relatie met Gerrit staat op scherp en het klassenverschil tussen hen beiden wordt zichtbaarder dan ooit.
Intussen neemt de politieke onrust in Amsterdam toe; steeds duidelijker zetten de burgers zich af tegen de macht van de katholieken en van de elite in de stad. Het vroedschap van Amsterdam zoekt een oorzaak voor de opstand van de weeskinderen, en vindt een zondebok in Fye.

Een roman, gebaseerd op waargebeurde feiten, over liefde, moed en macht, in de aanloop naar de Tachtigjarige Oorlog. Een periode waarin het gevaarlijk was om anders te zijn.

‘Het levert al met al een verdienstelijk, overtuigend debuut op.’ – De Telegraaf  

‘Ik vind het heel knap hoe het verhaal is gereconstrueerd en aangevuld en hoe prachtig de sfeer van die periode is neergezet. Erg spannend, zeker het tweede deel.’ – Meelezer Mirjam        

Zondebok is een spannende historische roman over een krachtige vrouw in het 16e-eeuwse Amsterdam aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog, zeer geschikt voor fans van Simone van der Vlugt.  

De auteur

Jacobine van den Hoek is columnist van het Amstelveens Nieuwsblad en actief binnen de culture sector. Ze woont met man en twee zonen in Amstelveen. In het begin van haar schrijverschap heeft ze zich laten coachen door Simone van der Vlugt. Zij wees Jacobine op het genre 'historische roman'. Een artikel in het blad Ons Amsterdam over de wonderlijke weeshuisziekte in 1566, inspireerde haar. Nog steeds is er veel onduidelijk rondom de gebeurtenis. Jacobine vulde de leemtes die historici lieten liggen in met haar fantasie. Het leidde tot haar debuut Zondebok.

Benieuwd geworden naar deze spannende, historische roman? Lees een fragment via onderstaande roze knop!

Lees hier de Sneak Preview

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.Reacties op: Zondebok van Jacobine van den Hoek

Meer informatie

Gerelateerd