Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Bernard Malamud - The Fixer

op 13 juni 2018 door

Auteur 

Bernard Malamud is een Amerikaans schrijver, geboren in 1914 en overleden in 1986. Samen met Philip Roth en Saul Bellow was hij een van de grote Joodse Schrijvers van de twintigste eeuw. Voor zijn boek The Fixer, waarin hij het antisemitisme in Rusland onder tsaar Nicolas II aankloeg, won hij de National Book Award en the Pulitzer Prize for Fiction.

 
Zelf heb ik dit boek gelezen omdat ik voor de Hebban Challenge een boek dat verscheen in jouw geboortejaar, nogal lang moest zoeken. Het is al even geleden, 1966. Spijtig genoeg is dit boek nu nog altijd erg actueel. Dat is ronduit triest want dat betekent dat er in al die jaren nog altijd niets geleerd is uit het verleden.

 

Samenvatting

Yakov Bok is een Russische Jood. We zijn begin twintigste eeuw. Hij verlaat zijn dorpje omdat zijn vrouw hem ontrouw is geweest. De man heeft niets, alleen zijn handen om mee te werken en zijn werkgerief.
Yakov Bok is een fixer, klusjesman, hij repareert dingen. Wanneer hij op straat een beschonken Rus met zijn gezicht in de sneeuw vindt, redt hij de man het leven. Maar, de man draagt een button van The Black Hundreds (Zwarte Honderden), een organisatie die tegen joden is. Yakov Bok verzwijgt dat hij een Jood is. De man biedt hem een job aan en hij gaat erop in. Hij geeft een valse naam op. Na die eerste klus, volgt een grotere en Yakov begint een klein beetje geld te sparen.
Op een dag wordt het lijk van een twaalfjarige Christelijke jongen gevonden. Al snel valt de verdenking op Yakov Bok. Hij wordt opgepakt, heeft geen recht op een advocaat, niet dat hij die kan betalen. Er worden bewijzen in elkaar gedraaid. Yakov blijft zijn onschuld uitschreeuwen, maar niemand gelooft hem. Integendeel er worden leugens verteld.
Hij wordt opgesloten in een gevangenis, daar is hij niet veilig. Bewakers zijn tegen hem, hij wordt gemarteld, men probeert hem te vergiftigen, hij wordt geïsoleerd, mag helemaal niets. Dagen en nachten lopen in elkaar door, hij hallucineert.

Het is duidelijk dat voor de Russen en Jood de dader moet zijn, of hij dat nu echt is of niet en Yakov heeft de pech dat hij eruit gepikt wordt. Zijn proces blijft erg lang achterwege, dat doet hem vermoeden dat er niet voldoende bewijzen zijn, echte bewijzen, niet de gefabriceerde en de leugens.

 

Oordeel

De Zwarte Honderden doen denken aan de Nazi's. Ik heb opgezocht wie ze precies waren en vond op Wikipedia meer uitleg. 

De Zwarte Honderden waren leden van verschillende radicale nationalistische monarchistische groepen in het Russische Keizerrijk die ontstonden tijdens de Revolutie van 1905 en die tot 1917 actief waren. Deze organisaties steunden de Russische autocratie en de Oosters-orthodoxe Kerk en pleegden geweld tegen joden, separatisten, democraten, liberalen en socialisten. De Zwarte Honderden organiseerden tal van Jodenvervolgingen.

De groepen van Zwarte Honderden ontstonden tijdens de Revolutie van 1905 om de absolute monarchie te beschermen tegen de liberale pers en de socialistische revolutionairen. De grootste organisatie van de Zwarte Honderden was de Unie van het Russische Volk. Eind 1906 had de Unie ongeveer 300.000 leden. Tsaar Nicolaas II steunde de Bond van het Russische Volk. Bijeenkomsten van de Zwarte Honderden eindigden meestal in geweld tegen Joden, met veel gewonden en doden. De politie stond aan hun kant waardoor ze hun gang konden gaan. Sterker nog, ze werden door de politie aangespoord in hun pogroms. 

 

Tijdens het lezen vroeg ik me dikwijls af wat de Joden eigenlijk gedaan hebben om dit allemaal te verdienen. Niets wat ze gedaan zouden kunnen hebben, zou dit mogen rechtvaardigen. Het maakt niet uit wat er in het verleden gebeurd is of niet, zo behandel je een medemens niet.

Het is stuitend hoe de joden in die tijd al, slecht behandeld werden. Rusland is niet de plaats om afwijkend te zijn, denk maar aan homo's en lesbiënnes, maar ook andere religieuze strekkingen zijn er niet veilig. Het beschimpen, de leugens, de slagen, het is blijkbaar normaal om een jood of iemand van een minderheid zo te behandelen. 

Rusland en mensenrechten is geen goede match, dat weet iedereen. Met het WK voetbal in Rusland zou het fijn zijn als er ook eens stilgestaan zou worden bij de rechten van mensen die het niet eens zijn met het huidige regime dat iedereen monddood maakt. Brood en spelen. 



Reacties op: Bernard Malamud - The Fixer

Gerelateerd

Over

Bernard Malamud

Bernard Malamud

Bernard Malamud (1914-1986) is een van de bekendste Joods-Amerikaanse schrijvers...