De spot op John Irving

op 16 maart 2019 door

Auteur

John Irving werd in 1942 geboren in New Hampshire, Verenigde staten. Hij is de eerste jaren opgegroeid zonder vader en op zesjarige leeftijd is zijn moeder hertrouwd. Die man heeft John geadopteerd en zijn achternaam gegeven. Hij heeft nooit de behoefte gevoeld om zijn biologische vader op te zoeken.

 
Zowel New Hampshire als personen zonder biologische moeder of vader komen terug in zijn boeken.
Er zijn nog wel meer overeenkomsten met zijn leven en waarover hij schrijft. Zo heeft hij last van dyslexie en is hij zelf een worstelaar geweest als student en op de universiteit en nadien ook worstelcoach. Iedereen die de boeken van John Irving kent, weet dat worstelen dikwijls terugkomt in zijn boeken.
 
De doorbraak van John Irving kwam er met De wereld volgens Garp, verschenen in 1978. Het boek is na 40 jaar nog altijd immens populair.
Ik heb tot nu toe al zijn boeken gelezen en ze zijn niet allemaal even goed, maar De wereld volgens Garp, Bidden wij voor Owen Meany, de regels van het ciderhuis, dat zijn toch stuk voor stuk steengoede boeken en alle drie staan ze in mijn persoonlijke top 25. Ik denk dat ik me wel een beetje een fan mag noemen.
 
 
9c6d76fb0375e8dbc6e90bc3742afea9.jpg 
 
 

Hebban top 1000

In de Hebban top 1000 staat hij vijf keer genoteerd:
 
44 De wereld volgens Garp
114 Bidden wij voor Owen Meany
589 De regels van het ciderhuis
799 Hotel New Hampshire
805 De laatste nacht in Twisted River.
 
 

Topic

Onlangs heb ik hier op Hebban in een topic gevraagd of iemand weet heeft over een nieuw boek en inderdaad, Debbie van der Zande wist me te melden dat hij bezig is met een nieuw boek dat in 2020 zal uitkomen, Darkness as a bride.
De man is geen veelschrijver, levert geen boek per jaar of twee jaar of, maar dat komt volgens Marvin O. omdat hij nog met de hand schrijft, daarna tikt een secretaresse het dan in op de computer. Bedankt Debbie en Marvin.

 
 

Films 

Vele van zijn boeken zijn verfilmd en de hoofdrolspelers zijn niet de minsten. 
 
De wereld volgens Garp: verfilmd in 1982 met ao Robin Williams en Glenn Close. 
Hotel New Hampshire: verfilmd in 1984 met oa Jodie Foster, Beau Bridges, Rob Low en Nastassja Kinski.
Bidden wij voor Owen Meany: verfilmd in 1989. 
De regels van het ciderhuis: verfilmd in 1999 met oa Tobey Maguire en Charlize Theron. 
Weduwe voor een jaar: verfilmd in 2004 met oa Jeff Bridges en Kim Basinger.
   
 

Boekenkast

Mijn boekenkast met het werk van John Irving:
  
ad6b9bed34281a7609ee0aa3d4756fed.jpg


Reacties op: De spot op John Irving

Gerelateerd

Over

John Irving

John Irving

John Irving is schrijver van romans, kinderliteratuur en korte verhalen. Zijn doorbraak kwam in 1978 met De wereld volgens Garp, dat uitgroeide tot het best verkochte boek van de jaren ‘70. In 1...