Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De windroos van Ludwig Licht

op 24 februari 2018 door

Schrijver

Thomas Engström is Zweeds journalist die over internationale veiligheidspolitiek schrijft. In 2013 werd het eerste deel van het Ludwig Licht kwartet genomineerd als beste Zweedse boek van het jaar.

Thomas Engström heeft de biografie van Steve Jobs vertaald naar het Zweeds.

We hebben lang moeten wachten op de vertaling van dit kwartet, maar eens het eerste boek vertaald was, kwam de rest erg snel na elkaar. Daardoor heb ik zelf deze vier boeken in enkele maanden tijd gelezen.

 

Hoofdpersonage

Ludwig Licht is een Oost-Duitser die tot de val van de Berlijnse muur voor de Stasi werkte. Daarna is hij een eigen zaak begonnen, cafe-restaurant dat het niet goed doet omdat hij er zelf te veel drinkt. Zijn inkomsten komen vooral van zijn werk voor de CIA. Nadat zijn baas Clive Berner, ook wel GT genoemd, de overstap maakt naar een privé bedrijf, gaat hij gewoon mee.
Ludwig Licht is geen rechercheur of journalist die een verhaal te vertellen heeft, hij is iemand die problemen oplost, op zijn manier. Niet de properste manier, maar wel effectief. De man heeft een ernstig drankprobleem en is niet meer van de jongsten, heeft een zoon van vijfendertig en is dus zelf al een eind op weg in de vijftig.

 

Boeken

De boeken zijn politiek en actueel getint, spelen zich af op het huidige wereldtoneel. Ieder boek heeft zijn eigen locatie en zijn eigen problematiek. 

  1. Ten westen van de vrijheid: Berlijn
  2. Ten zuiden van de hel: Pennsylvania
  3. Ten noorden van het paradijs: Miami, Zuid Florida
  4. Ten oosten van de afgrond: Georgië, Oekraïne en Armenië

 

Het eerste boek heb ik via een leesclub van Hebben gelezen. Ik wist dat het een eerste deel uit een reeks van vier was en heb de schrijver het voordeel van de twijfel gegeven. Ik was niet overenthousiast, maar weet dat een schrijver dikwijls in een reeks moet groeien.
Het tweede deel gaf me daarin gelijk en was beter.
Het derde deel ging echter niet verder op dat elan en was terug van het niveau van het eerste.
Omdat ik al zo ver was in de reeks, wilde ik het laatste deel dan ook wel lezen. Dat was terug van een beter niveau. Nu vind ik het zelfs een beetje jammer dat de reeks afgelopen is.

 

De thema's van de boeken zijn wel interessant. Politiek gekonkel, extremistische groeperingen van allerlei pluimage die voor hun ideeën opkomen, gewapend verzet, subtiel gemanipuleer, openlijke koehandel, kortom de normale gang van zaken wanneer er aan wereldpolitiek bedreven wordt.



Reacties op: De windroos van Ludwig Licht

Gerelateerd

Over

Thomas Engström

Thomas Engström

Thomas Engström (1975) is schrijver en journalist op het gebied van interna...