Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

M.R. Carey - The Girl with All the Gifts

op 19 augustus 2018 door

Auteur

M.R. Carey is geboren als Mike Carey in 1959. Hij schreef in het begin vooral stripverhalen, graphic novels en scripts voor films, maar is toch het bekendst geworden door The Girl with All the Gifts (Het meisje met alle gaven) en de aanpassing hiervan voor de film.
Ik had tot voor dit boek nog nooit van de auteur gehoord of van dit boek. Het is me ter ore (ter oge is beter) gekomen dankzij een boekentip van Anne Oerlemans.

 

Samenvatting

Het boek tekent de toekomst van Groot-Brittannië nadat de inwoners ten prooi gevallen zijn aan een schimmel. De schimmel is een mutatie van de bij insekten voorkomende Ophiocordyceps unilateralis. De geïnfecteerden worden vleeseters die een voorkeur hebben voor mensenvlees, hun geurzin is verbazingwekkend sterk, ze kunnen snel lopen en dat lang volhouden, ze worden de hongerigen genoemd. Ondertussen zijn we al meer dan 20 jaar na de initiële infectie en zijn er dus al geïnfecteerden van de tweede generatie. Die blijken iets mildere verschijnselen te vertonen en hierop is de hoop gevestigd om een remedie te vinden. Dr. Caldwell doet onderzoek en is een kille wetenschapster die letterlijk over lijken gaat, zelfs die van kinderen zoals Melanie die voor Dr. Caldwell een onderzoeksobject is.

We leren Melanie kennen wanneer ze klaargemaakt wordt voor de klas. Twee gewapende mannen houden haar onder schot terwijl een andere haar een soort van muilkorf voordoet, handen, armen, benen en voeten vastzet. Daarna wordt ze naar de klas gereden in een rolstoel. Ze krijgt les van juf Justineau. Melanie is niet dom, leergierig en nieuwsgierig. Ze houdt van juf Justineau en kan zich niet voorstellen dat ze haar juf ooit iets zou aandoen.

De onderzoeksobjecten en enkele niet geïnfecteerden leven op een afgeschermde basis, denk daarbij aan een militaire basis, afgeschermd van de rest van de wereld via prikkeldraad. Wanneer meer en meer hongerigen zich aan de omheining verzamelen, weet je dat er iets op til is dat niet goed gaat aflopen voor de basis.

 

Oordeel

Dit boek is echt iets voor fans van Stephen King, de hele tijd moest ik aan King denken omdat hij dit zomaar geschreven kon hebben. Het leest vlot, de wetenschappelijke uitleg voor de ziekte is zeker aanvaardbaar, het kan zomaar waar zijn en wordt niet ingewikkeld uitgelegd. Het is een verhaal over overleven, elkaar vertrouwen of juist niet en van een heel speciaal meisje dat door allerlei emoties gaat, maar toch de hele tijd probeert het goede te doen, zelfs al is dat niet het beste voor haar, een heel apart bijzonder meisje.

Het idee van een ziekte die het grootste deel van de mensheid uitroeit en enkele overlevenden komt dikwijls voor in dit soort dystopische boeken. Hoe gaan de overlevenden om met de bedreiging en met elkaar. Wordt er een nieuw soort democatie opgericht of neemt een persoon de leiding zonder overleg. Hoe gaat men met elkaar om, wie heeft er allemaal een aparte geheime agenda, wie kan je vertrouwen en wie niet. In wiens handen zou je je leven leggen? De overlevenden vormen meestal een dwarsdoorsnede van de maatschappij met allerlei verschillende karakters die met elkaar botsen of elkaar liggen. In dit boek wordt de leiding genomen door een militair, Parker en alhoewel het groepje klein is, zijn er de nodige problemen want niet iedereen luistert naar hem. Hij heeft dan ook de nodige moeite om het groepje bij elkaar te houden en moet daarnaast ook nog eens afstappen van zijn militaire opleiding en naar zijn gevoelens luisteren.


Dit boek is verfilmd in 2016 met als bekendste naam Glenn Close als Dr. Caldwell.
https://www.youtube.com/watch?v=nfpYrXRI2hk

Er is ook al een vervolg, The boy on the bridge (The Girl with all the Gifts #2) 



Reacties op: M.R. Carey - The Girl with All the Gifts

Gerelateerd

Over

M.R. Carey

M.R. Carey

M.R. Carey is de schrijver van verschillende graphic novels. Hij schreef onder m...