Paul Auster - 4321

Auteur
Paul Auster is op 3 februari 1947 geboren, Amerikaan. Hij heeft vier jaar in Frankrijk gewoond en dat merk je aan dit boek waar Parijs, Franse schrijvers en films veelvuldig aan bod komen.
Hij is bekend geworden via drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die samen als The New York Trilogy werd gepubliceerd (1987).
Kennismaking met de auteur
Ik herinner me dat ik in langvervlogen tijden de New York Trilogie van Paul Auster gelezen heb. Ik kan er geen review meer van vinden, enkel dat ik het met amper twee sterren beloond heb. Het zal wel niet veel indruk op me gemaakt hebben. Ondanks die twee sterren heb ik 4321 een kans gegeven. Ik had er al goede reviews over gelezen en het is een dik boek (941 pagina's) en ik heb dit jaar iets met dikke boeken.
Samenvatting
Archie Isaac Ferguson wordt vlak na de tweede wereldoorlog geboren, enig kind van een vader die een winkel in huishoudapparaten uitbaat en een moeder die zot is van fotografie.
Wat kan er allemaal gebeuren met een kind dat uit deze ouders geboren wordt. Welk soort relaties kan hij aangaan, wat wordt zijn toekomst?
Paul Auster maak vier keuzes en die worden per hoofdstuk gevolgd. Het is even wennen en uitkijken bij welke Archie Ferguson je zit want alhoewel meerdere personages in alle vier de verhalen voorkomen, is de uitwerking anders en zijn er andere bijrollen voor andere personen.
Terugkomend is Amy Schneiderman, waar hij wel / niet / misschien / toch maar niet / of dan toch maar wel een relatie mee heeft. Welk soort relaties laat je hem hebben, hetero, homo, bi, alles kan in dit verhaal want er zijn verschillende uitwerkingen. Naar welke universiteit zal hij gaan of gaat hij helemaal niet naar de universiteit, weerom is alles mogelijk.
Oordeel
Om te beginnen leer je uit dit boek wat de belangrijkste boeken zijn die je gewoon gelezen moet hebben, de klassiekers zonder dewelke je niet kan leven, maar ook minder bekende auteurs die een goede schrijfstijl hebben. Zonder veel te verraden komt het schrijversvak in al zijn aspecten aan bod in dit boek. Vandaar de focus op boeken.
Ook films vanaf de stomme film tot alles wat er tot de jaren 60 geproduceerd werd, komen aan bod. Naast schrijven heeft ook het bekijken van films een groot aandeel in dit boek, met speciale focus op Laurel en Hardy.
Jongeren op school in Amerika worden gestimuleerd om te sporten en dat is hier niet anders. Honkbal en basketbal zijn de sporten die het meest aan bod komen. Al ken ik die eerste sport niet zo goed, noch de spelregels, noch wat de bedoeling is.
Er komen heel veel maatschappelijke problemen van de jaren 50-60 aan bod.
- de moord op J.F. Kennedy
- de moord op Martin Luther King
- Nixon
- rassenrellen
- studentenopstanden
- Vietnam oorlog
Ik ben heel enthousiast over dit boek. De eerste zeshonderd pagina's was het wat mij betreft in de running voor vijf sterren. Ik heb het toch niet gedaan omdat de laatste honderd pagina's het verhaal wat inzakte. Daar had beter wat in geschrapt kunnen worden.
Verder kon ik de stukken over honkbal niet zo goed volgen, maar dat ligt eerder aan een gebrek aan kennis over deze sport van mezelf als lezer.
Er zitten veel opsommingen in dit boek, soms zijn het er zoveel dat je de draad van het verhaal wat kwijt raakt. Het had iets minder gemogen.
Ik raad aan om een hoofdstuk altijd helemaal uit te lezen en dan pas te stoppen anders is het gewoon erg lastig om terug in de juiste verhaallijn te komen. In het begin hield ik op een blaadje de vier verschillende verhaallijnen en personages en locaties bij, maar dat was na een tijdje niet meer nodig omdat ik toen voldoende in het verhaal zat om te kunnen volgen, maar het is wel een handig hulpmiddel, zeker in het begin waar deze manier van schrijven nog onwennig leest.