Herberg der onvolprezenen III

op 05 juni 2021 door

Er verschijnen zoveel mooie boeken dat het bijna niet bij te houden is, en wat dan met al die boeken die al een (hele) tijd geleden verschenen maar misschien niet de aandacht kregen die ze wel verdienden of inmiddels langzaam vergeten zijn? In navolging van de onvolprezen miniserie door de VPRO: Minibieb der onvolprezen boeken (online nog steeds te bekijken), waarin schrijvers steeds twee boeken die niet de aandacht kregen die ze verdienden aan de minibieb toevoegen, ging Anne binnen het literatuurcafé op zoek naar boeken die vanaf nu onderdak mogen vinden in de herberg der onvolprezenen.

Het gaat om boeken die volgens onze leden heel veel meer aandacht en lof verdienen, zowel oorspronkelijk Nederlandstalig als vertaald. De komende weken zullen elke zaterdag twee boeken aan de herberg worden toegevoegd, aangedragen door leden van het literatuurcafé. Wil je nu zelf ook een titel onderbrengen in onze herberg? Stuur jouw onvolprezen boek mét een korte motivatie (max. 150 woorden) naar literatuurcafe@hotmail.com.

Lars Saabye Christensen – De halfbroer (2001 | 2002 (vert.))
Keuze van: Wilma

de0d75f742696822f545caae3369e3e4.jpgBoek vijf in de herberg is De halfbroer (Halvbroren) van Lars Saabye Christensen, het boek verscheen in 2001 en in 2002 verscheen de Nederlandse vertaling van de hand van Paula Stevens. Wilma was heel er onder de indruk van deze dikke klepper die vorig jaar met een leesclub op Hebban gelezen werd. Zo erg, dat ze hem gelijk daarna nog een keer gelezen heeft. In het boek maken we kennis met de kleine Barnum, zijn familie en vrienden. Een boek vol vreemde wendingen, onverwachte gebeurtenissen, bijzondere ontmoetingen, een lach, liefde en leed en veel mooie zinnen.

 ‘..., want alles wat hij zegt en heeft gezegd en nog gaat zeggen, gaat van persoon tot persoon, de woorden die hij het liefst voor zichzelf zou willen houden, zijn als een school vissen die vast blijven zitten in de netten van vreemden.’

Ondertussen heeft Wilma zo’n beetje alle andere boeken van de auteur aangeschaft, waarvan ze er ondertussen eentje, die eerder is verschenen, heeft gelezen. Een feest der herkenning qua thema’s en motieven en bijzondere personages. Deze auteur is voor de lezer die wat anders wil, maar die ook weer niet teveel uitgedaagd wil worden. 

Kiley Reid – Zo’n leuke leeftijd (2019 | 2020 (vert.))
Keuze van: Anne

c05886567060d14ef5776b559b888a93.jpgBoek nummer zes is een zeer recent boek dat volgens Anne heel veel meer aandacht in Nederland had moeten krijgen. In 2019 verscheen Zo’n leuke leeftijd (Such a Fun Age) in het Engels en de Nederlandse vertaling van de hand van Paul Heijman, Koos Mebius en Jan Willem Reitsma. Via Edelweiss+ las Anne lang voor verschijning de Engelse versie en was daarvan diep onder de indruk. Such a Fun Age vertelt het verhaal van Emira, een jonge, donkere babysitter in New York, die probeert het beste van haar leven te maken. Wanneer ze op een avond past op de kleine Briar, dochter van de rijke, blanke, Alix, wordt ze aangesproken door een bewaker in de lokale supermarkt. Hij beschuldigt haar van kidnapping. Such a Fun Age is meer dan enkel een boek over racisme, ras en privileges. Het is een uniek en confronterend verhaal, relevant, grappig en slim. Reid heeft een gemakkelijke schrijfstijl. Een debuutroman die midden in het hart van de huidige wereld staat en tegelijk tijdloos is in haar thematiek. Waarom het in Nederland nog niet de aandacht kreeg die het verdiende? Anne geeft het chicklitomslag de schuld.

Lees ook:

Kende jij bovenstaande auteurs en hun boeken al? Las je een van de boeken of gaan ze nú op jouw WIL-lijstje? Laat het ons hieronder weten!Reacties op: Herberg der onvolprezenen III

Gerelateerd

Over

Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen (1953) is een Noorse schrijver. Hij is in alle genres th...

Gesponsorde boeken