Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Meeleesboek 1984 - George Orwell

op 25 mei 2020 door

Update 25 mei, zojuist plaatste *Wil2* de eerste vraag, voor het beantwoorden hoef je nog niet veel gelezen te hebben. 


Bij Literatuur onder de loep levert Ine regelmatig een mooie bijdrage met de rubriek Lees dit lied, een serie waarin de inspiratiebron van bepaalde songs herleid wordt naar een boek, gedicht of toneelstuk. Afgelopen november viel de keuze op 1984 van
George Orwell, een boek dat voor velen een ware inspiratiebron is gebleken. Het artikel en veel achtergrondinformatie bij het boek kun je hier lezen.

Artikel: Wil2 (en Tea)
Banner: Tea (met dank aan Anne en Hetty)

bc013f1f19107c540eb0a0b76172e42f.jpg

Naast de vele lovende reacties waren er ook veel verzuchtingen dat het boek toch echt eens een keer her-, uit- of sowieso gelezen moest worden, dus willen we de daad bij het woord gaan voegen. 

In het boek gaat het om de overheid die de vrijheid van de burgers ernstig beknot en alles in de gaten houdt, maar iets waar Orwell in 1948 met geen mogelijkheid rekening had kunnen houden, is de opkomst van internet en tech reuzen als Google en Facebook. Nu.nl schreef er een paar jaar geleden al een mooi artikel over om te gedenken dat het boek zeventig jaar geleden verschenen was. Een stuk dat je wel even aan het denken zet.

Actueel

Inmiddels is het boek actueler dan ooit met een regering die bezig is een Corona-app te laten ontwikkelen om zo de bevolking en de verspreiding van het Covid19-virus in de gaten te kunnen houden. Hoog tijd dus om 1984 (weer) op te pakken en het met een aantal enthousiastelingen te gaan lezen en erover te praten.

Startdatum

Overeengekomen is dat half mei de beste tijd is om dit boek op te pakken. We starten gezamelijk met lezen en zorgen dat we rond 1 juni beginnen met de discussie. We hebben goede ervaringen met vragen uit de groep, er komt een apart draadje waar we alle vragen bundelen.

En voor wie onder het lezen een toepasselijk muziekje erbij wil, is er de link naar de afspeellijst Lees dit lied -1984 George Orwell

Wie leest er met ons mee?

0e94181696f8de6b527850aa4361d96e.jpg

afbeelding zwart-wit wikiquote
afbeelding kleur wikipedia met toestemmingslicensie



Reacties op: Meeleesboek 1984 - George Orwell

Meer informatie

Gerelateerd

Over

George Orwell

George Orwell

George Orwell was een Brits schrijver, journalist en criticus. Hij wordt beschou...