Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Meeleesboek Een veiliger oord - Hilary Mantel

op 30 mei 2021 door

De Wolf Hall-trilogie beroerde vorig jaar vele harten tijdens de drie leesclubs die eraan gewijd werden hier op Hebban. Tijdens de laatste leesclub viel het afscheid ons zwaar, van elkaar én van Hilary Mantel. Er werd toen een idee geopperd om dit jaar Een veiliger oord van Mantel in leesclubvorm te gaan bespreken en dát idee gaan we nu (eindelijk) in actie omzetten. Doe je mee?

Een veiliger oord 

In 1992 verscheen A place of greater safety van Hilary Mantel, lang voor de Wolf Hall-trilogie dus. In het Engels was het één (lijvig) boek, maar in het Nederlands verscheen het oorspronkelijk in drie delen. Nu zijn er ondertussen meerdere versies op de markt en zullen sommige lezers de drie aparte delen liggen hebben, waar anderen het complete werk in één deel hebben. 

Waar gaat het over?

1789: in Frankrijk is de staatskas leeg, er heerst hongersnood en de onvrede onder de burgers neemt toe. Een revolutie is nauwelijks af te wenden. In deze explosieve sfeer treden drie jonge mannen op de voorgrond: Georges-Jacques Danton, Camille Desmoulins en Maximilien Robespierre. Als de Revolutie dan ook daadwerkelijk uitbreekt en de eerste doden vallen is de chaos compleet. In 1792 hangt de Revolutie nog maar aan een zijden draadje en is de Terreur niet meer te stoppen. Het komt tot een confrontatie tussen de onkreukbare idealist Robespierre en de pragmatische levensgenieter Danton. Desmoulins levert zijn messcherpe kritiek en raakt verpletterd in de titanenstrijd, waarvan er maar één de overwinnaar kan zijn.

Lees je mee?

Het is de bedoeling dat we starten met lezen rond 1 juni en dan de bespreking van 'Deel 1' starten rond 21 juni. Bij de discussie van elk deel stel ik een aantal vragen. Ik heb geen vooropgezet aantal vragen in mijn hoofd, maar ik laat de inspiratie tot me komen tijdens het lezen. De drie delen zijn gebaseerd op de drie boeken die eerder verschenen in het Nederlands (Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap). Voor diegenen die het boek Een veiliger oord hebben, in één enkel deel, houden we de volgende hoofdstukindeling aan:

Deel 1 = Hoofdstuk 1 en 2

Deel 2 = Hoofdstuk 3 en 4

Deel 3 = Hoofdstuk 5

Schema

Start lezen: 1 juni

Start bespreking 'Deel 1': 20 juni

Start bespreking 'Deel 2': 4 juli

Start bespreking 'Deel 3': 18 juli

Ik hoop dat jullie er zin in hebben en dat we er met zijn allen weer een leuke Mantel-leesclub van kunnen maken! Roep onder dit artikel even of je wil meelezen en welke versie je hebt. 

Groetjes,
Evy



Reacties op: Meeleesboek Een veiliger oord - Hilary Mantel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Hilary Mantel

Hilary Mantel

Hilary Mantel (6 juli 1952 - 22 september 2022) heeft vele romans op haar naam s...