Camilla Läckberg - Erica Falck & Patrik Hedström

op 04 november 2017 door

Na een heel aantal mannelijke detectives van overwegend mannelijke auteurs in deze reeks thrillerseries in de kijker, moeten we toch ook eens het volglicht plaatsen op een koppel detectives van één der meest succesvolle vrouwelijke Zweedse 'crimi-queens'. 

1200px-Camilla_L%C3%A4ckberg2008.jpg
Door Suz - Eigen werk, CC BY 3.0, Link

Camilla Läckberg (1974) heeft bijvoorbeeld deze naam wel verdiend. Oorspronkelijk studeerde ze economie en werkte ze ook enkele jaren als econome in Stockholm. Maar ze trok terug naar haar geboortestreek en startte met schrijven, dankzij een schrijverscursus die ze cadeau had gekregen van haar familie. Met haar serie rond het speurende koppel, politierechercheur Patrik Hedström en vooral zijn vrouw, schrijfster van misdaadromans, Erica Falck, die zich afspeelt in haar geboorteplaats, het kustdorpje Fjällbacka aan de Zweedse westkust, heeft ze groot succes geoogst, zowel in haar thuisland als in het buitenland. In het totaal heeft Camilla Läckberg meer dan 20 miljoen boeken verkocht en de serie rond Erica Falck en Patrik Hedström werd verkocht aan meer dan 60 landen.

Haar echte doorbraak kwam er met het derde deel Steenhouwer, na de eerste twee delen IJsprinses en Predikant, dat in 2005 tot de beste Zweedse thriller van het jaar werd verkozen door de Zweedse thrilleracademie. 

Op de website van Camilla Läckberg beschrijven de personages zich als volgt: 

Erica houdt van Libanees eten, maar ook van Dumlekola toffee, gaat het liefst conflicten uit de weg en droomt ervan ooit nog eens een roman te schrijven die de August Prijs, een belangrijke Zweedse literaire onderscheiding, wint. In een ander leven zou ze wat meer willen bewegen, haar verborgen talent is dat ze haar oren kan laten bewegen. Ze danst graag op I will survive van Gloria Gaynor en haar favoriete film is Notting Hill. 

The Usual Suspects is Patriks favoriete film, hij verheugt zich op de komende winterspelen en hij kent alle Zweedse teletekstpagina's. Zijn favoriete eten is een minute steak, maar hij spuugt ook niet op toast met kaviaarpasta en een topping van kaas, en dat dan weer ondergedompeld in hete chocolade. 

Läckberg maakt Erica met opzet vijf jaar ouder dan zijzelf, opdat lezers haar niet houden voor een alter ego van de schrijfster. 'Maar ongetwijfeld heeft ze veel van mij in zich', aldus Läckberg. 'Zo deelt ze dezelfde ervaringen, zoals postnatale depressie.' De schrijfster wilde van de twee een "normaal" koppel maken. 'Geen superhelden, maar gewoon aardige mensen met alledaagse zorgen, liefdesperikelen en dezelfde wensen die wij hebben inzake werk en privé.'

Dit zijn alle boeken in de serie met de originele titels en de vertalingen:

1. Isprinsessan (2002, IJsprinses)
2. Predikanten (2004, Predikant)
3. Stenhuggaren (2005, Steenhouwer)
4. Olycksfågeln (2006, Zusje)
5. Tyskungen (2007, Oorlogskind)
6. Sjöjungfrun (2008, Zeemeermin)
7. Fyrvaktaren (2009, Vuurtorenwachter)
8. Änglamakerskan (2011, Engeleneiland)
9. Lejontämjaren (2014, Leeuwentemmer)
10. Häxan (2017, Heks)

Tijdens de eerste jaren schreef Läckberg ongeveer één boek per jaar en vond ze ook nog de tijd om met haar jeugdvriend, en bekende Zweedse kok, Christian Hellberg twee kookboeken te schrijven. (Eén ervan blijkt zelfs vertaald te zijn!) In 2007 werden haar eerste 4 boeken verfilmd voor SVT. In 2012 werd er ook nog een serie, The Fjällbacka murders, gemaakt op basis van de hoofdkarakters Patrik en Erica maar die andere verhaallijnen volgen. In 2013 volgde er ook nog een Zweedse bioskoopfilm met de titel 'The hidden child' op basis van haar boek 'Oorlogskind'. 

Läckberg startte in 2011 ook met een kinderserie SuperCharlie die zeer populair is geworden. In deze reeks zijn maar liefst al zes boekjes verschenen. Van SuperCharlie is er ook een game beschikbaar en zelfs 2 popliedjes waarvoor multitalent Camilla ook de teksten heeft geschreven.  

En hoe vinden onze bloggers de serie?

Nathalie: Ik heb waarschijnlijk tijdens een vakantie een aantal jaar geleden de hele serie over Erica en Patrik gelezen, die ik wel zeker heel goed vond toen, tot aan het voorlaatste boek, De leeuwentemmer. Anders was dit niet zo snel na elkaar gebeurd waarschijnlijk. Ik weet dat ik De leeuwentemmer later heb gelezen, en hiervan weet ik nog vaag iets af. Ook Oorlogskind staat me nog bij als een ijzingwekkend verhaal met een link naar de tweede wereldoorlog. Dus de reeks zal toch eens opgefrist moeten worden door binnenkort aan het laatste boek van deze serie te beginnen, Heks, dat dit jaar is uitgekomen en ook heel snel nu naar het Nederlands vertaald werd.  

Greet: Ik heb weliswaar alle boeken in huis, maar ben nooit verder geraakt dan IJsprinses, het eerste deel. Dat vond ik doorsnee, maar ik neem aan dat het niveau sindsdien omhoog is gegaan, anders zou Läckberg niet zoveel gelezen worden. Haar kinderboeken over Super Charlie (niet vertaald) vind ik zalig (dat wilde ik even gezegd hebben).

Hoe vinden jullie haar boeken? Laat het hieronder zeker weten! 

Nathalie

Bronnen: http://www.camillalackberg.se ; https://nl.wikipedia.org/wiki/Camilla_Läckberg ;  https://www.hebban.nl/spot/seriepersonages/nieuws/seriepersonage-erica-falck-patrik-hedstrm-camilla-lckbergReacties op: Camilla Läckberg - Erica Falck & Patrik Hedström

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg (Fjallbäcka, 1974) is een Zweedse auteur en van huis uit eco...

Gesponsorde boeken