Camilla Läckberg

Artikelen 6 Newsroom 2 Spots 10 beschrijving bewerken

Camilla Läckberg (Fjallbäcka, 1974) is een Zweedse auteur en van huis uit econoom. In enkele jaren tijd is ze uitgegroeid tot een van de bestverkopende Zweedse thrillerauteurs. Haar misdaadromans over Patrik Hedström en Erica Falck kregen voortdurend lovende kritieken en vonden hun weg naar een groot en internationaal lezerspubliek. Läckbergs thrillers spelen zich af in en rondom Fjällbacka, gelegen aan de Zweedse westkust en tevens de geboorteplaats van de auteur. 

In 2002 debuteerde ze met IJsprinses  (Isprinsessan). Daarna schreef ze bijna elk jaar een nieuwe misdaadroman in de serie Hedström-Falck. Läckberg schreef ook kinderboeken met Super Charlie in de hoofdrol, en ze heeft twee kookboeken op haar naam staan.

Erika Falck & Patrik Hedström

De thrillers van de Zweedse Camilla Läckberg spelen zich af in Fjällbacka, het vissersplaatsje 140 kilometer ten noorden van Göteborg, waar de schrijfster zelf geboren is. Rechercheur Patrick Hedström en zijn misdaadromans schrijvende vrouw Erica Falck vertolken daarin de hoofdrollen.

Op de site van Läckberg staat hoe de twee zichzelf beschrijven. Erica houdt van Libanees eten, maar ook van Dumlekola toffee, gaat het liefst conflicten uit de weg en droomt ervan ooit nog eens een roman te schrijven die de August Prize, een belangrijke Zweedse literaire onderscheiding, wint. In een ander leven zou ze wat meer willen bewegen, haar verborgen talent is dat ze haar oren kan laten bewegen. Ze danst graag op I will survive van Gloria Gaynor en haar favoriete film is Notting Hill. 
The Usual Suspects is Patriks favoriete film, hij verheugt zich op de komende winterspelen en hij kent alle Zweedse teletekstpagina's. Zijn favoriete eten is een minute steak, maar hij spuugt ook niet op toast met kaviaarpasta en een topping van kaas, en dat dan weer ondergedompeld in hete chocolade. 

Läckberg maakt Erica met opzet vijf jaar ouder dan zijzelf, opdat lezers haar niet houden voor een alter ego van de schrijfster. 'Maar ongetwijfeld heeft ze veel van mij in zich', aldus Läckberg. 'Zo deelt ze dezelfde ervaringen, zoals postnatale depressie.' De schrijfster wilde van de twee een "normaal" koppel maken. 'Geen superhelden, maar gewoon aardige mensen met alledaagse zorgen, lovehandles en dezelfde wensen die wij hebben inzake werk en privé.'

1. Isprinsessan (2002, IJsprinses)
2. Predikanten (2004, Predikant)
3. Stenhuggaren (2005, Steenhouwer)
4. Olycksfågeln (2006, Zusje)
5. Tyskungen (2007, Oorlogskind)
6. Sjöjungfrun (2008, Zeemeermin)
7. Fyrvaktaren (2009, Vuurtorenwachter)
8. Änglamakerskan (2011, Engeleneiland)
9. Lejontämjaren (2014, Leeuwentemmer)
10. Häxan (2017, Heks)


Laatste bewerking door Aimee van Tienoven op 03/04/2020
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Door lezers

Literatuur uit het hoge Noorden / Nieuwe scandithrillers ontleed #17
16 oktober 2021 54 reacties
Literatuur uit het hoge Noorden / Vier Zweden schreven elk een boek
18 juni 2020 24 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken