Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De kinderen die het bos in gingen - Lina Bengtsdotter

op 15 mei 2019 door

Bij nieuwe boeken van favoriete auteurs is het altijd uitkijken naar de eerste recensies. Bij debuterende namen steekt nieuwsgierigheid de kop op. Hoe leuk is het niet om al info te hebben vooraleer een boek bij ons in de winkels ligt? Daar zorgt de rubriek ‘Nederlands jasje op komst’ voor. Vandaag vertelt Greet meer over De kinderen die het bos in gingen van de Zweedse Lina Bengtsdotter, de release is verwacht voor 21 mei.

De kinderen die het bos in gingen is de opvolger van De vrouw die terug moest. Ik kan me herinneren dat ik dat eerste boek ongelezen op de e-reader staan had, toen Hebban een leesclub rond die debuutthriller organiseerde. Het moment voor mij om dat boek van Bengtsdotter eindelijk te lezen. In tegenstelling tot de vele enthousiaste reacties her en der bleef ik een beetje op mijn honger zitten en strandde het boek op drie sterren (wat natuurlijk niet slecht is). Ik was wel nieuwsgierig genoeg om ook de opvolger in de serie rond Charlie Lager te willen lezen. En sinds we bij Literatuur uit het hoge Noorden de ‘jasjesrubriek’ hebben worden mijn Zweedse en Deense boeken niet alleen gekocht, maar ook gelezen! Nou ja, een deel ervan toch…  

De auteur Lina Bengtsdotter 
Lina Bengtsdotter (1977) groeide op in het dorpje Gullspång, waar de Charlie Lager-serie zich afspeelt. Ze verdient de kost als leerkracht Zweeds en psychologie. Haar literaire carrière begon ze met het schrijven van korte verhalen, die gepubliceerd werden in verschillende Scandinavische kranten.

Het seriepersonage Charlie Lager 
Charlie is het hoofdpersonage in de thrillers van Bengtsdotter. Zij is een rechercheur uit Stockholm en lijkt in elk boek opnieuw in haar geboortedorp Gullspång verzeild te raken. Dat was zo in het eerste boek, waar een zekere Annabelle verdween en ook in het tweede boek, waar het verdwenen meisje Francesca heet, reist Charlie af naar het dorp. Gullspång ligt overigens in de provincie Västra Götaland, is gesitueerd tussen Göteborg en Stockholm en ligt vlak bij Vänern, een van de drie grote Zweedse meren.

Het boek 
[Info boekpagina] De tegendraadse detective Charlie Lager moet terug naar haar geboortedorp, het ingeslapen dorp Gullspång. De laatste tijd heeft ze vreemde terugkerende dromen over nachtelijke wandelingen met haar moeder. Steeds weer keert een beeld van een landhuis terug, een landhuis dat een grote rol blijkt te spelen in de cold case waar Charlie op is gezet. Dertig jaar geleden verdween een jong meisje, Francesca, uit Gullspång. Het lijkt erop dat ze teveel wist over de dood van een klasgenootje. Omdat Francesca zelf nogal een buitenbeentje was in het kleine dorp, geloofde niemand haar aanvankelijk. Totdat ze plotseling zelf verdween. Samen met journalist Johan Ro duikt Charlie Lager in de als verloren beschouwde zaak. Maar dan komen ze iemand op het spoor voor wie het verleden nog altijd leeft, iemand die de waarheid koste wat kost verborgen wil houden…

Is de tweede Bengtsdotter een aanrader? 
Op deze vraag kan ik volmondig ja antwoorden! Het boek had me meteen te pakken en kon me de hele tijd boeien, ik had het vrij snel uit en weet zeker dat ik ook het derde boek in de serie (dat er vast komt) zal aanschaffen.

Het boek kent wisselende perspectieven. Het vaakst vertoeven we in het gezelschap van Charlie. We lezen hoe zij haar speurtocht opzet, met wie ze praat en wat ze ontdekt. Veel aandacht ook voor haar jeugdjaren en de herinneringen aan haar moeder Betty. Daarnaast mogen we een kijkje nemen in het leven van Francesca. Zij deed jaren geleden al het mogelijke om de dood van haar vriend Paul op te helderen. Heeft zijn dood iets met haar verdwijning te maken?

Met De kinderen die het bos in gingen bewijst Lina Bengtsdotter dat ze geen eendagsvlieg is. Meer nog, dit tweede boek over Charlie Lager is absoluut sterker dan het eerste. De verhaallijnen zijn beter uitgewerkt, de plot staat als een huis en je voelt je meer betrokken. Charlie leren we beter kennen, Francesca en de andere personages uit het verleden komen tot leven, alleen Charlies collega’s blijven nog iets te veel in de schaduw, alle potentieel dus voor volgende boeken. Tel daarbij de losse, ongedwongen schrijfstijl en je hebt een thriller die alles in zich heeft om een succes te worden.

Dit alles en ietsje meer vind je in mijn recensie.

Score voor De kinderen die het bos in gingen: ★★★★

En jullie, zijn jullie fan van Charlie Lager en van plan meer over haar te lezen? Ik ben nu al benieuwd naar jullie commentaren!

PS: In de volgende aflevering van deze rubriek bespreek ik opnieuw een thriller uit Zweden. Iemand die kan raden welke? Ter info is hier nog een keer de lijst met verwachte titels (de romans vind je hier).

Veel leesplezier,
Greet 



Reacties op: De kinderen die het bos in gingen - Lina Bengtsdotter

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lina Bengtsdotter

Lina Bengtsdotter

Lina Bengtsdotter (1977) groeide op in Gullspång, waar de Charlie Lager-serie zi...