Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Welke romans heeft de zomer voor ons in petto?

op 03 april 2019 door

Hebben jullie het ook gehoord gisteren? Ik maak even een klein uitstapje vooraleer ik jullie weer een aantal nieuwe romans uit het hoge Noorden voorschotel. Maar de Vlaamse (jeugdboeken)schrijver Bart Moeyaert won gisteren de Astrid Lindgren Memorial-Award, een prijs die is opgedragen aan een van Zwedens grootste auteurs! En na 16 eerdere nominaties vanuit België en/of Nederland tussen ongeveer 60 andere landen mocht Bart eindelijk deze nominatie verzilveren. Hopelijk zal Greet het me niet euvel duiden deze vreugde even met jullie te delen! :-) De link met Astrid Lindgren, ook een voorbeeld voor Moeyaert, is er uiteraard wél.

Na dit voor mij toch mooi verdiende uitstapje doe ik graag voor jullie volgend lijstje met nieuwe romans uit het Noorden uit de doeken. Er zijn niet zo veel nieuwe, maar er zitten vast en zeker weer enkele pareltjes tussen!

April

Zij die dromen doden slapen nooit – Jan Guillou (ZW): het achtste deel in de Grote Eeuw-reeks was oorspronkelijk voorzien in maart, maar werd (voorlopig?) uitgesteld naar april.

De onzichtbare bruid – Anne Swärd (ZW): voor liefhebbers van Jane Gardam en Elizabeth Jane Howard

Mei

Fanny en het mysterie in het treurende bos – Rune Christiansen (NO):  Fanny en het mysterie in het treurende bos is een roman over verdriet, geschreven met een poëtische lichtheid en visuele schoonheid. Het is een roman van zowel hoop als onbehagen. Deze roman krijgt prachtige recensies uit enkele toonaangevende Noorse kranten ook.

De zusterklokken – Lars Mytting (NO):  eerste deel van een epische romantrilogie, familiesaga, het tweede deel wordt voorzien in 2021 en het derde deel in 2023

Mannen in mijn situatie - Per Petterson (NO): Een nieuw boek van de auteur van Paarden stelen, Ik vervloek de rivier des tijds en Twee wegen.

Flessenpost uit Reykjavik – Laura Broekhuysen (NL– IJS): opnieuw een persoonlijk documentaireboek van de schrijfster van het prachtige Winter-IJsland

De papaclausule - Jonas Hassen Khemiri (ZW): In 2015 kreeg deze auteur de Augustprijs toebedeeld voor zijn succesboek Alles wat ik me niet herinner, wat we trouwens ooit gelezen hebben als boek van de maand. In 2018 kwam zijn eveneens goed ontvangen Pappaklausulen uit in Zweden, daar komt nu een Nederlandse vertaling van op de markt. 

Juni

Het ijspaleis – Tarjei Vesaas (NO): Na de bejubelde heruitgave van De vogels (de allerbeste roman ooit volgens Karl Ove Knausgård) van deze klassieke Noorse dichter en romanschrijver (1897 - 1970) komt Lebowski met een nieuwe uitgave van een ander boek van deze auteur.  

Ons huis staat in brand:  Een gezin en de toekomst van onze planeet – Greta Thunberg, Malena Ernman & Svante Thunberg (ZW): Non-fictie, maar jullie herkennen vast deze nieuwe sterke Zweedse meid op de cover, en daarom verdient ze hier zeker een plekje. Greta Thunberg werd hét gezicht van de klimaatspijbelende jongeren in Vlaanderen, Nederland en over de hele wereld. Wat haar achtergrond is, en hoe ze tot haar beslissing kwam om daarmee helemaal op haar eentje van start te gaan, kunnen jullie hier in lezen. Voor wie nog meer van Greta Thunberg wil weten of haar zelfs wil volgen, kan ook hier terecht: https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/ .

Beren koken – Mikael Niemi (ZW): Geen titel voor vegetariërs als de Thunberg-familie lijkt me, maar dit is een verhaal dat zich dan ook afspeelt in de zomer van 1856 in het uiterste noorden van Zweden. Niemi is een van de weinige gekende auteurs van Samische oorsprong uit (Zweeds) Lapland. Hij schreef eerder al heel wat boeken waaronder Popmuziek uit Vittula waarvoor hij de grootste literaire Zweedse prijs, de Augustprijs in 2000, won. In dit boek weeft hij een fictief verhaal rond de afkomst van het Laestadianisme, waarin hij Lars Levi Læstadius, een Zweedse dominee van Samische afkomst én botanicus, volgt die deze afsplitsing van het Zweedse protestantse Lutheranisme zou stichten onder de Samische bevolking in de 19e eeuw, en dat er nog altijd actief is. Iets totaal onbekend in onze contreien lijkt me. Het is geen boek dat zich in Antarctica afspeelt, maar misschien kom je voor deze categorie uit de XXL Reading Challenge met dit boek toch al een eindje qua koude temperaturen en gure weersomstandigheden. Niemi is getrouwd met een Friese vrouw, en ze wonen samen in Pajala, Zweeds-Lapland.  

September

Het lied van de houtzagerij – Vibeke Olsson (ZW): Een vervolg op de vorige roman van deze schrijfster De dochter van de houtzager, wat zich ook weer tot een (Zweeds) arbeidersfamilieverhaal blijkt te ontwikkelen in de tweede helft van de 19de eeuw. Een aanrader volgens en iets voor de lezers van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Irma Joubert (Het meisje uit de trein) misschien?

Zijn er boeken uit dit lijstje die jullie echt willen gaan lezen? Voor mij blijft de reeks van Jan Guillou een mooi te volgen project, en springen deze keer ook het verhaal van Greta Thunberg en dat Samische verhaal van Mikael Niemi er voor mij uit. Daar speelt mijn zin voor exotisme dan weer mee, dat ook nog altijd ergens in mij zit. 

Veel leesplezier! En kijk zeker ook eens naar het prachtige thriller-lijstje van Greet!

Nathalie



Reacties op: Welke romans heeft de zomer voor ons in petto?

Meer informatie

Gerelateerd