Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Romans in het nieuwe jaar

op 13 december 2019 door

Een tijdje geleden publiceerde Greet haar overzicht van nieuwe thrillerreleases voor het voorjaar van 2020 hier al. De nieuwe romanpublicaties uitzoeken vroeg wat meer tijd, maar uiteindelijk heb ik er toch een aantal gevonden door verschillende catalogi van uitgeverijen uit te pluizen. De meeste zijn voor mij allemaal onbekende namen deze keer, buiten Peter Høeg ken ik geen van de namen die ik gevonden heb, ook al hoopte ik bv. wel op een nieuwe vertaling van het laatste boek uit de Grote Eeuw-reeks van Jan Guillou of zo. Toch zijn het weer 7 titels van diverse pluimage, en volgens mij hebben de meeste toch weer een zekere zwaarte in zich. Weerspiegelt dit de Scandinavische winter die nu bezig is? Wie zal het zeggen... Laten we deze titels en auteurs eens wat van dichterbij bekijken.

Ida Hegazi Høyer (NO): Vergeef me (maart)

Ida Hegazi Høyer (1981) is van Deens-Egyptische afkomst, maar geboren in de Lofoten in Noorwegen. Haar roman Vergeef me onderzoekt de donkere kanten van het alledaagse en de liefde, met een verhaalstem die verleidt en beklijft. Een jonge vrouw ontmoet een jonge man. Hij studeert filosofie, zij is diep onder de indruk van zijn ideeën over individualisme en vrijheid. Ze wonen vrijwel meteen samen en gaan volledig in elkaar op. Maar al snel ontstaat een zeker ongemak. Wat weten ze echt van elkaar, hoeveel willen ze weten, en wat is de werkelijke grens tussen waarheid en valsheid, tussen droom en realiteit?

Sofia Lundberg (ZW) : Een vraagteken is een half hart (maart)

Een vraagteken is een half hart van Sofia Lundberg (1974) werd genomineerd voor de Zweedse award voor feelgoodboek van het jaar. Fotograaf Elin Boals ontvangt in Een vraagteken is een half hart onverwachts een brief uit haar geboortestreek Gotland. Ze wordt ze overvallen door herinneringen uit haar jeugd. Elin heeft alles geprobeerd om het verleden te vergeten, want een tragische gebeurtenis heeft haar er destijds toe gedreven het eiland voorgoed te verlaten. Maar haar zo perfect lijkende leven in New York is een façade: ze leeft in haar eigen wereld, waarin ze zelfs haar man en dochter niet toelaat. Door deze brief beseft ze dat ze, wil ze echt gelukkig kunnen zijn, terug moet keren naar de plek van haar kindertijd. Het wordt een ongewisse reis naar een vroeger leven.

Peter Høeg (DK): Door jouw ogen (april)

Peter Høeg (1957) kennen we al langer van zijn succesroman Smilla’s gevoel voor sneeuw en voor de liefhebbers ook nog romans als Het effect van Susan en De kinderen van de olifantenhoeders.

Na de zelfmoordpoging van zijn vriend Simon bezoekt Peter een kliniek in Århus in de hoop dat ze Simon daar kunnen helpen. Het blijkt dat Peter en de directrice, Lisa Skærsgaard, samen op de kleuterschool zaten. Maar na een verkeersongeluk is zij haar geheugen verloren. In de kliniek doet ze onderzoek naar contact tussen mensen en ontwikkelde daarvoor een revolutionaire vorm van hersenscanning. Samen herbeleven ze hoe ze als kind al wegen vonden om het bewustzijn binnen te treden. Een onderneming die Lisa op grotere en veel riskantere schaal voortzet.
Een hoogst originele, spannende roman over de kracht van waarheid en het verlangen naar écht contact.

Jon Fosse (NO): Melancholie II (april)

Melancholie II is het (ook los te lezen) vervolg op Melancholie I, de veelgeprezen roman over de Noorse kunstschilder Lars Hertervig.  Melancholie II speelt zich af in 1902, op de dag van de dood van Lars Hertervig. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van zijn fictieve zus, Oline, die haar leven voortzet in de afwezigheid van haar geliefde, excentrieke broer. Ze herinnert zich hun jeugd met een dominante vader en haar fanatiek schilderende broer, die altijd aan het vechten was tegen de gedachte dat hij niet deugde, zowel als kunstenaar en als mens.

Carolina Setterwall (ZW): Laten we er het beste van hopen (april)

Op een ochtend in 2014 ontvangt Carolina Setterwall een onverwachte mail van haar vriend, met daarin zijn computerwachtwoorden, 'voor het geval hij doodgaat'. Het eindigt met: 'Laten we er het beste van hopen.' Vijf maanden later is hij dood.
In twee verhaallijnen, in dagboekvorm, vertelt Carolina over haar liefde voor de introverte maar onweerstaanbare Aksel, vanaf het moment dat ze verliefd op hem werd tot de intense maanden nadat ze hem dood in bed vond. Ze ontkomt niet aan het gevoel Aksel te hard gepusht te hebben en schuldgevoelens achtervolgen haar. Wanneer een nieuwe liefde zich aandient, stelt ze zich de vraag of ze ooit weer kan liefhebben, en tegen welke prijs.

Laten we er het beste van hopen is verpletterende autofictie over schuld, ijdelheid en zelfmedelijden na het plotselinge overlijden van een geliefde. Voor de lezers van Karl Ove Knausgård.

Sami Said (ZW-Eritrea): De mens is de mooiste stad  (mei)

Sami Said (Keren, 1979) verhuisde met zijn familie naar Zweden toen hij 10 was en groeide op in Göteborg. Voor zijn debuutroman uit 2012, Väldigt sällan fin (Bijna nooit leuk) kreeg hij de debuutprijs van de Zweedse Schrijversbond en kreeg hij verschillende andere nominaties. De mens is de mooiste stad is zijn derde roman en de eerste die in het Nederlands vertaald wordt. San Francisco, een gelukszoeker in de letterlijke zin van het woord, uit de hoorn van Afrika komt aan in Noord-Europa. Hij vraagt zich af waarom hij zijn best zou moeten doen voor een saai burgerlijk bestaan zoals zijn lotgenoot Manni, en of hij niet in San Francisco kan geraken. De grenzen zijn dicht, zijn zakken zijn leeg, toch zal hij verder reizen. Zal hij ooit zijn einddoel bereiken?  Het boek geeft de ervaring van de vluchteling weer van binnenuit, en was in de running voor enkele mooie prijzen in Zweden: het won de Aftonbladets-Literatuurprijs, raakte genomineerd voor de Literatuurprijs van de Noordse Raad en stond op de shortlist voor de grote Augustprijs.

Johanna Frid (ZW): Nora, of brand Oslo brand! (mei)

Johanna Frid (Stockholm, 1988) studeerde Filosofie en Cultuuroverdracht en woonde een tijdje in Kopenhagen. Ze debuteerde in 2017 (met co-auteur Gordana Spacic) met de dichtbundel Familie-epos, genomineerd voor de Katapultpriset, een prijs voor het beste Zweedse literaire debuut van het jaar, en voor de Sveriges Radios Lyrikpris. De 'autofictieve' roman Nora, of brand Oslo brand! is Frids prozadebuut. Momenteel werkt Frid aan haar tweede roman.

Hoe jaloers kan iemand zijn? Hoe vaak kun je naar een Instagramprofiel kijken van iemand die je nauwelijks kent? Hoeveel menstruatiepijn kun je verdragen? De Zweedse Johanna is ziekelijk jaloers op de mooie en populaire Nora, de ex van haar Deense vriend Emil. Als Johanna er toevallig achter komt dat Emil en Nora hebben afgesproken, raakt ze van streek. Geobsedeerd duikt Johanna in de sociale media, met name Instagram, om Nora's leven uit te pluizen. Ze slaapt zelfs met haar mobiel in haar hand om maar niets te hoeven missen. Ondertussen wordt Johanna ook fysiek geplaagd: ze heeft een constante, doordringende pijn in haar baarmoeder. Nora, of brand Oslo brand!, is een autobiografische roman doordrenkt in zwarte humor, waar Frid in 2018 de Dagens Nyheters Kulturpris voor won.

Is er een boek uit dit rijtje dat je wel zou willen lezen? Heb je zelf nog een nieuwe roman uit het hoge Noorden zien staan die zal uitkomen dit voorjaar? Er is veel kans dat er nog titels zullen bijkomen. Laat het hier zeker weten als je van nog andere titels op de hoogte bent!

Prettige eindejaarsfeesten en nog veel fijne leesuren gewenst in deze dagen!

Nathalie



Reacties op: Romans in het nieuwe jaar

Meer informatie

Gerelateerd