Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De parels van februari en maart

op 08 februari 2019 door

Omdat Te Lezen Lijstjes niet lang genoeg kunnen zijn, vestigen we ook dit jaar jullie aandacht op boeken die nieuw uitgebracht worden. Komen de boeken waar jij naar uitkijkt niet aan bod? Noteer ze dan zeker in het commentaarvak onder het artikel en wie weet wordt jouw titel opgepikt en besproken bij onze favorietenlijstjes.

Door Sigried

Harriet: Het blijft toch altijd weer lastig om een boek uit te zoeken. Als ik de lijst doorneem, zijn er zoveel boeken die het lezen waard zijn. Toch heb ik een keuze gemaakt, maar de keuze had ook zomaar op een ander boek kunnen vallen. Eind maart komt het nieuwe boek uit van Jonathan CoeKlein Engeland. Coe beschrijft aan de hand van een aantal personages het leven in een sterk veranderend Engeland van rond 2010: “ Dit is het verhaal van het moderne Engeland. Een verhaal van nostalgie en verwarring, van teleurstelling en onverholen woede.”  Dit boek te lezen vlak voor nieuwe grote veranderingen door de Brexit geeft het een extra dimensie. Maar natuurlijk is het ook de schrijver Jonathan Coe die er voor zorgt dat ik dit boek zeker wil lezen.

Nathalie: Toen ik naar de verwachte titels keek voor de komende maanden, vond ik weer een handjevol favoriete auteurs terug die ons een nieuw boek brengen. Jammer genoeg zag ik er nog geen enkele wasbeer tussen staan! Zo is daar de IJslander Jón Kalman Stefánsson die met een nieuwe Nederlandse titel komt, Het verhaal van Ásta, ook al heb ik nog een heel aantal titels van hem liggen om te lezen. Toch wilde ik liever een wasbeer op mijn nachtkastje zien liggen… De vraag is of dat dat voor maart nog wel zal lukken. Snel opvolgend op elkaar brengen zowel Max Porter als Valeria Luiselli een nieuwe titel uit in het Engels én het Nederlands, respectievelijk Lanny en Archief van verloren kinderen. Laat me toch maar in afwachting van die Russische wasbeer het nieuwe boek van Erik Vlaminck lezen: Een berg mens onder witte lakens, liefst samen met Jan van onze Literatuurclub omdat ik hem graag Erik Vlaminck wil leren kennen. Door die titel ga je toch denken dat iemand wegkruipt onder die lakens niet? Misschien wel vanwege een wasbeer? Want hoewel ik veel andere dingen tegemoet zie komen die mij interesseren, ben ik dus vooral razend benieuwd naar een wasbeer de komende maanden!  :-) Maar eerst Erik Vlaminck dus, wiens boek natuurlijk ook langverwacht is!

Anne: Ik kijk het meest uit naar Lanny van Max Porter. Ik vond zijn Verdriet is het ding met veren heel indrukwekkend en de flaptekst van Lanny belooft een even bijzondere roman, absurd en prachtig tegelijk. Ook heeft Ontij van Tomás González mijn aandacht getrokken, ik ken de schrijver niet maar het thema en de psychologische diepgang in zijn verhalen beloven veel goeds!

Sigried: Een tijd geleden hoorde ik Tommy Wieringa vertellen over zijn nieuw boek. Het zou over zijn moeder gaan, met wie hij een erg complexe relatie had. Tijdens het interview sprak hij zowel scherp als liefdevol over haar, en de anekdotes die aan bod kwamen, waren alvast erg veelbelovend. Dat hij het boek voor het eerst (en volgens hem ook meteen voor het laatst) in eigen beheer uitbrengt, maakt het extra bijzonder. Voor deze keer schuif ik dus mijn afkeer tegen verhalenbundels aan de kant en komt Dit is mijn moeder bovenaan mijn lijst te staan.

Ine: Omdat ik zo veel mogelijk uit eigen kast wil lezen en mijn toch al bestaande lijstje met boeken die ik in 2019 wil kopen, liever niet langer maak, heb ik de te verwachten boeken met zo goed als gesloten ogen bekeken. Maar tussen mijn wimpers door zag ik toch al snel een topper staan: De vreemdeling van Albert Camus in een nieuwe vertaling. De kans dat ik het koop is klein - ik las het al twee keer in het Nederlands, als ik het nog een keer lees, dan in het Frans - maar ik kan dit boekje iedereen aanraden.

Gigi: In al het geweld aan nieuwe boeken dat ons de komende maanden zal overstromen vond ik mijn pareltje voor mijn boekenlijst. De wintersoldaat van Daniël Mason trok direct mijn aandacht. Een Weense geneeskundestudent wordt in 1914, volstrekt onvoorbereid op wat hem te wachten staat, uitgezonden naar de ijskoude Karpaten om als enige arts de zieke en gewonde soldaten te behandelen. Een stukje geschiedenis, de eerste wereld oorlog, de liefde, iets mysterieus en hoe om te gaan met fouten die we maken wordt ons beloofd in deze roman. Dat is ruim voldoende om mij nieuwsgierig te maken. Er zullen vast meer parels te vinden zijn de komende periode maar ik ga hier mee starten en geen andere titels noemen. Wel wil ik nog even aandacht vragen voor een mooie serie Engelstalige boeken die uit zullen komen: Women’s day Classics met prachtige bekende titels (die ik hier niet noem, kijk zelf maar).

Helena: Op mijn verlanglijstje voor de komende tijd staan twee boeken: het nieuwe boek van Tommy Wieringa: Dit is mijn moeder. Alhoewel het een verhalenbundel is en ik daar in het algemeen niet zo dol op ben, wil ik dit boek toch graag lezen vanwege de moederrol die in andere boeken die ik van Wieringa heb gelezen toch wel heel bijzonder is. Daarnaast zag ik dat er een nieuwe vertaling van De vreemdeling van Albert Camus verschijnt. Ooit las ik dit boek in het Frans. Ik vind het ontzettend leuk dat die klassiekers weer aandacht krijgen. Zo is bijvoorbeeld ook A la recherche du temps perdu van Marcel Proust onlangs in een prachtige uitgave verschenen; ik heb mezelf het eerste deel cadeau gedaan…

Jan: Mijn stapel met te lezen boeken dijt maar uit. Wat verschijnen er veel mooie boeken in februari en maart. Ik kijk uit naar Amen, het nieuwe boek van Marcel Möring, De Geesten van Yves Petry (eindelijk een nieuwe roman), De Onderpastoor van Louis van Dievel, Salomons Oordeel van Robert Vuijse. Er zijn er echter twee die er voor mij echt uitspringen. De eerste is Een berg mens onder witte lakens van Erik Vlaminck. Nathalie uit de Literatuurclub heeft het regelmatig over hem en ik ga met haar een buddy-read over dit boek doen. Het gaat over een schrijver die in een ziekenhuis opgenomen is en de kamer moet delen met een man die nooit zwijgt. De uitgever schrijft dat Vlaminck in een Vlaams volksidioom schrijft. Dat betekent genieten van woorden die ik wellicht helemaal niet ken. Het tweede boek waar ik enorm naar uit kijk is Vijd van Jonas Bruyneel. Het speelt zich af in het middeleeuwse Gent. De Vijds was een turfhandelaarsfamilie die zich opgewerkt had tot de elite van het Bourgondische Vlaanderen. Het Lam Gods, het beroemde schilderij van de gebroeders Van Eyck speelt ook een rol in het boek. Mooi omdat het in 2020 Van Eyckjaar is in Gent. Kan ik me alvast een beetje inlezen.

Sarah: Mijn parel is De Onderpastoor van Louis Van Dievel. Ik heb een paar jaar geleden voor een leesclub De Laatste Ronde gelezen van hem en ik was toen zeer gecharmeerd van de schrijfstijl van Van Dievel. Daarnaast wist hij in dat boek zo'n heerlijk portret te schilderen van de personages. Het onderwerp rond De Onderpastoor lijkt me heel fascinerend, want dat Tweede Vaticaanse Concilie heeft best wat veranderd in de manier waarop de kerk georganiseerd werd. Dit geschiedkundig gegeven verhalen vanuit een persoonlijk verhaal is altijd iets wat me aanspreekt. Ik ben dus heel benieuwd naar dit boek!



Reacties op: De parels van februari en maart

Meer informatie

Gerelateerd