Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dit is de shortlist voor de Hebban Literatuur Clubprijs!

op 02 juli 2018 door

Dit jaar organiseren de Hebban Clubs voor het eerst de Hebban Clubprijzen! Ook wij van de Literatuurclub doken in onze eigen artikelen, recensies en boekenkasten om een shortlist voor deze prijs samen te stellen. Welke boeken vielen ons het meest op tussen de honderden verschenen titels van het afgelopen jaar (1 juli 2017 – 1 juni 2018), omdat wij ze mooier, spannender, ontroerender, grappiger of indrukwekkender vonden dan de rest?

Een prijs uitreiken als club is makkelijker gezegd dan gedaan! Negen clubleden betekent even zoveel leesvoorkeuren, favorieten en meningen. In het selectieproces zijn dan ook heel wat ‘darlings gekilld’. Wij pretenderen dan ook niet om met deze Clubprijs het beste boek van het jaar te bekronen, daarvoor zouden de negen clubleden álle boeken (vertaald én onvertaald) die in de periode 1 juli 2017 tot 1 juni 2018 zijn verschenen, gelezen moeten hebben. Een onmogelijke taak, hoe jammer we het ook vinden dat het niet gelukt is. Er moeten in het leven nu eenmaal keuzes gemaakt worden, dus dat hebben we gedaan. Al snel werd daarom besloten dat er niet geoordeeld kan worden over boeken die niet gelezen zijn.

De shortlist
Onze shortlist is dus boven alles een gezamenlijke shortlist van negen fanatieke lezers. Allereerst hebben we – op basis van onze favorieten en verschenen artikelen op de spot – ieder voor zich een top 5 gemaakt (en dat was voor sommigen van ons al moeilijk genoeg). Al deze toplijstjes hebben we naast elkaar gelegd en op die manier hebben we stemmen geteld. Vrij snel hadden we daarmee de eerste vier titels op onze shortlist te pakken (let op: hieronder staat de shortlist op alfabetische volgorde). Veel fantastische boeken die om wat voor reden dan ook maar één stem mochten ontvangen, moesten daarbij helaas afhaken.

We hielden echter ook een flink lijstje titels over met hetzelfde aantal stemmen, uiteraard teveel om ze allemaal op te nemen op onze shortlist. Daarom volgde voor deze titels een nieuwe stemronde, waarin weer iedereen van de club zijn voorkeur kon uitspreken. Het gevoel dat we appels met peren moeten vergelijken, of zelfs mango’s, bloemkolen en rietstengels blijft maar met bloed, zweet en tranen presenteren we hierbij dan toch onze gezamenlijke shortlist. Een lijst waar we met de hele Literatuurclub achter staan (zelfs als er een persoonlijke favoriet is gesneuveld).

We houden jullie niet langer in spanning… maar er moet nog één opmerking gemaakt worden. De boeken op de lijst hieronder zijn voorzien van een megakorte samenvatting. Binnenkort volgt een apart artikel waarin elke titel en de motivatie voor de keuze van het boek door de club nog eens extra uitgelicht wordt.  

Dit is de shortlist van de Hebban Literatuur Club:

1bbeecdb95e27543f1d0f447cf5b3ce9.jpg




  1.       Arthur Japin – Kolja (De Arbeiderspers)
    Kolja is acht jaar oud en doofstom als de gebroeders Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Zeventien jaar lang trekken zij met hem op. Reizend door Europa bevrijden zij de jongen uit zijn isolement.

  2.       Öznur Karaca – Marsepeinen vingers (Uitgeverij Polis)
    Servi groeit op in de jaren vijftig in Turkije. Ze is negen wanneer haar vader sterft. Haar moeder ontdekt dat ze plots heel kwetsbaar is met vijf vaderloze kinderen. Maar Servi is er gerust op. Ze is immers voorbestemd voor grootse dingen.

  3.       Svealena Kutschke – Een stad, het meisje en de duivel (Atlas Contact)
    Lucie komt ter wereld op een koude winternacht in de Trave, de rivier die door Lübeck stroomt. Het is het begin van de twintigste eeuw, en Lucie bezit een gave die voor haar vrouwelijke nazaten zowel een vloek als een zegen zal zijn.

  4.       Haruki Murakami – De moord op Commendatore (Atlas Contact)
    Een zesendertigjarige portretschilder neemt zijn intrek in een oud atelier in de bergen ten zuidwesten van Tokio. Hij is onlangs gescheiden, na zes jaar huwelijk. Behalve door hartzeer wordt hij geplaagd door een ‘painter’s block’. Hij hoopt in het afgelegen atelier tot rust te komen en zijn inspiratie terug te vinden, maar het loopt anders.

  5.       Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak (Atlas Contact)
    Het schrijnende verhaal van een religieus boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind.

  6.       Domenico Starnone – Strikken (Atlas Contact)
    Vanda en Aldo zijn jong getrouwd maar na twaalf jaar huwelijk – jaren waarin de seksuele revolutie ook Italië bereikte – is Aldo toe aan iets anders.

  7.       Arjen van Veelen – Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij)
    Een jonge schrijver reist af naar Alexandrië met in zijn koffer de boeken van zijn overleden vriend Tomas. Hij wil deze boeken vereeuwigen door ze in een kast in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten.

  8.       Sien Volders – Noord (Hollands Diep)
    In de vroege jaren tachtig trekt Sarah, een jonge zilversmid op een kantelpunt in haar leven, voor een tijd naar het noorden. Ze komt in een afgelegen goudzoekersstadje terecht.

  9.       Tommy Wieringa – De heilige Rita (De Bezige Bij)
    Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader.

  10.   ?


De tiende titel op de shortlist…
Die bepalen we samen met jou! Welk boek mis jij nog op deze lijst en mag absoluut niet ontbreken om in aanmerking te komen voor de Hebben Literatuur Clubprijs 2018? Laat jouw suggestie hieronder achter in de reacties. Vergeet niet om je keuze te motiveren – overtuig ons ervan dat jouw favoriet thuishoort op die tiende plek in de shortlist! Laat je reactie achter vóór 9 juli. Daarna bepalen wij welke van de genoemde boeken deze laatste plek op de shortlist zal innemen.

Let op: om in aanmerking te komen voor de shortlist moet het boek voor het eerst verschenen zijn tussen 1 juli 2017 en 1 juni 2018 én natuurlijk tot het juist genre behoren!

Stemmen
Van 16 juli t/m 5 augustus kun je vervolgens stemmen op jouw favoriete literaire roman. Houd onze spot in de gaten voor het stemformulier en extra informatie. Vergeet ook vooral niet om de andere genreclubs met een bezoekje te vereren en te stemmen op jouw favoriete thriller, feelgoodroman, Young Adult, jeugdboek of Engelstalige uitgave!



Reacties op: Dit is de shortlist voor de Hebban Literatuur Clubprijs!

Meer informatie

Gerelateerd