Even voorstellen: Ellen IJzerman (Prowisorio)

op 06 oktober 2019 door

Toen we nog als Literatuurclub door het leven gingen, werd er ook al gegaan en gekomen. We zijn blij dat we nu onder onze nieuwe naam Literatuur onder de Loep van start mogen gaan met enkele nieuwe mensen te verwelkomen! We zijn zelfs trots dat we maar liefst 2 nieuwe leden mogen verwelkomen bij onze groep. Is het niet mooi dat we dan terug met z’n tienen zijn? Vorige week dinsdag stelde Hetty zich al voor, vandaag doet Ellen dat, die ook luistert naar Prowisorix (of Prowisorio of P. of Pee).

Net als in een leesclub vind ik het lastig om me voor te stellen, omdat ik niet weet wat wie van mij wil weten. Zijn er bijvoorbeeld iemanden onder jullie die willen weten dat ik in (Midden) Drenthe woon? Of dat ik dol ben op (mijn) paarden, die inmiddels gepensioneerd in een kudde met andere oude soortgenoten leven en (dus) niet meer thuis? En dat ik ze nog steeds mis? Willen jullie weten dat ik twee superlieve Spaanse ex-zwerfhonden heb rondlopen, die al (Miss Marple) dan niet (De GVR) luisteren als ze geroepen worden? En Leddie, willen jullie Leddie leren kennen? Of zal ik dat allemaal maar gewoon oplossen door te zeggen, klik hier?

Willen jullie weten dat ik bij een uitvoeringsorganisatie van de overheid werk? Als 'product owner' (arghhh.... sorry, zo luidt de functienaam echt!) en dat ik daarom medeverantwoordelijk ben voor de (logistieke) organisatie van tussen de zestig- en zeventigduizend staatsexamens? Is dat interessant voor jullie? Of dat ik een (regelmatig zwaar afziende, uitermate teleurgestelde en dan weer zwaar hoopvolle, uitermate optimistische) Feyenoordsupporter in hart en nieren ben? Want ik leef dan wel in Drenthe, maar ik ben een geboren en getogen Rotterdamse. Echt wel! Maar dat ken je nu niet hoorruh, natuurlijk...

Ik ga niet uitweiden over mijn leessmaak en -voorkeuren, want dat kan iedereen zelf opzoeken via mijn profiel en vandaar is het een eitje om mijn top 25, favorieten- en recensiesplank te vinden. Jullie zullen op die laatste plank zien dat er allerlei recensies te vinden zijn die dateren van ver voordat Hebban bestond. Dat komt omdat de Nederlandstalige recensies die ik op Dizzie.nl had staan, een paar b8dab665b2489309955cac11b17e7c3f.jpgjaar geleden door Hebban zijn overgenomen. Helaas was dat in de tijd dat er nog geen Engelstalige boeken op Hebban toegestaan waren en die zijn dus niet meegekomen, net zomin als de officiële Dizzierecensies van mijn hand. Voordat ik bij Hebban recensent werd, was ik namelijk al jaren recensent (en regelaar van recensies en recensieboeken) op Dizzie.nl.

Momenteel recenseer ik voornamelijk graphic novels en zo nu en dan non-fictie of Engelstalige boeken, en coördineer ik regelmatig een leesclub. Oh, dat zou ik haast vergeten, sinds kort recenseer ik ook regelmatig - voornamelijk Engelstalige - graphic novels voor 9ekunst.nl. Wie door mijn boeken bladert, ziet vast dat ik nogal een veelvraat ben en dat ik het heerlijk vind om van alles en nog wat door elkaar te lezen. Het maakt mij weinig of niets uit of iets literatuur genoemd wordt of niet. Ik houd van Neal Stephenson, Haruki Murakami, Kafka, Willem Frederik Hermans, Etgar Keret, A.S. Byatt, Margaret Atwood, Chris Ware, Tilly Walden, Ellen Deckwitz, Daniel Dee, Juli Zeh, J.M. Coetzee, Paul Beatty, Yoko Ogawa en was laatst weg van Deborah Levy. En dan vergeet ik Jesse Ball, Art Spiegelman, Pat Barker, Sayaka Murata, Philippe Claudel, Roz Chast, Salman Rushdie, Arundati Roy, Peter Carey, Tan Twan Eng, Penelope Lively, Manu Larcenet, Evie Wyld, Thomas Mann, Kiran Desai, Anita Brookner en vele, vele anderen nog. 

Hierboven zien jullie de boeken staan die ik nu aan het lezen/luisteren ben. Daar komt vandaag nog één bij, namelijk Nobber van Oisín Fagan, het krabbelboek. Het lijkt wat veel, en dat is ook zo, maar toch valt het mee. Normaal gesproken beperk ik het aantal boeken waar ik in bezig ben tot drie of vier, maar een enkele keer ontstaat deze situtatie. Nu moeten jullie niet denken dat ik alle boeken tegelijkertijd aan het lezen ben, want dat zou een zooitje worden. On a sunbeam lees ik vandaag uit, en dan volgt direct het schrijven van een recensie (voor 9ekunst); Gigantisme schiet al aardig op en daar verschijnt - later deze maand - dan een recensie van op Hebban; naar Night boat to Tangier (Nachtboot naar Tanger) van Kevin Barry luister ik (heerlijk sappig, hoewel wat te traag voorgelezen door de schrijver) op momenten dat ik tijd heb, maar niet kan lezen; Woorden zijn daden van Daniël Dee pak ik zo nu en dan op om er - genietend - een paar gedichten uit te lezen; De geest uit de fles van Ger Groot leesbespeken we, rustig en grondig, met de filosofieclub waar ik onderdeel van ben;  How to read Nancy lees ik ter voorbereiding op een recensie van Nancy van Olivia James dat vorige week is uitgekomen en waarvan ik een recensie ga schrijven voor de uitgever via Netgalley.
Het volgende (recensie)boek is The Boy, the Mole, the Fox and the Horse van Charlie Mackesy voor de uitgever via Edelweiss+ en Darwin. De reis met de HMS Beagle van Fabien Grolleau en Jérémy Royer (voor Hebban) is onderweg naar mijn brievenbus. Met mijn Reading Challenge van dit jaar zit het dus wel snor...

Ik heb de andere leden van onze club beloofd één keer per maand een bijdrage te leveren, zonder harde/duidelijke afspraken te maken over de inhoud. Wat ik in ieder geval kan beloven, is dat jullie van mij niets over boeken zullen horen waarvan toch al stapels en stapels in de boekwinkel liggen, of waarvan al meer dan vijf recensies zijn verschenen op Hebban. Én dat ik mij niet aan genres houd... als het een bijzonder verhaal is, is het een bijzonder verhaal, of het zich nu in het verleden, heden of de toekomst afspeelt, of er nu doden vallen of niet, of er elfen, prinsessen, astronauten, pratende kikkers of schapen in voorkomen of niet, of het verhaal met tekeningen en tekstballonnen verteld wordt of niet, of er gerijmd wordt of niet, of het verzonnen, feit of theorie is of niet.

Dat is het voorlopig, want voor iemand wiens lijflied de titel Geen woorden maar daden (of zijn woorden daden?) draagt, heb ik er al veel te veel gebruikt!

Tot spreeks, Ellen (Prowisorix)Reacties op: Even voorstellen: Ellen IJzerman (Prowisorio)

Meer informatie

Gesponsorde boeken