Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Poezie Mauw #5: Jan overpeinst

op 02 februari 2020 door

106801865f43d4014a5f4856f5a94cac.jpg

Tekst: Jan
Banner: Anne Oerlemans

Van 30 januari tot en met 5 februari is het weer tijd voor de Poëzieweek. Hier kun je alle informatie vinden over de activiteiten, evenementen, deelnemers en prijzen. Wij doen ook mee aan deze week, maar lekker eigenwijs op onze eigen wijs: elke dag een stukkie, elke dag anders. Kort, lang, serieus,  lollig, ontroerend, bekend en bemind of (nog) onbemind vanwege onbekend, met en zonder metaforen, quotes en aanhalingstekens. Jan vertelt over zomaar twee gedichten.

Gedichten zijn voor mij gecondenseerde gedachten en wel zo geformuleerd dat ze je aan het denken zetten. Roland Jooris (1936) is een dichter die ik al vele jaren bewonder. Zijn poëzie wordt gekenmerkt door het zoeken naar verstilling. Minder is voor hem meer. Niet voor niets schreef hij een bundel met de titel ‘More is less’. Hij creëert ruimte in zijn taal. Zomaar twee gedichten van hem om dit te illustreren:

MINIMAL

Vogel wipt.
Tak kraakt.
Lucht betrekt.

Bijna niets
om naar te kijken
en juist dat
bekijk ik.


(Uit: Het museum van de zomer, 1974)

KOMMA

in het midden
van een uitgegomde
tekst

kruipt
een komma
niet meer weg

wordt ze
een haal
die hapert


een haartje
of het beeld
van een draad
in de ruimte


(Uit: Akker, 1982)

f03da6626d7415d40bafcba26f1667cb.jpg

*   Zeer oud-Nederlands woord voor wij

Geïnspireerd geraakt? Je kan hieronder (óf hier) je eigen overpeinzingen bij een gedicht kwijt. En vergeet niet dat je je eigen poëtische uiting hier kunt achterlaten. Doen hoor!



Reacties op: Poezie Mauw #5: Jan overpeinst

Meer informatie

Over

Roland Jooris

Roland Jooris

Roland Jooris (1936) is dichter. Hij debuteerde in 1959 met de bundel Gitaar. In...