Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 18 maart 2019 door

Update 2-5: De vragen zijn allemaal gesteld. Rest ons alleen nog alles te beantwoorden én de recensie te schrijven indien dat nog niet gedaan is! Graag voor 6-5 de recensie plaatsen op de boekpagina.

Update 22-4: Het tempo ligt hoog! Vraag 6 is net gesteld, volgt iedereen nog?

Update 18-4: de boeken zullen bij iedereen toch zo goed als uitgelezen zijn. We zitten al volop in de discussie. Vraag 4 is net gesteld.

Update 12-4: Er is een eerste opwarmvraag gesteld!

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

Let op: De leesclubcoördinator kan afwijken van deze set vragen.

1. Het boek is al uitgekomen in 2018. Hebben jullie het zien liggen in de boekhandel? Is het opgevallen? Wat vind je van de cover? Waarom heb je het nog niet eerder gelezen?

2. Passage  Blz 73, dag 8
"Er zijn elke dag honderden dingen die ik voor je doe of laat, zoveel dat jouw advies en mijn karakter niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. En de allergrootste daad die ik uit liefde doe is hiervan niets te laten zien. Ik ben bang dat je me lager aanslaat zodra je ziet dat ik de ideale vrouw speel en haar niet ben. Ik ben bang dat ik je interesse verlies zodra je ziet dat mijn torenende silhouet -mijn ijzeren routines, mijn beslistheid- alleen jouw lange schaduw is, rechtop gezet."

3. Passage dag 35.
"Ik neem het je kwalijk dat je me bent gaan spiegelen en al mijn starste eigenschappen hebt overgenomen. (...) Ik goot en goot je vol met gips. Tot er een laatste wolkje adem aan je ontsnapte en je iets was waarvan ik eindelijk durfde te vluchten. Zo bezien is de beklemming die ik nu voel als ik aan jou denk, eigenlijk de heel oude indruk te zijn opgesloten in mijn eigen huid. Ik heb je ingelijfd tot ik je haatte als mezelf."

4. (vraag 1 van de leesclubassistent) Hofstede vertelt in het openbaar dat Drift is geïnspireerd op haar eigen leven. Op welke manier beïnvloedt dat het lezen en je waardering? In hoeverre kun je Drift een roman, een fictief verhaal, noemen?

5. (vraag 2 van leesclubassistent): De roman is een spiegellabyrint van Bregjes: de ik-vertelster, de Bregje uit de dagboeken, de Bregje uit de notitieboeken van haar ouders, de Bregje uit de ingevoegde verhalen, zoals De Welp. En dan is er ook nog de schrijfster Bregje Hofstede. Kun je uit al die Bregjes één Bregje samenstellen en hoe zou je die dan omschrijven?

6. (Vraag 5 van leesclubassistent): Welke rol spelen de dagboeken in het huwelijk en welk zicht krijgt Bregje door het herlezen van de dagboeken op haar huwelijk?

7. ‘Drift, geschreven in een ongeëvenaard trefzekere stijl, laat zien dat ook zo’n op zichzelf weinig opzienbarend thema geweldig proza kan opleveren: meeslepend, aangrijpend, inzichtelijk’, schrijft de jury van de Libris prijs. Wat is jouw mening?

8. Welke rol speelt Pompeji?

9. Wat voegen de ingevoegde ‘verhalen’, zoals De Welp, toe? Welke betekenis heeft de aparte bladnummering?

10. Vind jij dat 'Drift' de Libris Literatuurprijs mag winnen? Motiveer met één zin (of meer)


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd