Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Barbara luisterde... Angela Marsons | Dolende zielen

op 06 mei 2023 door

Ik merk dat ik steeds kritischer wordt tijdens het luisteren van boeken van het spannende genre. Of dat komt door het naluisteren voor Thinium, dat er een soort van verzadiging optreedt of dat het met mijn verwachtingen te maken heeft: schiet mij maar lek. Als er dan onverwacht een pareltje op je pad komt, dan wil je niets anders dan lezen, lezen en lezen. Dit was het geval met het zesde deel in de serie van Kim Stone van Angela Marsons: Dolende zielen. Zelf was ik nog niet bekend met deze serie, maar man man man, wat leest dit boek lékker weg.

-door Barbara-

dd7f7bb14643b87d1d921fc9150def57.jpg

Het boek

Auteur: Angela Marsons
Titel: Dolende zielen (Kim Stone 6)
Voorgelezen door: Miryanna van Reeden
Looptijd: ± 13 uur
Verschijningsdatum: 3 juli 2023

Tijdens een praktijkles archeologie worden er menselijke botten gevonden en verandert de afgraving in één klap in een bizarre plaats delict. Al gauw blijkt dat er zich in het 'graf' meerdere lichamelijke resten bevinden die op gruwelijke wijze om het leven zijn gekomen. Omdat het plaats delict op de grens van twee politiedistricten ligt, wordt inspecteur Kim Stone in het onderzoek gedwongen haar eigen team te verlaten om samen te werken met haar ex-partner -en gezworen vijand- rechercheur Travis. 

Helaas blijkt het vinden van de botten slechts het startsein te zijn voor een aantal verschrikkelijke haatmisdrijven en Kim en haar partner moeten alles op alles zetten om erger te voorkomen.

dd7f7bb14643b87d1d921fc9150def57.jpg

De auteur | Angela Marsons

Angela Marsons ontdekte haar liefde voor schrijven op de basisschool. Op aandringen van haar partner deed ze mee aan wedstrijden voor korte verhalen in Writer's News. Dit resulteerde in een drietal shortlistnominaties én een overwinning. Na heel veel afwijzingen wist ze met haar serie over Kim Stone als eerste misdaadauteur bij Bookouture een contract voor acht boeken binnen te slepen, wat inmiddels is uitgebreid tot 28 (!) delen. Marsons leeft in Black Country, Engeland, waar haar verhalen zich ook afspelen. [bron: angelamarsons-books.com, mei 2023]

Het origineel van Dolende zielen (Death Souls) dateert uit 2017; de Nederlandse vertaling zag in maart 2023 het licht. 

dd7f7bb14643b87d1d921fc9150def57.jpg

De stemacteur | Miryanna van Reeden

17a1265c2d05a9a4d1eec645ed4193a7.pngMiryanna van Reeden (Rotterdam, 25 augustus 1967) is een Nederlands actrice bekend van o.m. Goudkust, Westenwind en Baantjer. Als stemacteur is zij ook zeker geen groentje en leende ze haar stem aan o.m. de boeken van Eva Björg AEgisdóttir (Schaduw in de nacht, Vanuit het duister en IJskoude leugens), Sylvia Witteman en Angelique Haak (o.m. Het verkeerde meisje). 

Daarnaast is Miryanna ambassadeur van de dierenbescherming en in die hoedanigheid in 2021 lijstduwer voor de Partij voor de Dieren, kun je haar boeken als trouwambtenaar en biedt ze een luisterend oor voor iedereen die dat wil. [bron: miryannavanreeden.com]

dd7f7bb14643b87d1d921fc9150def57.jpg

Mijn luisterervaring

Toen ik hoorde dat Miryanna van Reeden het boek insprak, moest ik even slikken. Toen ik pas begon met luisterboeken, heb ik een boek van haar doorgeworsteld waarin ze stelselmatig de klemtoon verkeerd legde. Vervolgens heb ik alle boeken door haar ingesproken ver van mij gehouden en alle positieve reacties met enige scepsis benaderd. Tot dit boek. 

Vanaf de eerste pagina weet Van Reeden je het verhaal in te trekken en de personages een eigen stem te geven zonder dat het een hoorspel wordt. Hun emotie wordt jóuw emotie en verschillende keren zou ik bepaalde uitspraken precies zó gezegd hebben als het betreffende personage. En dat schept een band.  

Gedragen door de stem van Van Reeden komt Dolende zielen echt tot leven. De karakteristieke personages zie je voor je, je hóórt ze praten, je voelt hun frustratie. Meerdere verhaallijnen worden mooi verweven en op het juiste moment naar voren geschoven, verteld vanuit de verschillende personages, waarna ze in een spannende climax tot een eind komen.
Marsons hanteert hierbij een beeldende schrijfstijl waardoor je op verschillende momenten in het verhaal een sterke maag moet hebben maar die je tegelijkertijd in staat stelt de angst en het ongeloof van de slachtoffers, het verdriet van de nabestaanden en de woede van de hulpdiensten echt te voelen.

Maar ondanks dit heftige en in-your-face thema, schrijft Marsons met humor en vaart waardoor het verhaal geen moment zwaar op de maag ligt. Hierdoor heb je het gevoel dat je door de hoofdstukken heen vliegt te meer omdat je heel lang in het ongewisse wordt gelaten wie er verantwoordelijk is voor deze misselijkmakende haatmisdrijven...

Voordat je het in de gaten hebt, ben je aan het eind van de 448 pagina's aanbeland en is de enige vraag die onbeantwoord blijft hoe het toch mogelijk is dat mensen andere mensen kunnen haten puur en alleen om huidskleur, geloof of geaardheid... 

dd7f7bb14643b87d1d921fc9150def57.jpg

Mijn waardering

Als je begint aan een zesde deel van een serie, is het altijd even afwachten in hoeverre je het ook als stand-alone kunt lezen. Omdat Marsons in die gevallen dat ze naar het verleden verwijst, de passages heel goed duidt, kon ik opgelucht ademhalen en het eerste pluspunt was gescoord. Of eigenlijk: het tweede want het aangrijpende begin van het boek kwam als een mokerslag binnen waardoor ik het boek moeilijk opzij kon leggen.

Het thema haatmisdrijven is door de auteur zo levensecht neergezet dat ik er absoluut geen moeite mee had me voor te stellen dat dit soort walgelijke daden ook in het echte leven plaatsvinden, waardoor het verhaal gelijk een 10 op de geloofwaardigheidsschaal scoorde. Nou heb ik daar rond 4 en 5 mei altijd extra last van, maar als een boek zo veel emotie bij je los kan maken, dan uit zich dat meestal in de te vergeven sterren.

Tel daarbij op de sterk uitgewerkte personages waarmee ik me moeiteloos kon identificeren danwel waarbij ik zonder scrupules diepe verachting voelde, de levendige, haast filmische setting, het toegankelijke taalgebruik wat zich uit in zowel woordkeuze, zinsopbouw als humor, de vaart waarmee het verhaal verteld wordt en de verschillende, boeiende verhaallijnen en je hebt een whodunnit zoals ik ze graag lees.

Dolende zielen krijgt van mij dan ook f17c503eac8697f4bf8b7f17ee124b06.jpg

Lezersvraag

Ben jij een ook zo'n serie addict en zo ja: welke serie beveel je ons aan?



Reacties op: Barbara luisterde... Angela Marsons | Dolende zielen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Angela Marsons

Angela Marsons

Angela Marsons werkte als beveiliger toen ze in 2015 haar eerste thriller schree...