Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Waar kan ik luisterboeken vinden?

op 28 september 2019 door

Luisterboeken zijn een nieuwe vorm van lezen. In plaats van actief te lezen, wordt bij een luisterboek het boek aan je voorgelezen. Ideaal tijdens het wandelen, hardlopen, fietsen, in de file, tijdens het huishouden of tijdens het handwerken (en dan zijn er vast nog veel meer combinaties te bedenken). Maar waar vind je deze luisterboeken?

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

De laatste jaren zijn er steeds mee aanbieders van luisterboeken gekomen. De meeste ervan zijn steamingsdiensten, maar er zijn ook sites waar je de luisterboeken kan kopen. We zetten ze allemaal op een rijtje.

De luisterbieb

Wie in Nederland een abonnement heeft bij de bibliotheek, die kan ook gebruikmaken van de luisterbieb. Inmiddels zijn er meer dan tweeduizend titels te beluisteren via de Online-bibliotheek. Er zijn ook een aantal titels zonder bibliotheek abonnement te beluisteren.

Bibliotheek - Passend lezen

Binnen de bibliotheek is ook het Passend lezen te vinden. Bij Passend Lezen vind je onder Audiolezen een groot aantal boeken, kranten en tijdschriften en hoorspelen in gesproken vorm. De collectie bestaat uit meer dan 75.000 gesproken boeken. De gesproken lectuur is op verschillende manieren te beluisteren: via de app, via de online player op de website of andere afspeelapparaten voor streaming en op Daisy-cd. Meer informatie vind je hier.
(Passend lezen is niet voor iedereen toegankelijk, het is bedoeld voor slechtzienden en mensen met een dyslexie verklaring)

Bookchoice

Bij deze aanbieder kan je niet zelf kiezen. Elke maand is er een selectie van acht titels die zowel als ebook als luisterboek worden aangeboden. Deze acht titels kan je downloaden en zijn dan je eigendom. De kosten bedragen € 11,97 per drie maanden, maar er zijn regelmatig aanbiedingen te vinden waardoor het maandbedrag (tijdelijk) lager is.

Bookchoice heeft een app waarin alle de boeken van het afgelopen jaar te vinden zijn (mits het abonnement zolang loopt) en je kan daarin lezen en luisteren. Helaas is er geen koppeling tussen het lees en luisterboek, dus voor wie wil wisselen moet zelf even opzoeken waar die is gebleven met lezen/luisteren. Omdat de boeken en de luisterboeken ook zijn te downloaden, kunnen de (luister) boeken ook op andere wijze worden gebruikt (ereader/MP3 speler).

Storytel

Het grootste aanbod luisterboeken is waarschijnlijk te vinden bij Storytel. Naast luisterboeken in het Nederlands en Engels, vind je hier ook boeken in andere talen zoals Zweeds, Turks, Spaans, Duits, Arabisch en Italiaans. Er zijn drie types abonnementen: (prijzen update 2023) Unlimited € 12,99 per 30 dagen, Family € 16.99 per 30 dagen (2 accounts) en Family plus € 19.99 per 30 dagen (3 accounts). Luisteren gaat via de Storytel-app.

Kobo Plus

Kobo en Bol hebben al langer een samenwerkingsverband, waarbij je een abonnement kan afsluiten (Kobo-plus) om onbeperkt ebooks te kunnen lezen. Deze worden niet je eigendom, maar zijn toegankelijk zolang het abonnement loopt. Daar is nu een aanvulling van luisterboeken bijgekomen. Meer dan twintigduizend titels zijn te luisteren voor 9.99 per maand. Een abonnement met combinatie van luisteren en lezen is 12.99 per maand.

Luisterrijk

Op deze site kan je luisterboeken kopen. Ze zijn daarna je eigendom en kan ze afspelen op een MP3 speler of je telefoon, maar eenvoudiger is het luisteren via de Luisterijk-app. Er zijn een aantal gratis titels te vinden, zo’n 450 titels onder de 5 euro en 1400 tussen de 5 en 10 euro.

Eboekje.nl

Een nieuwe webshop met ebooks en luisterboeken. Het werkt niet met een eigen app. Luisteren gaat via een media speler (mp3) die al aanwezig moet zijn op de telefoon of de tablet. De (luister)boeken koop je en zijn vervolgens je eigendom.

Hebban Luisterboeken

Ook via Hebban zijn er af en toe boeken te beluisteren in een Luisterboek-club. Een leesclub, maar dan met een luisterboek. Meer informatie over de app lees je hier.

Spotify

Een bekende streamingsdienst is Spotify, welke vooral bekend is vanwege de muziek die er te beluisteren in. Maar er zijn ook luisterboeken terug te vinden. Dit abonnement is 9,99 per maand. Voor wie graag muziek luistert en dat af wil wisselen met luisterboeken is dit een goede optie. Spotify heeft de luisterboeken helaas niet bij elkaar in een afdeling gezet en dus moet jezelf op zoek naar schrijvers en titels. Er zijn wel afspeellijsten terug te vinden onder audiobooks of luisterboeken. Het aanbod is niet zo ruim als bij andere aanbieders.

Audible

Luister je alleen naar Engelstalige luisterboeken, dan is een abonnement bij Audible een optie. Het abonnement geeft toegang tot 1 audioboek en 2 Audible originals per maand en kost 14.95 dollar per maand.

De Buren, radioboeken

Wie houdt van verhalen die worden voorgelezen in ongeveer 30 minuten, kan terecht op de Soundcloud pagina van De Buren. De verhalen zijn speciaal geschreven door Nederlandse en Vlaamse auteurs voor De buren en ook door henzelf ingesproken. Het is een gratis podcast en een leuke manier om kennis te maken met het luisterboek.

Youtube

Via youtube zijn luisterboeken te luisteren en vaak ook te bekijken. Tik in de zoekbalk: luisterboek en zie wat youtube heeft te bieden.

Soundcloud

SoundCloud is een online audioplatform dat geluidsproducenten de mogelijkheid geeft hun origineel gecreëerde geluiden te uploaden, op te nemen, promoten en delen. Ook hier kan je in de zoekbalk luisterboek intikken om te zien wat het aanbod is.

Nextory

Nieuw (2021) is Nextory, met een enorme keuze in luisterboeken voor kinderen en volwassenen. Je betaald 11,99 per maand voor het abonnement Goud, vier profielen mogelijk, maar 1 luisteraar per keer). Ook is er een familie abonnement  € 14,99-19,99 per maand, waar respectievelijk twee tot vier personen tegelijk kunnen luisteren.

Bookbeat

Nieuw (2022) is Bookbeat. Een luisterboekaanbieder met als oorsprong Zweden. Op social media verschijnen er met regelmaat reclames van dit bedrijf. Als luisteraar mag je twee weken gratis uitproberen met luisteren en lezen, helaas kan dat alleen wanneer je een creditcard hebt en de gegevens daarvan opgeeft voor de proefperiode.

Er zijn drie types abonnementen. Ze adverteren met Basic voor € 8,99 per maand. Dat klinkt goed, maar het heeft een max van 20 leesuren per maand. De tweede optie is Standard voor € 10,99 en dan kan er max 100 ur per maand worden geluisterd. De derde keuze is Premium voor € 14,99 waarbij er onbeperkt kan worden geluisterd (en gelezen).

Fluister

Dit nieuwe Nederlandse luisterplatform zag in 2023 het licht. Fluister is een samenwerkingsverband van Nederlandse media bedrijven en uitgeverijen. Bij Fluister heb je twee soorten abonnementen: een basisabonnement van € 9,99 en een familieabonnement van € 12,99 waarbij je drie profielen aan kunt maken. Het aanbod is bij lange na nog niet zo groot als Storytel, maar zowel de website als de app hebben zeker toegevoegde waarde qua tips. Zo delen bekende Nederlandse auteurs hun boekentips met je en komen er categorieën aan bod zoals BookTok en LHBTQI+. Een groeiend platform met potentie.

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Weet jij nog een andere aanbieder van luisterboeken? Laat het ons weten, dan voegen we die toe.

Heb je ervaring met een van bovenstaande aanbieders, vertel dan je ervaringen en help andere luisteraars op weg. Reacties op: Waar kan ik luisterboeken vinden?

Meer informatie