Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma luisterde ... Het geheime leven van Albert Entwistle

op 02 april 2023 door

Bij het doorscrollen van het Fluister-aanbod, waar ik gebruikmaak van een proefabonnement, vond ik Het geheime leven van Albert Entwistle van Matt Cain. Het is een zogenaamd LHBTIQ+ boek en als je meedoet aan de Hebban Reading Challenge is dit boek echt een aanrader om deze categorie af te kunnen vinken. Ronald Top neemt je als voorlezer mee in het bijna hartverscheurende leven van Albert Entwistle die al zijn hele leven leeft met een groot geheim dat hij voor iedereen angstvallig verborgen houdt.

- door Helma -

Over Het geheime leven van Albert Entwistle

Albert Entwistle is 64 jaar oud. Zijn hele leven, zijn hele identiteit, is opgebouwd rond zijn werk als postbode in een dorpje in Engeland. Maar dan krijgt hij te horen dat hij met pensioen moet, en opeens ziet Albert niets anders voor zich dan een lege, eenzame toekomst...

Albert beseft dat het eindelijk tijd is om eerlijk te zijn over wie hij is, en wat zijn grootste droom is. Hij besluit op zoek te gaan naar zijn eerste en enige grote liefde, George, die hij bijna vijftig jaar geleden vaarwel heeft gezegd maar nooit is vergeten…

Het is tijd dat Albert zijn vaste postrondje achter zich laat, en de wijde wereld intrekt!

Audio-informatie

AuteurMatt Cain
VoorlezerRonald Top
Luistertijd: 12 uur en 18 minuten 
Aanbieder: Fluister

Over Matt Cain

Matt Cain (27 december 1974) is een Britse schrijver, televisiemaker en voormalig tv-producer. Een man met vele talenten. Als free-lance journalist schreef hij voor toonaangevende kranten en tijdschriften, was hij jurylid bij enkele prestigieuze literatuurwedstrijden en was hij zowel voor als achter de schermen actief bij diverse televisieprogramma's. Verder is hij is ambassadeur voor zowel de 'Manchester Pride' als de 'Albert Kennedy Trust', een nationaal fonds voor jonge LGBT+ daklozen. Daarnaast is hij beschermheer van de 'LGBT History Month' en ontving hij een eredoctoraat van de University of Bolton. Hij groeide op in het noorden van Engeland, maar woont nu samen met zijn partner Harry en hun kat Nelly in Londen.

Het geheime leven van Albert Enthwistle is zijn vierde roman, maar is het eerste boek dat in het Nederlands is vertaald. In juni komt zijn nieuwste roman Eindelijk mezelf uit. Een boek dat zeker op mijn Wil-ik-lezen-lijst komt.

Mijn luisterervaring

Wat een mooi, ontroerend, grappig maar tegelijkertijd droevig verhaal. Je stapt het leven van Albert binnen op het moment dat hij te horen krijgt dat zijn pensioendatum nadert. Hij leeft een eenzaam en teruggetrokken leven en zijn kat Gracie is zijn grootste en enige vriend. Hoewel zijn baan als postbode hem alles is, weert hij elk sociaal contact met collega's en de mensen waar hij zijn brieven en pakketjes aflevert. Wanneer zijn kat sterft wordt hij met zijn neus op de feiten gedrukt dat hij helemaal alleen is. Als hij in de spullen van zijn moeder de geheime briefjes terugvindt die George, zijn grote liefde van weleer, aan hem schreef, besluit hij het roer om te gooien en op zoek naar George te gaan. Vanaf dat moment stelt hij zich open voor de mensen om hem heen en ontdekt hij dat goed doen, goed ontmoet. En nog belangrijker: hij komt erachter dat iedereen hem accepteert zoals hij is als hij heel voorzichtg uit de kast komt.

Bij het begin van het verhaal vraag je je af, waarom Albert altijd alle sociale contacten uit de weg gaat, maar langzamerhand kom je via flash backs achter de reden en wordt duidelijk waarom hij het contact met zijn grote liefde George heeft verbroken. Zijn homofobe ouders en de manier waarop in zijn jonge jaren werd gedacht over homofilie zijn daar in hoge mate debet aan. Hoewel homofilie als zodanig niet meer strafbaar was, goldt deze wetswijziging niet voor jongeren onder 21 jaar en Alberts vader maakte als politieagent verbeten jacht om deze jonge 'viespeuken' zoals hij ze noemde, achter de tralies te krijgen. Via de flashbacks ben je getuige van de liefde die tussen George en Albert ontstaat en de gelukkige, weliswaar geheime, momenten die ze beleven tot het moment dat alles in elkaar stort en Albert gedwongen wordt een besluit te nemen dat het begin van zijn kluizenaarsleven zal inluiden. Het zijn zowel gelukkige als verdrietige herinneringen, maar deze zijn nodig om het hartverwarmende verhaal dat zich in het heden afspeelt te duiden, waar Albert groeit als mens en ontdekt dat de wereld tegenwoordig anders in elkaar steekt, dat mensen hem accepteren zoals hij is en hij vrienden voor het leven maakt. 

In zijn zoektocht naar George krijgt hij hulp van de jonge alleenstaande moeder Nicole, die haar eigen verhaallijn in het boek heeft. Als zwarte tienermoeder heeft zij het niet makkelijk en moet ze omgaan met vooroordelen en racisme. Op het moment dat zij het het moeilijkst heeft stapt Albert in haar leven, wat het begin is van een hechte vriendschap waarbij ze elkaar tot steun zijn en elkaar moed inspreken wanneer het nodig is.

Misschien zijn sommige personages stereotype neergezet en is de coming out van Albert een beetje te rooskleurig voorgesteld, maar binnen het verhaal stoorde me dat eigenlijk niet. Het is vooral een beeldend beschreven, ontroerend verhaal over zelfacceptatie, vriendschap en hoop op geluk. 4****

Over Ronald Top

Ronald Top (1960) is acteur, regisseur, schrijver en producent. Hij speelde in een groot aantal televisieseries en films. Daarnaast is hij actief als stemacteur en is hij de voorlezer van ruim 60 boeken in verschillende genres. Zijn veelzijdige stem leent zich prima voor zowel thrillers als non fictie boeken en gevoelige romans, waaronder Het geheime leven van Albert Entwistle. Ik vind zijn intonatie altijd lekker in het gehoor liggen. Hij laat je bijvoorbeeld in de dialogen de onzekerheid die Albert voelt terughoren, maar ook het optimisme, verdriet en andere emoties bij de andere personages. Elk personage heeft zijn eigen stemgeluid, waardoor het direct duidelijk is wie er aan het woord is. Dat is natuurlijk mede te danken aan de auteur die de 'tone of voice' aan de personages heeft gegeven, maar Top geeft daar in het luisterboek nog de extra dimensie aan.

Als je niet bekend met de stem van Ronald Top en benieuwd bent of zijn stem je aanspreekt, klik dan op dit geluidsfragment waarin hij een stukje uit Het geheime leven van Albert Entwistle voorleest.

Kennen jullie Ronald Top als voorlezer? Welke boeken die door hem ingesproken zijn zou je mij tippen?



Reacties op: Helma luisterde ... Het geheime leven van Albert Entwistle

Meer informatie

Gerelateerd

Over