Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma luisterde ... Het laatste leven van Mohlin & Nyström

op 08 oktober 2022 door

Ik ben dol op thrillers en ontdek graag nieuwe thrillerauteurs. Toen ik Het laatste leven, een samenwerking van Peter Mohlin en Peter Nyström, als luisterboek op KoboPlus zag en las dat dit boek de winnaar was van de Zweedse Crimetime Award voor beste thrillerdebuut van het jaar was, besloot ik die direct op mijn luisterlijst te zetten, zeker toen ik zag dat het tweede deel ook al beschikbaar was. Als het eerste boek zou eindigen met een cliffhanger kon ik meteen door om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen. Ik was ook benieuwd of de stem van Bas van Werven, een voor mij nieuw voorleesstem, me zou bevallen.

- door Helma -

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg

Over Het laatste leven

Na een mislukte infiltratie in een drugskartel en een aanslag op zijn leven moet FBI-agent John Adderley van de radar verdwijnen. Hij krijgt een nieuwe identiteit en vertrekt vanuit Baltimore naar zijn geboorteland Zweden. Daar krijgt hij de leiding over een piepklein cold case politieteam en wordt hij op de zaak van een tien jaar eerder verdwenen meisje gezet.

Het kost John, met zijn Amerikaanse mentaliteit, moeite een plek te vinden tussen de Zweden, temeer omdat de zaak ineens persoonlijk wordt. Terwijl het drugskartel lucht krijgt van een onconventionele detective die zich ophoudt in een Zweeds provinciestadje, blijkt de hoofdverdachte in de verdwijningszaak Johns halfbroer…

Audio-informatie

Auteurs: Peter Mohlin & Peter Nyström
Voorlezer: Bas van Werven
Luistertijd: 13 uur en 18 minuten 
Aanbieder: KoboPlus

Mijn luisterervaring

Ik vind het altijd ambitieus en moedig om van een debuut direct een serie te maken. Stel dat het verhaal totaal niet in de smaak valt bij de lezers? Gelukkig gaat dat, vooralsnog, voor deze serie niet op, getuige de mooie prijs die de auteurs in de wacht hebben gesleept. Zaak blijft nu natuurlijk om dit succes te handhaven in de volgende delen.

Het verhaal begint direct spannend als het drugskartel heeft ontdekt dat er zich een infiltrant in hun gelederen bevindt en John Adderleys laatste uur heeft geslagen. Natuurlijk weet je dat de hoofdpersoon niet het loodje zal leggen, maar de manier waarop hij ontsnapt is direct de eerste onverwachte draai aan het verhaal. Ik zat er meteen lekker in. Het verhaal komt daarna in wat rustiger vaarwater en de auteurs nemen de tijd om John te introduceren en zijn levensverhaal tot nu toe in een notendop te vertellen. Zijn vader heeft hem meegenomen naar Amerika toen hij Johns moeder en zijn halfbroer in de steek liet en hem verbood om contact te onderhouden. Zo begrijp je waarom hij nu naar Zweden wil om zijn halfbroer bij te staan.

Het verhaal over het verdwenen meisje waar zijn halfbroer een rol in lijkt te hebben gespeeld is een afgerond verhaal, waar Johns nieuwe identiteit en zijn vlucht voor het drugskartel dat wereldwijd ogen en oren lijkt te hebben als een rode draad doorheen loopt. Dit is tegelijkertijd het gedeelte dat voortgezet zal worden in de volgende delen van de serie. De schrijvers maken er spannend verhaal van dat goed in elkaar zit. Het politieonderzoek vormt de hoofdmoot van het verhaal dat vol verrassende wendingen zit. De meeste zag ik toch echt niet aankomen.

Als luisterboek is het verhaal goed te volgen. Het aantal belangrijke personages en perspectiefwisselingen is beperkt gehouden. Voor een luisterboek vind ik dat altijd een pré. Het houdt het overzichtelijk en zorgt ervoor dat ik goed in het verhaal kan blijven. Dit beeldend en bijna filmisch beschreven debuut is me prima bevallen. En ik ben blij dat ik meteen door kan met het tweede deel waar John een nieuwe zaak krijgt én moet kampen met de angst of het drugskartel op zijn hielen zit of dat hij te kampen heeft met een overspannen en onterechte achtervolgingswaanzin.

Voorlezer Bas van Werven

Half autorijdend Nederland zal Van Werven misschien kennen als presentator van het BNR nieuwsradio-programma 'De ochtendspits, dat hij elke werkdag tussen 06.00 en 10.00 uur presenteert. Ik moet bekennen dat ik nog nooit heb afgestemd op zijn programma, dus voor mij was het een nieuw stemgeluid en een aangename kennismaking. Een fijn timbre, goede intonatie, duidelijk gesproken: allemaal punten waarop een voorlezer hoog scoort bij mij. Bijna onnodig om te zeggen dat hij een plaatsje krijgt op het lijstje van mijn favoriete stemmen. Haha, die wordt zo langzamerhand steeds langer, want er is maar zelden dat er een stem is die ik niet kan verdragen. Wat dat betreft worden de stemmen dus goed gecast door de audioboekproductiebedrijven.

Als je nog niet bekend met Van Werven als voorlezer, en je net als ik niet naar 'De ochtendspits' luistert, en benieuwd bent of zijn stem je aanspreekt, klik dan op dit geluidsfragment waarin hij een stukje uit Het laatste leven voorleest.

Het boek is gratis te beluisteren via KoboPlus en waarschijnlijk ook via de andere luisterboekaanbieders. Zijn jullie ook fan van de serie en/of de stem van Bas van Werven?



Reacties op: Helma luisterde ... Het laatste leven van Mohlin & Nyström

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Peter Nyström

Peter Nyström

Peter Mohlin en Peter Nyström groeiden samen op in een klein Zweeds plaatsje. Ze...

Peter Mohlin

Peter Mohlin

Peter Mohlin en Peter Nyström groeiden samen op in een klein Zweeds plaatsje. Ze...