Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma luisterde ... Pony van R.J. Palacio

op 06 augustus 2022 door

Ik lees of luister bijna nooit jeugdboeken, maar toen ik bij de nieuwe boeken Pony, het nieuwste boek van R.J. Palacio, spotte was ik direct geïntrigeerd. En dat terwijl ik totaal niets met paarden heb. Ik ben er zelfs super allergisch voor. Van tien minuten bij een paard ben ik de hele dag benauwd. De cover vond ik zelfs totaal niet aantrekkelijk, maar de beschrijving haalde me over de streep. Ik verwachtte dat het niet alleen voor jongeren maar ook voor volwassenen een mooi verhaal zou zijn. Daar kwam nog bij dat ik benieuwd was of de stem van voorlezer Thomas Cammaert me zou bevallen. 

- door Helma -

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg

Over Pony

Midden in de nacht wordt Silas wakker als drie ruiters voor de deur staan die zijn vader dwingen met hen mee te gaan. Een beruchte crimineel wil dat Silas’ vader hem helpt met het maken van vals geld. De jongen blijft alleen achter. Hij heeft zijn vader beloofd thuis op hem te wachten. Maar hoe lang zal dat duren? Komt zijn vader wel terug?

Als er opeens een geheimzinnige pony voor de deur staat, lijkt dat een teken. Silas moet proberen zijn vader te bevrijden. Hij springt op de pony en gaat achter zijn vader aan. Gelukkig heeft hij gezelschap van zijn beste vriend: een geest!

Audio-informatie

Auteur: R.J. Palacio
Voorlezer: Thomas Cammaert
Luistertijd: 6 uur en 59 minuten 
Aanbieder: KoboPlus

Mijn luisterervaring

Hoofdpersoon Silas is een bijzondere jongen. Zijn moeder is gestorven toen Silas nog heel klein was en hij is opgevoed door een liefdevolle vader. Zijn beste, en enige, vriend is Middelwant, die zolang hij zich kan herinneren bij hem is geweest en er altijd voor hem is. Maar Middelwant bestaat niet echt. Al snel wordt duidelijk dat Silas een gave heeft: hij ziet en praat met geesten. Als zijn vader wordt ontvoerd door een bende valsemunters en Silas alleen achterblijft trekt hij de stoute schoenen aan en besluit hij zijn vader te gaan zoeken en te redden. Dat op datzelfde moment Pony verschijnt lijkt een wonder. Op zijn rug beleeft hij spannende avonturen op zijn zoektocht naar zijn pa waarbij hij gezelschap krijgt van Marshall Farmer die net als hij de valsemunters op het spoor is.

De beeldende schrijfstijl van Palacio brengt Silas en alle andere personages en gebeurtenissen tot leven en neemt je mee naar het Wilde Westen. Het is een prachtig, soms ontroerend en soms gruwelijk verhaal over liefde, angsten overwinnen en in jezelf geloven, overgoten met een vleugje magie. Het is zeker geen boek waarin alles voorspoedig verloopt want Silas krijgt net als in het normale leven te maken met voor- en tegenspoed en lang niet alles verloopt zoals je het hem zo graag zou toewensen. Voor een jeugdboek vond ik het behoorlijk pittig, met name door de 'volwassen' schrijfstijl met soms moeilijke woorden en heftige gebeurtenissen. Maar overall overheerst de magie van het verhaal dat je tot het einde in zijn greep houdt. Ik waardeerde het boek met 4****.

Voorlezer Thomas Cammaert

De stem van Thomas Cammaert was een aangename kennismaking als voorlezer. Ik kende hem alleen als acteur en uit het 17e seizoen van 'Wie is de mol' waar hij de mol bleek te zijn. Ik had nog niet eerder een boek geluisterd dat hij ingesproken heeft terwijl hij er toch al een aantal op zijn naam heeft staan.

Het klinkt misschien vreemd, maar zijn stem paste gewoon bij de persoonlijkheid van Silas. Hij klonk zoals ik me had voorgesteld dat Silas zou klinken. Ondanks alles wat Silas meemaakt, blijft zijn uitstraling kalm en sterk, en dat wordt via de stem van Cammaert nog versterkt, die gelukkig ver blijft van rare stemmetjes. Dat Cammaert een geboren Vlaming is, is heel vaag nog te horen in de uitspraak van sommige woorden, die ik als Nederlandse net iets anders uit zou spreken. Maar storend is dat geenszins.

Als je wilt weten hoe Cammaert klinkt als voorlezer, luister dan naar dit fragment waarin je een klein stukje uit Pony kunt beluisteren.

Het boek is gratis te beluisteren via KoboPlus en waarschijnlijk ook via de andere luisterboekaanbieders. Gaan jullie het boek een kans geven?



Reacties op: Helma luisterde ... Pony van R.J. Palacio

Meer informatie

Gerelateerd

Over

R.J. Palacio

R.J. Palacio

R.J. Palacio is uitgever en auteur. Ze woont met haar man en kinderen in New Yor...