Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma luisterde ... Six Stories van Matt Wesolowski

op 10 april 2021 door

Toen ik het boek Six Stories van Matt Wesolowski voorbij zag komen was ik direct geïnteresseerd. Omdat het verhaal geschreven is als een podcast leek het mij het boek bij uitstek om luisterend te ervaren. Ik was blij verrast toen ik zag dat het luisterboek bij KoboPlus gratis te luisteren was. Dus snel gedownload en het luisteren kon beginnen. 

- door Helma -

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg

Over Six Stories

Eén lichaam. Zes getuigenissen. Welke is waar?

1997. Scarclaw Fell. Het lichaam van tiener Tom Jeffries wordt gevonden. Als doodsoorzaak vermoedt men een noodlottig ongeval. Maar daarvan is niet iedereen overtuigd. Wat er daadwerkelijk gebeurd is in de bosrijke omgeving van Scarclaw ligt besloten in de herinneringen van een hechte vriendenclub en wat vage getuigenissen van mensen in de omgeving.

2017. De mysterieuze onderzoeksjournalist Scott King, wiens podcastserie van complexe misdaadzaken de populariteit van Serial overstijgt, is een cultfiguur op internet. In een serie van zes interviews probeert King erachter te komen hoe de dynamiek in een groep tieners en de mythische geschiedenis van de Fell hebben geresulteerd in de dood van Tom Jeffries.

Audio informatie

Voorlezers

Anne Lichthart, Tanneke Hartzuiker, Charlotte Lap, Maartje van de Wetering, Marijke Beersluis, Chris Klijne, Huub Dikstaal, Lykele Muus, Jamie Grant, Jurjen van Loon, Wilbert Gieske, Lottie Hellingman, Maarten Smeele

Luistertijd

7 uur 59 minuten

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg

Mijn luisterervaring

Het verhaal luistert als een daadwerkelijke podcast. Het klinkt absoluut niet alsof er een boek wordt voorgelezen. Als je niet beter wist, zou je denken dat de personages echt geïnterviewd worden. Elk personage in het boek heeft een eigen stem en dat betekent dat er maar liefst dertien sprekers aan het boek hebben meegewerkt. Dat maakt de luisterervaring levendig en afwisselend. Ik denk zelfs dat het verhaal als luisterboek nog veel beter tot zijn recht komt dan als ‘gewoon’ leesboek.

Het verhaal op zich is ook interessant. Ondanks dat de podcastserie van Scott King enorm populair is, weet eigenlijk niemand wie hij precies is. Hij brengt via zijn onderzoeksjournalistiek van alles in de openbaarheid, maar zijn eigen identiteit houdt hij angstvallig verborgen. In het begin vraag je je toch af waarom hij daar zo geheimzinnig over doet. Die vraag verdwijnt naar de achtergrond als je via elk interview een stukje informatie over wat er twintig jaar geleden is gebeurd krijgt. Elke geïnterviewde vertelt zijn of haar eigen verhaal en de vraag is natuurlijk of zij de waarheid vertellen of hun eigen straatje schoonvegen.

Elk interview eindigt met een resumé van King waarin hij stellingen poneert en nieuwe vragen oproept. Deze opzet zorgt ervoor dat je bijna als een verslaafde aan je luisterboek gekluisterd zit omdat je niet kan wachten om in het volgende interview weer meer informatie te krijgen. Ik heb me nog nooit al ‘binge’-luisterend met zoveel plezier beziggehouden met allerlei huishoudelijke klussen gedaan om maar door te kunnen blijven luisteren. Op het moment dat je denkt te weten wat er gebeurd is, is daar opeens een twist in de laatste podcast van de serie die alle voorgaande afleveringen in een ander daglicht zetten. Voor mij een twist die ik totaal niet zag aankomen.

Bijna onnodig te zeggen dat ik fan ben van dit luisterboek. Matt Wesolowski heeft inmiddels al vijf ‘podcast’ delen geschreven. Hopelijk hoeven we niet al te lang te wachten op de Nederlandse vertaling.



Reacties op: Helma luisterde ... Six Stories van Matt Wesolowski

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Matt Wesolowski

Matt Wesolowski

Matt Wesolowski (1981) geeft bijles aan jongeren die extra zorg nodig hebben. Hi...