Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jeanet luisterde: Niet geboren op mijn verjaardag van Sam van den Haak

op 15 april 2023 door

Afgelopen tijd heb ik veel debuten gelezen omdat auteurs vroegen of ik hun boek wilde lezen. Zo ook dit boek van Sam  van den Haak, maar zij vroeg of ik het wilde luisteren. Ik bekijk dan eerst waar het boek over gaat en dit boek kreeg gelijk mijn interesse en ik sprak af dat ik het wel wilde luisteren. Een non-fictie over adoptie: Niet geboren op mijn verjaardag.  Hieronder kan je lezen wat ik ervan vond.

- door Jeanet -

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Over Niet geboren op mijn verjaardag

Je kunt alles worden wat je wil – maar vooral jezelf.

Hoe het is om geadopteerd te zijn? Dit is één van de vragen die het meest aan mij worden gesteld. Van adoptie bestaat vaak een romantisch beeld van kinderen die uit troosteloze omstandigheden gered worden en een fantastisch leven tegemoet gaan. Maar helaas is het niet altijd rozengeur en maneschijn. In dit verhaal over mijn leven vertel ik je hoe het voor mij was om bij mijn eigen moeder weggehaald te worden en terecht te komen in een adoptiegezin, waarin het voor mij allesbehalve veilig was. Door mijn adoptievader werd ik misbruikt en op mijn zeventiende moest ik van hem mijn sleutels inleveren en vertrekken.

Maar ik ben strijdbaar. Het feit dat ik er achter kwam dat alles rondom mijn bestaan een leugen was en dat ik zelfs niet geboren ben op mijn verjaardag, bracht me ertoe samen met vijftien anderen de Nederlandse Staat aan te klagen wegens adoptiefraude en kinderhandel. Wat ik wil? Heel simpel. Dat ik, net als iedereen, mijn eigen geboortedatum in mijn paspoort krijg.

Dit is geen treurig verhaal. Van mijn eenzaamheid heb ik mijn grootste kracht gemaakt. Mijn verlangen naar verbinding inspireerde me om een succesvol bedrijf te starten waarin connectie centraal staat. En nog belangrijker: ik begon een zoektocht die tot dubbel succes leidde. Ik vond niet alleen mijn échte familie, maar ook mezelf.

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Audio-informatie

Voorlezer: Sam van den Haak
Luistertijd: 6 uur en 11 minuten
Aanbieder: Bookbeat, Storytel, Onlinebieb

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Mijn luisterervaring

Nadat ik het boek uit had, moest ik het laten bezinken. Niet omdat het zo zwaar en zielig was, maar juist omdat Sam er zo krachtig en duidelijk over geschreven had. Tjee zij heeft zoveel meegemaakt, maar er zit telkens een positieve draai aan de narigheid, als ik het zo mag noemen. Ze is misbruikt op jonge leeftijd door haar adoptievader, waar ze eerst dacht dat het normaal was, komt ze erachter dat het helemaal niet normaal was, wat hij allemaal met haar deed. Ze heeft haar biologische familie ontmoet, waardoor ze veel over haar adoptie te weten kwam. Via een uitzending van Zembla kwam ze erachter dat er veel fraude is gepleegd met adoptie. Zoals ze zelf al ontdekt had klopte de datum waarop ze daadwerkelijk geboren was niet met de datum die in haar paspoort stond. Maar hiermee is ook een fout gemaakt, want dit is ook een andere datum als op haar adoptiepapieren. Wat is de juiste datum waarop ze geboren is? Via de uitzending komt ze erachter dat er bij haar ook adoptiefraude is gepleegd. 

Sam gaat cursussen doen waarin ze zich blijft ontwikkelen om zichzelf te ontdekken. En hier komt ze zeer krachtig uit. Ze start een eigen bedrijf en haalt hier veel energie uit.

Ze leest het zelf voor en dit doet ze erg goed, ze legt precies de juiste klemtonen op de juiste plek. Ook hoor je aan haar stem als er iets grappigs aankomt, want ook dat komt voor in het boek, waardoor het niet negatief wordt. Een zeer fijne en duidelijke stem. 

Er staan lessen in die voor heel veel mensen van toepassing kunnen zijn. Sam krijgt geen medewerking om haar echte geboortedatum in haar paspoort te krijgen. Ze blijft hierom strijden samen met andere mensen. Ze is dus niet de enige waarbij de datum niet klopt. In haar boek kan je luisteren hoe ze het voor elkaar heeft gekregen genoeg geld bij elkaar te krijgen om een rechtzaak hiervoor te starten. 

Een echte aanrader en ik hoop dat er veel aandacht komt als er een uitspraak in deze zaak gedaan wordt. 

Nadat ik Sam vertelde het boek in bijna 1 ruk uitgeluisterd te hebben vroeg ze of het oke met mij was. Dit zegt genoeg over haar als persoon. Ook bekijkt ze zaken van meerdere kanten, want ook adoptie-ouders zijn in sommige gevallen slachtoffer. Een goed boek, die door veel mensen gelezen moet worden. Het gaat niet alleen over adoptie, maar ook groei en hoe je in je kracht kan komen te staan. Ik heb het boek 4 sterren gegeven.

Spreekt dit boek je aan?



Reacties op: Jeanet luisterde: Niet geboren op mijn verjaardag van Sam van den Haak

Meer informatie

Gerelateerd