Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

#LuisterUitEigenKast: Vampire Academy

op 20 september 2021 door

September is bij Fabulous Feelgood traditiegetrouw #LeesUitEigenKast, oftewel LUEK-maand. Luisterboeken gaan dan wat lastiger, tenzij je een abonnement op Audible hebt. Of in mijn geval had, want ik heb het opgezegd. Je kan daar maar één boek per maand luisteren voor ongeveer €15 per maand, daar lees/luister ik teveel voor. Voordeel van Audible is wel: eens van jou, altijd van jou. Vandaag neem ik jullie mee in een coronaprojectje dat net is afgerond, het had een lange adem. En dat vond ik in dit geval helemaal niet erg.

- door Laurie -

d0911e11ef310e4e43cbbca498830079.jpg

In 2015 ontdekte ik het gemak van ebooks. De eerste boeken die ik op deze manier las, zijn de boeken uit de zesdelige serie 'Vampire Academy' van Richelle Mead. Later ook de zesdelige spin-off serie Bloodlines'', maar deze is niet volledig vertaald. Ik las alles wat ik in het Nederlands kon lezen in het Nederlands. Genoemde boeken zijn alleen nergens meer te krijgen (misschien nog ergens tweedehands, maar in het Engels kun je ze nog wel gewoon kopen), dat terzijde. In 2020 dacht ik dat het leuk was om deze fantastische serie te herlezen, maar dan in het Engels. Ik had Audible credits over, want ik wist nooit wat ik wilde luisteren. Ik gebruikte deze credits daarom voor de Engelse boeken van deze serie en zo geschiedde. Om spoilers te voorkomen plaats ik hieronder de Nederlandse achterflap van het eerste deel.

Over Vampire Academy

Lissa Dragomir, prinses van de Moroi, is een sterfelijke vampier die onlosmakelijk verbonden is met de magie van de aarde. Ze moet te allen tijde beschermd worden tegen de Strigoi: de onsterfelijke vampiers die ongelooflijk wreed en gevaarlijk zijn.

Rose, de beste vriendin van Lissa, is een dhampier. Zij leidt een gevaarlijk leven dat in dienst staat van het beschermen van Lissa tegen de Strigoi. Die zijn namelijk vastbesloten om haar een van hen te maken.

Twee jaar nadat ze uit angst zijn weggelopen van de diep in de wouden verscholen Academie van St. Vladimir worden Rose en Lissa opgepakt en daarnaartoe teruggebracht.

Zowel binnen als buiten de ijzeren hekken van de academie blijven Rose en Lissa in de greep van de angst. Ze dienen de verleidingen van verboden liefdes het hoofd te bieden en altijd op hun hoede te zijn, want anders maken de Strigoi Lissa voor altijd een van hen...

Audio-informatie

Auteur: Richelle Mead
Voorlezer: Stephanie Wolf (deel 1), Khristine Hvam (deel 2 en 3), Emily Shaffer (deel 4, 5 en 6)
Totale luistertijd: 73 uur, 30 minuten
Aanbieder: Amazon Audible

Mijn luisterervaring

Laat ik meteen maar met de deur in huis vallen, ik heb verschillende ervaringen opgedaan tijdens het herluisteren van de serie. Ik werd wederom verliefd op het verhaal, ook al is het behoorlijke cliché young adult. Verboden liefdes, liefdesdriehoeken, dingen die mis gaan, de heldin van het verhaal... Het zit er allemaal in. Gelukkig geen glinsterende vampiers, alsjeblieft niet zeg. Toch was het eerste deel, Vampire Academy, niet zo'n prettige luisterervaring en dat kwam door de voorlezer. Stephanie Wolf leest het eerste deel voor en ik vind haar intonatie en stem niet prettig. Ik was eerlijk gezegd ook blij toen ik dit deel uit had. Ten eerste omdat er een andere voorlezer zou komen, maar nog meer omdat het verhaal in de vervolgdelen beter én serieuzer wordt.

De vervolgdelen Frostbite en Shadowkiss worden voorgelezen door Khristine Hvam, voor mij geen onbekende voorlezer. Zij leest ook de 'Daughter of smoke and bone' trilogie van Laini Taylor voor. Ik vind haar een prettige voorlezer om naar te luisteren. De verhalen van beide boeken gaan dieper en er gebeurt meer. Niet alleen qua actie, maar vooral op emotioneel vlak. Dit wordt verder uitgebouwd in de laatste drie delen: Blood Promise, Spirit Bound en Last Sacrifice. Deze delen krijgen naast een andere voorlezer - Emily Shaffer - ook een andere setting en een nog diepere verhaallijn mee. Ook deze boeken worden prettig voorgelezen. Waarom er van voorlezers werd gewisseld weet ik niet, dat is alleen maar gissen. Ik ben er in ieder geval niet rouwig om dat Stephanie Wolf niet verder is gegaan na het eerste deel.

Was dit anders dan toen ik de boeken in 2015 in het Nederlands las? Ja en nee. Ik las de ebooks in het Nederlands en luisterde de luisterboeken in het Engels. Ik kende hierdoor het verhaal, maar dat maakt voor mijn beheersing van het Engels niet uit. Ik werd wederom verliefd op het verhaal en luisterde de boeken met veel plezier, ook al had dit project een lange adem. Ik luisterde stukjes tussendoor, naast de boeken die ik voor het eerst las/luisterde. De spin-off 'Bloodlines' heb ik ook al klaarliggen, nog zo'n fantastische serie.

Heb jij ook weleens een boek in een andere taal herluisterd?



Reacties op: #LuisterUitEigenKast: Vampire Academy

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Richelle Mead

Richelle Mead

Richelle Mead (Michigan, 1975) is een Amerikaanse fantasyauteur voor zowel ...